Solidworks: brak okna dialogowego "zmień wymiar"

Witam
Zaczynam pracę z Solidworks z moim synem, który zaczął trochę w tym roku w liceum.
Chciałem skorzystać z niego samouczka, używamy wersji studenckiej 2023.
Tworzymy sztuczkę, wszystko jest w porządku, tworzymy ograniczenia.
Potem, jeśli chodzi o tworzenie ofert, jest źle.
Zwykle wybieramy linię i sekundę, aby wyświetlić odległość między nimi, a następnie położenie wymiaru.
W tym momencie w samouczku (i dokumentach, które udało mi się znaleźć gdzie indziej) pojawia się okno dialogowe "modyfikuj wymiar"... Z tym, że w moim przypadku wymiar jest tworzony, ale to okno dialogowe nigdy się nie pojawia.
Pole "wprowadź wymiar" w opcjach systemu jest zaznaczone.
Czego mogło mi brakować?
Z góry dziękuję za twoje oświecenie

Witam

Zwykle nadal jest mała rzecz, która jest wyświetlana z 4 małymi strzałkami, które się odsuwają, a jeśli na nią klikniesz, pojawi się pole, a poza tym możesz dwukrotnie kliknąć wymiar i możesz go zmodyfikować. Wydaje mi się, że jest to nowość, która pojawiła się w 2023 roku.

Dziękuję za odpowiedź.
Ale nie widzę małych strzałek, a podwójne kliknięcie nie działa po utworzeniu wymiaru :frowning:

Czy możesz umieścić sitodruk swojego szkicu z Drzewem Tworzenia?

1 polubienie

A co z bestiami, czy naprawdę jesteś na rysunku?
Zrzuty ekranu byłyby rzeczywiście niezbędne, aby zrozumieć problem i poprowadzić Cię jak najlepiej, jak to możliwe.

W przeciwnym razie możliwe jest, że to ten cholerny moment 3D zostanie aktywowany:
https://help.solidworks.com/2017/french/SolidWorks/sldworks/c_instant3d.htm?id=08dd
Możesz też poszukać ikony na paskach menu. Albo sprawisz, że będzie to glsser w menu, aby to zrobić, kliknij prawym przyciskiem myszy pasek narzędzi, a następnie dostosuj, a następnie kliknij Tab, polecenie, funkcję, a na koniec przeciągnij ikonę do wybranego menu.
Następnie po prostu wyłącz natychmiastowe 3D, jeśli jest włączone.