Solidworks nie działa z firmową siecią VPN

Cze wszystkim

Wkrótce będę częściowo pracować zdalnie, a firma korzysta z VPN do zabezpieczania połączeń zdalnych. Chcąc uprzedzić i przygotować moją instalację w domu, napotykam poważne trudności w korzystaniu z Solidworks z włączonym VPN.

Bez problemu udało mi się skonfigurować VPN i połączyć się z siecią firmową. Jednak gdy uruchamiam Solidworks, aplikacja systematycznie się zawiesza po kilku minutach użytkowania. Próbowałem też połączyć się bezpośrednio z adresem IP serwera licencyjnego, ale bez powodzenia! Problem występuje nawet w trybie " Wypożycz licencję ".

Czytałem różne rzeczy o wyborze protokołów VPN: czym są i który z nich jest najbezpieczniejszy? i testowałem Openvpn, IPSec i IKEv2, ale żaden z nich nie działa. Próbowałem zmienić ustawienia VPN, aby zezwolić na połączenia z portami używanymi przez Solidworks, ale to nie rozwiązało problemu.

Znalazłem się w impasie, a telepraca wydaje się na razie zagrożona.

Oto kilka pytań, które sobie zadaję:

• Czy istnieje protokół VPN, który doskonale współpracuje z Solidworks?
  • Czy istnieje obejście, którego mogę użyć, aby obejść ten problem?
  • Czy to możliwe, że problem nie dotyczy VPN, ale samego Solidworks?

Z góry dziękuję za pomoc :pray:

Witam
Jeśli pożyczasz licencję, to pracujesz lokalnie. Oznacza to, że idealnie byłoby, gdyby ustawienia lokalizacji plików zostały ponownie zdefiniowane na komputerze po ich skopiowaniu (mapy bazowe, profile konstrukcji spawanych, cfg, różne tabele itp.). Uważaj na ścieżki. Będziesz więc musiał zapisać nowy plik ustawień.
Z drugiej strony nie mam rozwiązania dla Twojej sieci VPN. Dla nas to działa, ale trochę wolno, więc pracujemy lokalnie na naszych komputerach, a następnie regularnie przesyłamy trwające projekty przez VPN.

3 polubienia

Witam.

Solidworks nie działa ze wszystkimi sieciami VPN, a nawet jeśli działa, staje się szczególnie wolny.
Nie określono wersji Solidworks ani typu licencji (locales.onlines,seveur).
Myślę, że najmniej najgorszym rozwiązaniem w twoim przypadku jest zwolnienie licencji ze stacji stacjonarnej, zainstalowanie Solidworks na komputerze zdalnym z tą licencją, praca lokalna, a następnie wysyłanie plików z powrotem na pulpit przez VPN dwa razy dziennie.
Oczywiście wszystko zależy od środowiska i sposobu pracy.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Dobry wieczór

Dziękuję za odpowiedź, która jest interesująca i przyjrzę się jej bliżej. Czy kopiowanie niezbędnych plików na komputer lokalny zajmuje dużo czasu?
W przypadku VPN zastanawiam się nad przetestowaniem kolejnego.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź