icrit
21 Styczeń 2016 09:03
1
Witam
Profil Bosch 90x90L stworzyłem korzystając z pliku PRT prosto ze strony producenta. Następnie utworzyłem bibliotekę profili, która miała być używana w mojej spawanej konstrukcji.
Problem polega na tym, że po wykonaniu szkicu 3D wstawiam profil 90x90L spawany mechanicznie, ale nie dostosowuje się on długością, gdy przecina inny profil, muszę to zrobić ręcznie.
Próbowałem również z profilem 45x45L z ich strony, nie mam problemu. Stworzyłem też profil o losowym kształcie i działa równie dobrze!
Myślę więc, że wynika to z realizacji profilu SLDLFP, ale nie widzę, gdzie to się pieprzy. Jeśli ktoś ma pomysł... :)
meca_90x90l.png
bart
21 Styczeń 2016 09:18
2
Witam
Aby wykonać to podwozie, trzeba było kliknąć na "nowa grupa"
Musisz więc wybrać funkcję "dostosuj/rozszerz"
Profile dostosowują się automatycznie, gdy użytkownik znajduje się w tej samej grupie.
Z drugiej strony widzę, że Twój profil poziomy wystaje o kilka mm, czy to normalne?
Edit: Mam te same profile Bosh w swojej bazie, działa bardzo dobrze
4 polubienia
gt22
21 Styczeń 2016 09:20
3
Zobacz ten samouczek
https://youtu.be/sIUQ9STpSJ0
icrit
21 Styczeń 2016 09:35
4
Dokładnie rzecz biorąc, problem polega na tym, że wykracza to poza to!
W załączeniu znajduje się 2. próba z prostokątną podstawą. Problem pozostaje taki sam i nie mam żadnych opcji regulacji.
PS: Stworzyłem 2 grupy, aby odtworzyć mój problem
exemple_2.png
bart
21 Styczeń 2016 09:47
5
Nie musisz zmieniać grup, jeśli chcesz uzyskać automatyczną korektę.
Wybierz swój profil i wybierz segmenty w rzędzie
(W lewo, w górę, w prawo, na dole) na przykład.
3 polubienia
bart
21 Styczeń 2016 09:49
6
W rzeczywistości grupy są używane, aby móc dodawać identyczne, ale rozłączne profile.
Na przykład na ramie z belką pośrednią będzie grupa z obrysem ramy
i grupa z trawersem poprzecznym.
2 polubienia
Osobiście, kiedy pracuję w spawaniu mechanicznym, pracuję z wieloma częściami spoza grupy (tak, moje części są łączone i nie lubię grup!)
Krótko mówiąc, wszystko po to, aby powiedzieć, że nadal możesz się dostosować. Wystarczy kliknąć ikonę "dostosuj/rozszerz"
W pierwszym polu wybierasz rurki (rurki) do regulacji. W 2. wybierasz ściany lub rurki (według własnego uznania), które służą jako limity
Ponadto uważam, że mam większą swobodę, aby w ten sposób robić to, co chcę, z automatyczną regulacją. Ale to bardzo osobiste uczucie
sans_titre.png
2 polubienia
gt22
21 Styczeń 2016 10:01
8
To wszystko jest w filmiku załączonym w mojej poprzedniej odpowiedzi :-)
1 polubienie
icrit
21 Styczeń 2016 10:06
9
@coin37coin: Musiałem w końcu stworzyć swój profil, skutecznie dostosowując ręcznie! :)
@bart: nie wydaje się możliwe wykonanie profilu w 1 pojedynczej grupie, jeśli linie nie są od końca do końca.
1 polubienie
bart
21 Styczeń 2016 10:13
10
To jest to, co wyjaśniałem od początku.
- Dla mnie Twój profil nie jest wyśrodkowany na szkicu. Stąd rozbieżność
- Tworzenie grup nie stanowi problemu do dostosowania, wystarczy skorzystać z funkcji przeznaczonej do tego celu.
- Zajmuję się dużo spawaniem mechanicznym, nigdy nie miałem z tym jakichś szczególnych problemów.
3 polubienia
bart
21 Styczeń 2016 10:18
11
Rzeczywiście, musisz mieć problem ze swoim profilem
Czy możesz go do nas wysłać?
Przejąłem Twój profil i działa (patrz obrazek z 4 grupami)
bosh.png