Solidworks - Menu kontekstowe systemu Windows 7

Cze wszystkim!

Po zintegrowaniu nowej instalacji straciłem wyświetlanie opcji w menu kontekstowym Win7.

Pozwólcie, że wyjaśnię, często używam sztuczki polegającej na zmianie nazw plików SW2014 w systemie Windows:

Kliknij prawym przyciskiem myszy plik SW > Solidworks > Zmień nazwę

Tyle tylko, że mam tylko "Kompozycję na wynos".

Czy byłbyś, jak sprawić, by pojawiły się ponownie? 

Dziękuję!!!

Witam

Na stronie internetowej SolidWorks znajduje się rozwiązanie:

1. W Eksploratorze plików prawy przycisk myszy. Kliknąć na plik części SolidWorks i wybrać "Wybierz program domyślny".
2. Zakładając, że masz zainstalowany SolidWorks 2013, zobaczysz wyskakujące okienko z pytaniem "Jak chcesz otworzyć ten typ pliku (.sldprt)?" oraz opcję "SolidWorks 2013" lub "SolidWorks Launcher".
3. Upewnij się, że zaznaczyłeś pole zatytułowane "użyj tej aplikacji dla wszystkich plików .sldprt".
4. Wybrać SolidWorks Launcher.

Czy muszę tłumaczyć?

Jeśli to nie zadziała:

Podzielona instalacja prawdopodobnie rozwiąże problem, przechodząc do menu Start > Panelu sterowania > Napraw.

Z drugiej strony, jeśli oprogramowanie jest instalowane z obrazu administracyjnego, nie można go naprawić, trzeba odinstalować i ponownie zainstalować...

1 polubienie

A klikając tę opcję?

Zobacz obraz

dossier.png
2 polubienia

@.PL

Ten "błąd" jest z pewnością spowodowany migracją do nowszej wersji.

Rzeczywiście, zainstalowałem SW2014 (sp5) obok 2011. Bez wymazywania tych ostatnich.

Usunąłem więc 2011, ale problem nadal występował. W 2014 roku restauracja to rozwiązało problem!

Pamiętam, że miałem ten sam problem kilka lat temu i zrobiłem to samo.

@Bart

Widziałem twoją spóźnioną odpowiedź. Niestety nie udało mi się tego potwierdzić. Wedlug pomocy SW wydaje mi sie ze mog pasować?

1 polubienie

Problem rozwiązany!!

Podczas instalacji wielostanowiskowej należy pamiętać, że należy zmienić nazwę folderów rejestracji, a także folderu przybornika. Pozwala to uniknąć konfliktów między różnymi wersjami.

2 polubienia