SOLIDWORKS - Mapy bazowe

Witam

Usunąłem mój niestandardowy plik .drwdot. Udało mi się to zrobić ponownie bez żadnych problemów.

Problem polega na tym, że wcześniej oferował mi panel "Rozmiar/Formaty mapy bazowej" bezpośrednio podczas tworzenia nowego dokumentu m.e.p.

Pozwoliło mi to wybrać mapę bazową (.slddrt) A4, A3, A2 ...

Krótko mówiąc, nie znalazłem sposobu na ponowną aktywację żądania.

Czy masz jakieś pomysły, jak utworzyć plik .drwdot z prośbą o format mapy bazowej?

Dziękuję!!!

Witam, prawdopodobnie tutaj jest odpowiedź:

http://www.eng-tips.com/viewthread.cfm?qid=120067

Lub obejrzyj ten samouczek:

http://www.ddicad.com/blogs/techcenter/2012/06/01/how-to-make-drawings-prompt-for-a-sheet-format/

1 polubienie

Zobacz ten link

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_Options_External_Folders.htm?format=P

@+;-))

2 polubienia

Cóż, w końcu wziąłem oryginalny z SW... Nie było wielkiej różnicy w stosunku do mojego.

Dzięki gt22 za domyślne ścieżki. To uratowało mnie przed poszukiwaniami. Czekam, aby zobaczyć, czy ktoś jeszcze to zrobi przed zamknięciem tego posta.

++

1 polubienie

W samouczku, który wskazałem w mojej poprzedniej odpowiedzi, jest napisane:

"Możesz włączyć to ustawienie w Narzędzia>Opcje>Rysunki, "Pokaż okno dialogowe formatu arkusza przy dodawaniu nowego arkusza".

A więc jest tutaj:

• Jeśli opcja Pokaż mapę bazową podczas dodawania nowego arkusza w oknie Opcje Tool_Options_Standard.gif , Rysunkinie jest zaznaczona, a właściwości dokumentu Arkusze rysunków nie są ustawione, dodawany jest nowy arkusz w formacie istniejącego arkusza.

http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/c_multiple_drawing_sheets.htm

2 polubienia

Aby móc wybrać mapy bazowe podczas tworzenia nowego planu, należy przejść do menu narzędzia -> opcja -> Lokalizacja pliku  -> szablon dokumentu -> dodaj, a następnie znajdź folder, w którym zapisane są mapy bazowe

Z drugiej strony, aby móc modyfikować mapę bazową po jej utworzeniu (za pomocą właściwości itp.), musisz przejść do opcji narzędzia -> -> Szablony domyślne -> Układy -> wybrać "... " i wybierz folder, w którym zapisane są mapy bazowe

1 polubienie

Klikając na standardowy format? To nie działa?

Dziękuję za odpowiedzi, ale niestety nie rozwiązuje to mojego problemu.

Moim celem jest, aby podczas tworzenia nowego rysunku: Plik>Nowy>Rysunek (.drwdot), Solidworks automatycznie otworzył mi okno, w którym mogłem wybrać mapę bazową (.slddrt).

Nie chcę, aby otwierał mnie na domyślnej mapie tła (np. w formacie A3).

Plik podstawowy oprogramowania robi to jednak poprawnie. Więc go skopiowałem.

Niestety mam od tego czasu drugi problem... ten domyślnie umieszcza mnie w projekcji USA.

Odwzorowanie nie zależy od map bazowych (.slddrt), ale od modeli (.drwdot). 

Muszę więc utworzyć szablon planu, który po uruchomieniu automatycznie otworzy mi okno, w którym mogę wybrać mapę bazową. A potem, domyślnie, ustawiam się w projekcji Europy...

To jest mój cel... Widziałem wiele forów na ten temat, ale nikt nie mówi o szablonie, który automatycznie uruchamia okno Format konspektu....

To od Ciebie zależy, czy odtworzysz odpowiedni plan tła

w formacie x i zadeklaruj je jako domyślną mapę bazową

Który z + jest za pomocą tego modelu, może i musi być interaktywny za pomocą spersonalizowanych właściwości części (części), wskazywać w trybie automatycznym projektanta, datę, materiał itp......

@+ :-))

1 polubienie

Dla mnie, aby uniknąć tego typu problemów, zapisałem wszystkie plany tła w 2 formatach.

Zrobiłem to, ponieważ mogę mieć tę samą część dla 2 do 3 różnych firm (to tak jak dla mistrzów (renault, opel itp...)

Tak więc zamiast przepisywać wszystko, stworzyłem podobne mapy bazowe i szablony planów, które pozwalają tworzyć dla jednej firmy i w razie potrzeby za pomocą właściwości arkusza modyfikować ją bez utraty wymiarów i właściwości zapisywać ją dla innej. 

Tła są wtedy, gdy było to bardzo praktyczne, gdy tworzysz nowy arkusz 

2 polubienia

Och, myślę, że zrozumiałem część problemu.

Po otwarciu > plików, zamiast klikać ikonę mapy tła, kliknij ikonę "zaawansowane" na samym dole. Będziesz wtedy miał cały czas wybór w tym, co wybierzesz (tutaj jesteś chyba w trybie "nowicjusza")

2 polubienia

Dobrze widziane @coin37coin, osobiście nawet nie myślałem o takiej możliwości

2 polubienia

Dziękuję za pomoc. Przepraszam, jeśli źle zrozumiałem. Postaram się inaczej przeformułować mój problem:

Kiedy otwieram oprogramowanie, robię Plik > Nowy: teraz jestem w trybie zaawansowanym i mam swoje niestandardowe modele (część, złożenie, rysunek):

Klikam na Rysunek. Solidworks otwiera przede mną nowe okno, oferując mi wybór mapy bazowej:

Tutaj wszystko jest w porządku, ponieważ mogę wybrać tło według własnego uznania. Wszystko, co musisz zrobić, to narysować... z wyjątkiem problemu, jestem domyślnie w projekcji amerykańskiej. Klikam więc prawym przyciskiem myszy > właściwość i przechodzę do Europy.

Mówię więc do siebie (z lenistwa): "Dlaczego nie zrobić szablonu planu z domyślną projekcją Europy?! " 

Chciałbym więc zrobić to samo, co opisałem wcześniej, bez konieczności ręcznej zmiany właściwości tła. Próbowałem, ale do tej pory na próżno...

Wiem, jak tworzyć szablony planów (.drwdot), umiem też tworzyć mapy bazowe (.slddrt), wiem, jak zmienić projekcję USA/Europa. Wiem, jak przejść do opcji i wskazać domyślne ścieżki. To wszystko, nie martw się.

Chodzi o to, że nie wiem, jak zrobić szablon planu, który, gdy tworzę nowy, AUTOMATYCZNIE mnie, którego planu tła chcę użyć. 

Mam nadzieję, że wyrażam się wystarczająco jasno. Dziękuję za poświęcony czas na moją troskę:p

Dla mnie otwiera model standardowego sw doc, który jest w usa, a następnie przykleja warstwę planu tła.

Znajdź domyślny model i zmodyfikuj go z USA na Europę.

Więc wcale się nie dziwię i dlatego przeszedłem przez inną metodę.

Zauważyłem, że masz 2 zakładki na kartridże i wkłady klienta. Czy to wszystko nie jest mieszanką?

1 polubienie

Może to głupie co powiem, ale jeśli zapiszesz swoją mapę tła po podróży z USA do Europy w .drwot, czy to nic nie zmieni?

Bo wtedy mógłbyś stworzyć A3 USA i A3 Europa (lub inne formaty) i w ten sposób wybrać to, co najbardziej Ci się podoba

2 polubienia

@Gerald: Chodzi o to, że gdy tylko zapiszę szablon w .drwdot z mapą bazową, SW nie mnie już domyślnie, której mapy bazowej chcę użyć. kiedy tworzę nowy dokument.

Przykład: Otwieram dowolny model mep. SW mnie, który fdp chcę. Wybieram format A3. Mój rysunek jest wyświetlany w formacie A3 fdp z rzutem amerykańskim. Zmieniam to w Europie. Następnie zapisuję go jako... w .drwdot w folderze Moje modele. Zamykam wszystko i tworzę nowy dokument z moim nowym szablonem. A potem... nie daje mi już wyboru tła, które chcę...  

W przypadku kartridży klienckich są to po prostu skróty do mep z predefiniowanym fdp.

@coin37coin: Próbowałem. Wydaje się, że projekcja nie jest związana z fdp, ale z modelem. Myślę, że stworzę wiele szablonów w różnych formatach. Zachowam mój fdp na wypadek zmian w fazie rysowania lub w celu utworzenia nowego arkusza. Jak zalecał wcześniej Gerald. 

Nie sądzę, żeby SW pozostawiało nam wybór do stworzenia takiego modelu. Skontaktuję się z nimi.

Pozostawię post otwarty na wszelkie inne sugestie. Dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Jak mówisz:

Otwieram jakiś model europosła. SW mnie, który fdp chcę. Wybieram format A3. Mój rysunek jest wyświetlany w formacie A3 fdp z rzutem amerykańskim. Zmieniam to w Europie. Następnie zapisuję go jako... w formacie .drwdot

to nie w .drwdot musisz go zarejestrować, ale w tle .slddrt

Drwdot ma miejsce, gdy masz już MeP, który chcesz zmodyfikować

Szablony planowania (.drwdot), które są wywoływane według rozmiaru/formatu

Mapy bazowe (.slddrt)  dla nowych dokumentów

2 polubienia

Rozwiązałem swój problem! Dzięki perperacji znajdujemy. Wyjaśnienie.

Dla przypomnienia, miałem jeden standardowy szablon, który nazywał moje mapy bazowe różnymi formatami (od A0 do A4).
Kiedy otworzyłem nowy szablon rysunku (.drwdot), oprogramowanie automatycznie zapytało mnie, jaki format mapy bazowej (.slddrt) chcę.
Problem polegał na tym, że po dokonaniu wyboru byłem w projekcji amerykańskiej i musiałem ją zmienić ręcznie.
Chciałem więc przerobić standardowy model... problem z oprogramowaniem nie oferuje już automatycznie wyboru formatu podczas tworzenia szablonu .drwdot...

Oto procedura tworzenia klasycznego szablonu/mapy bazowej:
- Otwórz nowy dokument rysunku ( W trybie zaawansowanym: Plik>Nowy>Rysunek)
- Zmodyfikuj w razie potrzeby
- Następnie, aby zapisać go jako plik>Zapisz jako... i wybierz format ".drwdot" lub jako plik mapy bazowej >Zapisz mapę bazową...
To jest procedura, którą wszyscy znają. Klasyczny.

Utrzymanie procedury wykonywania modelu z prośbą o wykorzystanie mapy bazowej :
- Otwórz nowy dokument rysunku ( W trybie zaawansowanym: Plik>Nowy>Rysunek)
- Na karcie nazwy arkusza (w lewym dolnym rogu) kliknij prawym przyciskiem myszy>Usuń
- Na nowej karcie Prawy przycisk myszy > Właściwość
- W oknie właściwości zmień tylko nazwę arkusza, skalę, rzutowanie i etykiety zgodnie z potrzebami. Należy zaznaczyć następujące znaczniki wyboru: "Rozmiar standardowy", "Pokaż tylko rozmiar standardowy" i "Pokaż mapę bazową". Przestrzeń tekstowa nie może zawierać niczego innego niż "*.drt" (jest tam domyślnie)
- Kliknij przycisk OK
-Powinien zostać wyświetlony komunikat ostrzegawczy: "Nie można odnaleźć mapy bazowej". Kliknij przycisk OK.
-SW nalega, abyś powiedział mu, którego tła użyć. Queneni! Powiedz Anuluj go.
-Następnie, aby zapisać go jako szablon Plik>Zapisz jako... i wybierz format ".drwdot"

Gdy utworzysz nowy dokument rysunkowy na podstawie nowo utworzonego szablonu, oprogramowanie zapyta Cię, którą mapę bazową chcesz... Proszę bardzo!

Oprócz.... z jakiegoś powodu nie działa z moim profesjonalnym komputerem... Podczas tworzenia nowego dokumentu, po nadaniu mu tła do użycia mam błąd... Na moim osobistym komputerze działa dobrze.

2 polubienia

O nie, Gerald. Czy jest na odwrót :) Mapy bazowe .slddrt są przeznaczone do formatu (A4, A3 itd.) i szablonów .drwdot dla nowych dokumentów. 

Jeśli rysowałeś w formacie A4, a następnie musisz zmienić format na A3, możesz to zrobić tylko z tłem (.SLDDRT) przez:

Kliknij prawym przyciskiem myszy kartę arkusza > Właściwości  , a tam wybierz swój fdp w .slddrt