SolidWorks / Widoki etykiet i przekroje

Witam

Jestem nowy na tym forum i dziękuję za przyszłą pomoc, której mi udzielisz.

Obecnie pracuję w Stanach Zjednoczonych dla firmy zajmującej się metaloplastyką i zajmuję się częścią biura projektowego.

Tak więc we wszystkich badaniach, które wykonuję, w zasadzie wykonuję je w AutoCAD, ale chciałbym częściej używać SolidWorks.

Tak więc na razie często wykonuję modelowanie na SW, potem eksportuję potrzebne mi widoki w formacie DWG i robię prezentację na AutoCADzie, ale to jest problem, bo czasami na podstawie otrzymanych uwag modyfikuję plik DWG, więc kończę z nieaktualnym modelem 3D itp.

Aby zaradzić temu problemowi, muszę pozostać w 100% na SW, więc rób prezentacje na nim, dlatego otwieram ten temat, bo są standardy rysunkowe, których muszę przestrzegać, ale nie wiem jak mogę to zrobić na SW.

Na przykład do nazw widoków używam tego typu bloku dynamicznego w AutoCADzie poniżej, gdzie ręcznie wpisuję numer widoku, nazwę widoku i wybieram skalę z listy rozwijanej, więc moje pytanie, czy jest możliwość skonfigurowania SW tak, aby za każdym razem, gdy dodaję widok, pojawiała się etykieta tego typu, która pojawia się wraz z numerem i automatyczną skalą widoku? Jeśli chodzi o nazwę, może pozostać ręczny.

Podobnie mam to samo pytanie, ale dla sekcji używam tego typu bloku dynamicznego poniżej, gdzie wpisuję numer sekcji, a także płaszczyznę, na której znajduje się wspomniany przekrój.

Czy standard w oprogramowaniu może być zmodyfikowany tak, aby zawierał niestandardowe rzeczy, czy musimy używać bloków?

Dziękuję

Witaj ebm2003rkm,

W naszym biurze projektowym korzystamy z klocków, które sami stworzyliśmy.
Myślę, że to może być dobre rozwiązanie.

Trochę jak wkłady, które wypełniają się niestandardowymi właściwościami, metoda ta ma zastosowanie do bloków.

Pozwól, że wyjaśnię, tworzysz blok z wybranymi symbolami i tekstem, a następnie łączysz interesujące Cię elementy z właściwościami (np. skalą...). Zapisujesz swój blok.
A kiedy tworzysz swoje widoki, przechodzisz do swojej biblioteki i przeciągasz blok do wybranego widoku.
Blok zostanie połączony z Twoim widokiem, a tym samym z jego właściwościami.

Mam nadzieję, że to ci pomoże i że moje wyjaśnienie jest jasne.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Jeśli chodzi o konfigurację podstawowych plików (szablonów plików), możesz użyć szablonów europejskich lub ANSI.
Biorąc pod uwagę, gdzie pracujesz, sugeruję, abyś używał tylko ustawień ANSI.
W solidworks jest teraz kilka automatycznych rzeczy: może powiedzieć, skąd pochodzi widok wycięcia lub detalu (z oznaczeniami na kartridżu). Z pamięci powinno być również możliwe pobranie numeru/nazwy arkusza, jeśli oryginalny widok znajduje się na innym arkuszu.
Nie mam wrażenia, że numer celownika jest czymś ustandaryzowanym w Ansi (przynajmniej dla mnie nic to nie znaczy). jeśli nie jest ustandaryzowany, nie powinien być zaimplementowany w oprogramowaniu i będziesz musiał przy nim majstrować (z nutami i/lub blokami).

1 polubienie

Witaj Benoît_M,

Dziękuję za odpowiedź, działa idealnie.
Utworzyłem swój blok z automatycznymi adnotacjami dla nazwy widoku i skali oraz ręcznym dodaniem numeru widoku:

2022-12-05_14-19

Z drugiej strony jest coś, czego nie mogę zrobić, może to nie jest możliwe, czy da się dodać właściwości dynamiczne trochę jak w AutoCADzie w blokach na poziomie obiektu, na przykład aby móc ręcznie rozciągnąć linię poziomą za pomocą haczyka tak, aby zatrzymywała się na ostatniej literze niezależnie od długości tekstu?

Dziękuję

Witaj froussel,

Dziękuję za Twoją wiadomość.

Tak, wszystkie moje szablony są skonfigurowane w ANSI, ale niestety powoduje to wyświetlenia/sekcje, których używam, ale można to ustawić za pomocą bloków.

Tak, rzeczywiście, są punkty orientacyjne, które mogą zostać automatycznie odzyskane, muszę się im przyjrzeć.

Dziękuję

Dobry wieczór Ebm2003,

A więc z pamięci za to, że stworzyłem kilka z nich i wykonałem moje osobiste rysunki. To jest wada mojego Solution i na razie solidworks, jeśli nie powiem głupich rzeczy.
Pociągnięcia nie mogą rosnąć (wydłużać itp.) w dynamice w zależności od tekstu (szkoda).
Musisz edytować blok i dostosowywać go za każdym razem.
Lub mieć wystarczająco duży blok, który akceptuje większość twoich przypadków.

Ramki itp ewoluują dynamicznie, z drugiej strony, jeśli sam tworzysz linie, są one "zamrożone", tylko edycja bloku pozwoli Ci je wyretuszować.

Witaj ebm2003rkm,

Ze swojej strony w miarę możliwości użyłbym 100% SW, ze wszystkimi niezbędnymi parametrami dla USA. I zapiszę swoją pracę w Autocadzie, jest to bardzo dobrze zrobione za pomocą SolidWorks, a następnie również na Autocad przerób to w blokach.
W ten sposób będziesz miał lepszą znajomość studiów z SolidWorks.
Powodzenia.
@+.
AR.

Witaj A.R,

Dziękuję za Twoją wiadomość.
Naprawdę chcę być w 100% na oprogramowaniu i nie przełączać się już na AutoCAD do prezentacji, ponieważ tracę wszystkie korzyści płynące z modelowania 3D.
Dzięki forum plus internet znalazłem wiele pomocy, która pozwoliła mi uzyskać podobny wynik na moich prezentacjach!

Dziękuję

EBM2003 powiedział:

Witaj Ebm,

Cieszę się, że udało nam się zobaczyć wyniki i mam nadzieję, że byliśmy w stanie pomóc Ci spełnić Twoją pierwotną prośbę.
Nie zapomnij zmienić tematu na rozwiązany, gdy tylko to nastąpi.
Powodzenia.
Pan Ben

3 polubienia