Wznawiam studia i używam solidworks 2018, ale nie wiem, w której wersji.
Chodzi o to, że uważam, że jest bardzo wolny, podczas gdy w wkładce domacicznej jest bardzo szybki.
Mój komputer jest dobrej jakości pC, który nie powinien mieć problemów z uruchomieniem: -Okna 10 pro -Ryzen 7 2700x -Dysk SSD 500g -Geforce RTX 2060 -16 GB pamięci RAM
Usunąłem wszystkie dodatki (cam, PDM, composer itp.), przywróciłem konfigurację fabryczną, wyłączyłem całe oprogramowanie, które mogło działać równolegle , aby mieć podstawowe potrzeby, ale mimo wszystko solidworks ram nie jest zły.
Dużo spędzałem czas na forach, ale nie widzę, skąd to może się wziąć.
Jak tylko nałożę wymiar lub zrobię szkic. Najgorzej jest na rysunkach. Jest też powolny, gdy nagrywam. Czasami, jeśli byłem i ponownie uruchamiam komputer, jest to mniej powolne, ale w końcu wraca.
Kiedy mówisz, że Solidworks jest bardzo szybki w IUT, czy to na tym samym komputerze, czy na komputerze w IUT?
Jeśli masz 2 różne komputery, spójrz na tę stronę , czy coś może odpowiadać twojemu problemowi, zwłaszcza pole "Minimalizuj lub zamknij okna graficzne", w którym mówi o karcie graficznej do gier ...
Jeśli korzystasz z tego samego komputera, może to być bardziej pole "Umieść plik dziennika na lokalnym dysku twardym", na które powinieneś spojrzeć...
A jeśli po ponownym uruchomieniu komputera nie jest tak wolny, może być konieczne wyczyszczenie folderów tymczasowych systemu Windows.
Powolność może być zauważalna , jeśli Twój komputer ma więcej niż 3-4 lata:
- Kontroluj temperaturę procesora, jeśli jest nieprawidłowa, zmień pastę termiczną.
Za to, że przez rok starałem się dowiedzieć się, dlaczego mój komputer pozostaje w tyle (między innymi w grach wideo :p ), rzeczywiście miałem temperaturę i7 na poziomie 90-100 ° tam, gdzie powinna być na 50 ° po zmianie systemu chłodzenia.
To co widzę, że może być problemem to jak zwykle karta graficzna. Geforce RTX 2060 może być dobrą kartą do gier, ale nie jest przeznaczona do CAD, więc musisz użyć chipsetu Intel wbudowanego w płytę główną (musisz żonglować panelem konfiguracyjnym NVidia, aby powiedzieć mu, aby używał jednej lub drugiej karty w zależności od oprogramowania).
Spójrz na opcje automatycznego zapisywania, jeśli jest to zbyt częste (15-30 minut to już nieźle), maszyna zatrzymuje się na czas, który zajmuje.
Mówiąc między nami, nie rozumiem, jak solidWorks mógłby rozgrzać procesor, skoro w 90° czasie procesor jest używany tylko na 5 do 10%.
Tylko symulacja lub renderowanie trochę ciężkie (i GPU do renderowania) trochę ekscytuje bajty.
Musiałbyś spojrzeć na rzeczywistą aktywność procesora, a także na aktywne programy. Czy korzystałeś z narzędzia takiego jak Speccy, które poda temperaturę procesora.
Z drugiej strony, problem z umieszczeniem prostej oceny wprawia mnie w osłupienie.
Wszystkie te komputery w stylu gracza (do odrobiny majsterkowania lub podkręcone) są tutaj często wymieniane i wydaje się, że są one powtarzającym się źródłem PB.
spójrz na zarządzanie energią; Powolne nagrywanie/otwieranie może być spowodowane przez dysk SSD/HDD w trybie gotowości. Obudzenie się może potrwać kilka sekund.
O ile mi wiadomo, seria RTX 3000 nie zostanie wydana przez kilka miesięcy. W jaki sposób zalecanym minimum może być karta, która nie została jeszcze sprzedana?
Z mojej strony Solidworks 2020 z GTX 1080, wszystkie opcje wyświetlania/jakości do maksimum, nie cierpi na żadne spowolnienie graficzne.
Brakuje mu trochę responsywności do otwierania/edycji funkcji, a nawet do otwierania okna preferencji oprogramowania, może z powodu mojego i7 2600k trochę się starzejącego lub DDR3, ale nie zaobserwowano do tej pory problemów związanych z wyświetlaczem.