Panie i panowie, moja konfiguracja jest " wędrująca ", można by powiedzieć, kiedy otwieram " duże " zestawy na oprogramowaniu, ale oprogramowanie jest bardzo wolne. Nie ma problemów z małymi projektami, ale gdy tylko zaczynam mieć ludzi, oprogramowanie staje się coraz wolniejsze. A jednak mój komputer (z obrazem) ani trochę nie cierpi. Mój procesor graficzny nie jest " certyfikowany ", ale dobrze rozpoznawany przez oprogramowanie, a gdyby problem pochodził stamtąd, procesor byłby przeciążony na swoim miejscu, jeśli się nie mylę. A więc jakiś pomysł? Czy ustawienie może pozwolić Solidworks na bycie bardziej " chciwym "?
Wersja 2024SP01, ale problem występował już w V2022, V2023 więc myślę, że niezależnie od wersji.
Tylko wtedy, gdy korzystamy z nowej wersji oprogramowania w chmurze, problem powinien zostać rozwiązany. Ponieważ oprogramowanie korzysta z innej technologii niż ta związana z Windows Rzeczywiście, kod wersji autonomicznej jest bardzo stary i nigdy nie został przepisany (zbyt skomplikowany, podczas gdy integracja nowych funkcji musi być już sportowa).
Witam; Możesz wypróbować @Sylk propozycje tutaj (w dalszej części dyskusji):
(Wydaje mi się, że inne ustawienia są proponowane w innej dyskusji, ale nie ma sposobu, aby dostać je w swoje ręce...)
Ale jak @Zozo_mp mówi, nie sądzę, żeby to znacznie poprawiło godziny otwarcia. Zwłaszcza, że z tego co widzę na Twoim zrzucie ekranu, Twoja karta graficzna i pojemność pamięci nie wydają mi się odpowiednie do optymalnego wykorzystania Solidworks.
Całkiem @FUZ3D . Jeśli więc @romain_becdelievre ma konkurencyjny komputer z 36-rdzeniowym procesorem, jego procesor nic nie robi, ale zwalnia. Procesory zalecane do oprogramowania to te z najmniejszym możliwym rdzeniem o najwyższej możliwej częstotliwości (Visiativ poleca w tej chwili procesor Intel Core i7- 13700K 16C: to już o 15 rdzeni za dużo... Dziwne też jest to, że przestali oferować posiadaczom Xeonów wybór i7 dla ogółu społeczeństwa, który wydaje się obsługiwać pamięć RAM ECC w ostatnich generacjach)
Oznaczałoby to, że poza bardzo starzejącą się architekturą, jeśli wyłączę wielowątkowość w moim i7 2600k, który działa z częstotliwością 4,5 GHz, z jego 4 wątkami procesor jest lepszy niż nowszy na 16 rdzeniach?
Nie powiedziano @Sylk , ponieważ i7 13700K ma 8 szybkich rdzeni i 8 " ekonomicznych " rdzeni i osiąga do 5,4 GHz. A między starym rdzeniem a niedawnym rdzeniem moc będzie prawdopodobnie wyższa na ostatnim rdzeniu.
Według tej ławki: Xeon w5-3425 vs Core i7-13700K [3-Benchmark Showdown] i7 wysadza Xeona: 1,5 raza szybciej w jednordzeniowym (będąc przy tym znacznie tańszym: 1350 € za Xeon w porównaniu z 450 € za i7). O dziwo, tak naprawdę nie widać tego w cenach w Vistativ: ich stacja HPZ2 znajduje się na 2 590,00, gdzie kupiliśmy Z4 w grudniu 2021 roku za 2276 €
Plusem i7 K jest to, że można je również podkręcać, więc jeśli system chłodzenia jest zoptymalizowany, powinieneś być w stanie zwiększyć wydajność komputera o 10-15% (jeśli płyta główna umożliwia podkręcanie, co nie jest bezpieczne na profesjonalnych komputerach).
Tak, podstawowa liczba klatek na sekundę mojego 2600k to 3,8 GHz, którą podkręciłem do 5,4 GHz, w nocnym chłodzeniu powietrzem, dość stabilna, ale nie w grach, więc majstrowałem, aby osiągnąć najlepszy kompromis, zapas 4,5 GHz, nie przekraczając 1,22 V, utrzymując stan bezczynności na poziomie 1,6 GHz (czasami ustawiony na mniej niż 1 GHz, ale nie lubi bcp).