Solidworks nie wykorzystuje mocy mojego komputera

Panie i panowie, moja konfiguracja jest " wędrująca ", można by powiedzieć, kiedy otwieram " duże " zestawy na oprogramowaniu, ale oprogramowanie jest bardzo wolne.
Nie ma problemów z małymi projektami, ale gdy tylko zaczynam mieć ludzi, oprogramowanie staje się coraz wolniejsze.
A jednak mój komputer (z obrazem) ani trochę nie cierpi.
Mój procesor graficzny nie jest " certyfikowany ", ale dobrze rozpoznawany przez oprogramowanie, a gdyby problem pochodził stamtąd, procesor byłby przeciążony na swoim miejscu, jeśli się nie mylę.
A więc jakiś pomysł? Czy ustawienie może pozwolić Solidworks na bycie bardziej " chciwym "?

Wersja 2024SP01, ale problem występował już w V2022, V2023 więc myślę, że niezależnie od wersji.

Witam @romain

Zarządzanie dużymi zespołami to problem znany wszystkim.
Nawet jeśli od wersji 2019 nastąpiły pewne ulepszenia.

Spójrz tutaj na niektóre rozwiązania, nawet jeśli niektóre są moim zdaniem nieco niezdarnie holowane.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Visiativ+gestion+des+grans+ensembles

Tylko wtedy, gdy korzystamy z nowej wersji oprogramowania w chmurze, problem powinien zostać rozwiązany. Ponieważ oprogramowanie korzysta z innej technologii niż ta związana z Windows
Rzeczywiście, kod wersji autonomicznej jest bardzo stary i nigdy nie został przepisany (zbyt skomplikowany, podczas gdy integracja nowych funkcji musi być już sportowa).

Pozdrowienia

Przyszły medalista Zozo :grin:

3 polubienia

Witam;
Możesz wypróbować @Sylk propozycje tutaj (w dalszej części dyskusji):

(Wydaje mi się, że inne ustawienia są proponowane w innej dyskusji, ale nie ma sposobu, aby dostać je w swoje ręce...)

Ale jak @Zozo_mp mówi, nie sądzę, żeby to znacznie poprawiło godziny otwarcia.
Zwłaszcza, że z tego co widzę na Twoim zrzucie ekranu, Twoja karta graficzna i pojemność pamięci nie wydają mi się odpowiednie do optymalnego wykorzystania Solidworks.

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam i nie zapominaj, że SW jest nadal w mono core w modelu, z pamięci.

4 polubienia

Całkiem @FUZ3D . Jeśli więc @romain_becdelievre ma konkurencyjny komputer z 36-rdzeniowym procesorem, jego procesor nic nie robi, ale zwalnia.
Procesory zalecane do oprogramowania to te z najmniejszym możliwym rdzeniem o najwyższej możliwej częstotliwości (Visiativ poleca w tej chwili procesor Intel Core i7- 13700K 16C: to już o 15 rdzeni za dużo... Dziwne też jest to, że przestali oferować posiadaczom Xeonów wybór i7 dla ogółu społeczeństwa, który wydaje się obsługiwać pamięć RAM ECC w ostatnich generacjach)

1 polubienie

Witam @froussel nie spodziewałem się tego!?

Oznaczałoby to, że poza bardzo starzejącą się architekturą, jeśli wyłączę wielowątkowość w moim i7 2600k, który działa z częstotliwością 4,5 GHz, z jego 4 wątkami procesor jest lepszy niż nowszy na 16 rdzeniach?

2 polubienia

Nie powiedziano @Sylk , ponieważ i7 13700K ma 8 szybkich rdzeni i 8 " ekonomicznych " rdzeni i osiąga do 5,4 GHz. A między starym rdzeniem a niedawnym rdzeniem moc będzie prawdopodobnie wyższa na ostatnim rdzeniu.

Według tej ławki: Xeon w5-3425 vs Core i7-13700K [3-Benchmark Showdown] i7 wysadza Xeona: 1,5 raza szybciej w jednordzeniowym (będąc przy tym znacznie tańszym: 1350 € za Xeon w porównaniu z 450 € za i7).
O dziwo, tak naprawdę nie widać tego w cenach w Vistativ: ich stacja HPZ2 znajduje się na 2 590,00, gdzie kupiliśmy Z4 w grudniu 2021 roku za 2276 €

Plusem i7 K jest to, że można je również podkręcać, więc jeśli system chłodzenia jest zoptymalizowany, powinieneś być w stanie zwiększyć wydajność komputera o 10-15% (jeśli płyta główna umożliwia podkręcanie, co nie jest bezpieczne na profesjonalnych komputerach).

3 polubienia

Tak, podstawowa liczba klatek na sekundę mojego 2600k to 3,8 GHz, którą podkręciłem do 5,4 GHz, w nocnym chłodzeniu powietrzem, dość stabilna, ale nie w grach, więc majstrowałem, aby osiągnąć najlepszy kompromis, zapas 4,5 GHz, nie przekraczając 1,22 V, utrzymując stan bezczynności na poziomie 1,6 GHz (czasami ustawiony na mniej niż 1 GHz, ale nie lubi bcp).