Moi koledzy i ja od dłuższego czasu otrzymujemy ten sam komunikat o błędzie za każdym razem, gdy korzystamy z funkcji "Edytuj materiał", aby wybrać materiał z naszych bibliotek (patrz załączony plik).
Nie wiemy, jak naprawić ten błąd, ponieważ już nie rozumiemy jego znaczenia...
Czy po zatwierdzeniu wiadomości nadal można uzyskać dostęp do materiałów?
Proponuję sprawdzić, czy wszystkie biblioteki materiałów wymienione w opcjach Solidworks (opcje systemowe / Lokalizacje plików / Bazy danych materiałów) wskazują na istniejące foldery i czy odpowiadają one tym wymienionym w rejestrze systemu Windows (szukaj w kluczu "Foldery bazy danych materiałów").
Właściwie zapomniałem określić, że ten błąd nie blokuje się, wystarczy go zamknąć, a okno materiałów otworzy się normalnie. Wszystkie funkcje są sprawne.
Używamy SolidWorks 2016 SP3 na Windows 7 i 10 (ten sam problem).
W załączeniu znajduje się nasza konfiguracja lokalizacji.
Pierwsze łącze, którego nie można usunąć w programie Solid, wskazuje na istniejący folder, który zawiera tylko plik shader_mapping.dat .
Drugi link wskazuje na istniejący folder na serwerze wspólnym dla wszystkich naszych komputerów. To właśnie w tym folderze stworzyliśmy własną bibliotekę materiałów.
Trzeci link zawsze wraca automatycznie, nawet po usunięciu. Wskazuje on istniejący folder, który zawiera tylko plik Custom Materials.sldmat
Jeśli chodzi o rejestr systemu Windows, moje umiejętności obsługi komputera są ograniczone, nie mogę odpowiedzieć.
Normalnie pierwszy folder powinien zawierać standardowe bazy danych Solidworks:
W przypadku drugiego folderu nie należy umieszczać ścieżki z literą, ponieważ jeśli nie jest ona taka sama na wszystkich komputerach, oznacza to, że jest martwa, należy umieścić coś w rodzaju \\server\Solidworks\materials.
Trzeci folder jest rzeczywiście folderem, który sam wraca (programData)
Przyzwyczailiśmy się do usuwania 3 bibliotek .sldmat z folderu na dysku C za każdym razem, gdy instalujemy komputer, ponieważ ich nie używamy i nie można prosić SolidWorks, aby nie wskazywał na ten folder.
W przypadku drugiego pliku nie wiem, jak wpisać adres bez wskazania litery. Ale faktem jest, że wiele lokalizacji plików (materiałów, planów, nomenklatur, tabel zmian) ma link na tym dysku P, literę, która jest poświęcona konkretnemu serwerowi, czasami wieczorem komputerowi firmy. I nie mamy problemu ze wszystkimi innymi naszymi funkcjami.
Po pierwsze, pozwala uniknąć zaśmiecania bezużytecznych bibliotek, jeśli nie są używane, niech tak będzie.
Jeśli chodzi o drugi punkt, z pewnością działa, jeśli każdy komputer ma tę samą literę dysku dla tego serwera, po prostu zmusza cię to do podłączenia dysku sieciowego identycznie na każdym komputerze i trzymania się go, to wybór. Aby umieścić ścieżkę bez litery, po prostu przejdź w Eksploratorze Windows do żądanego folderu, ale przejdź przez "Sieć", a następnie odzyskaj ścieżkę, kopiując i wklejając:
Ale to wszystko nie rozwiązuje twojego problemu...
Czy kiedykolwiek sprawdzałeś, czy nie pochodzi on z pliku biblioteki, aby to zrobić, wystarczy zamknąć Solidworks, zmienić nazwę pliku biblioteki, umieszczając .old po rozszerzeniu, ponownie uruchomić Solidworks, utworzyć pustą część, edytować jej materiał i sprawdzić, czy pojawi się komunikat.
Dziś rano próbowałem umieścić 3 oryginalne pliki .sldmat SolidWorks z powrotem w ich katalogu C:/. W tym celu tymczasowo poprosiłem o uprawnienia administratora w moim dziale IT. I wbrew wszelkim przeciwnościom: koniec z komunikatami o błędach!
Aby to sprawdzić, ponownie usuwam te 3 pliki, aby znaleźć się w stanie początkowym. Komunikat o błędzie nie jest zwracany... Z drugiej strony, nadal mam tę linię biblioteki "Sustainaly Extras" w moim oknie Materials (patrz zrzut ekranu w załączeniu), mimo że właśnie usunąłem tę bibliotekę z katalogu C://. Na wszelki wypadek uruchamiam ponownie komputer, tak samo.
Proszę o usunięcie mnie z uprawnień administratora dysku C, czasami jest to przyczyną błędu masażu. Oczywiście, że nie. Nie mam komunikatu o błędzie, a nadal ta fałszywa zielona biblioteka.
Nie rozumiem wyniku. Moje katalogi i opcje są takie, jakie były wczoraj, ale wynik jest inny.
Nie jestem pewien, ale nie zdziwiłbym się, gdyby wynikało to z niespójności między folderami, bibliotekami i rejestrem systemu Windows, stąd moja uwaga wcześniej w postach. Wydaje mi się, że biblioteka "Sustainaly Extras" jest zarezerwowana dla licencji Premium i jeśli nadal pojawia się na liście, musi być obecna w rejestrze.
Klucze rejestru na załączonym obrazie są kluczami ulubionych materiałów, nie jest to miejsce, w którym znajdują się ścieżki bibliotek materiałów, należy poszukać kluczy "Foldery bazy danych materiałów" za pomocą funkcji wyszukiwania w rejestrze.
UWAGA: zabawa z rejestrem jest niebezpieczna dla stabilności systemu i programów, więc jeśli nic o nim nie wiesz, zrezygnuj z niego lub zapytaj swój dział IT.
I niech to będzie dalekie ode mnie, aby iść i dotykać funkcji komputera, których nie opanowałem. Wgląd do rejestru jest w moim zasięgu i nie wiąże się z żadnym ryzykiem. Cokolwiek się dzieje, niczego nie zmieniam.
To, co widzę na twoim obrazie, wydaje mi się słuszne. O ile mi wiadomo, nie będzie możliwe usunięcie wiersza biblioteki "Sustainaly Extras" w oknie Materiały (jest to ta, która powoduje wyświetlenie komunikatu o błędzie). Dostarczenie oryginalnych plików .sldmat spowodowało utworzenie pliku "Sustainability Extras.sldmat" w folderze "C:\ProgramData\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS xxxx\Sustainability" i tym samym usunięcie błędu. Myślę, że na innych komputerach wystarczy umieścić ten plik w tym folderze, aby usunąć komunikat o błędzie.