Zaimportowałem zadanie drukowania z SolidWorks PDM za pośrednictwem administratora.
Ustawiłem go tak, aby wszystkie plany były drukowane zgodnie z ich formatem/orientacją. Działa to bardzo dobrze w przypadku A4 i A3.
Nie mamy plotera i nadal chcemy mieć możliwość drukowania A2 na A3 za pomocą tej samej kopiarki. OK, może się to wydawać dziwne, ale przejdźmy dalej...
Mogę ustawić defekt w zadaniu PDM na A3 poziomy , ale wszystkie A2 drukują w poziomie A4.
Więc moje pytanie brzmi: czy ktoś wie, jak zrobić A2s domyślnie drukowane w A3? Mowa o druku w formacie automatycznym dla pakietów po kilkadziesiąt planów, konfiguracja bez 1 na 1. Czy jest to parametr, który musi zostać zmieniony w skrypcie zadania PDM, czy też pochodzi on z ustawień kopiarki?
Próbowałem domyślnie przełączyć drukarkę na A3 i nadal mam ten sam problem: A2 wychodzą w A4... Rozwiązanie polegające na tworzeniu 2 zadań nie jest zbyt ergonomiczne w przypadku drukowania dużych pakietów, ponieważ nigdy tak naprawdę nie wiesz, jaki jest format każdego planu...
Myślę, że musi to pochodzić z natywnego skryptu. Postaram się to przepisać. Jeśli znajdę rozwiązanie, opublikuję je tutaj.
Dla tych, którzy mogą być zainteresowani, oto rozwiązanie:
Konieczne jest zmodyfikowanie skryptu zadania podstawowego, aby wymusić drukowanie w jednym formacie, gdy na rysunku zostanie rozpoznany inny.
-> Znajdź następujące wiersze "swPageSetup.PrinterPaperSize = GetPaperSize" i zastąp wartość dowolną, którą chcesz. W poniższym przykładzie wszystkie płaszczyzny oznaczone w komórkach A2, A1 i A0 zostaną wydrukowane w formacie A3.
'Znajdź rozmiar papieru zgodnie z definicją na rysunku Wybierz przypadek vSheetProps(0) Ramka 6,7' A4 swPageSetup.PrinterPaperSize = RozmiarPapieruPobrania(10) 'Przypadek 7' A4 obrócony ' swPageSetup.PrinterPaperSize = RozmiarPapieruPobrania(11) Ramka 8' A3 swPageSetup.PrinterPaperSize = RozmiarPapieruPobrania(9) Ramka 9 'A2 swPageSetup.PrinterPaperSize = GetPaperSize(9) '********************GetPaperSize(8) -> Drukuj od A2 do A3 Ramka 10 'A1 swPageSetup.PrinterPaperSize = GetPaperSize(9) '********************GetPaperSize(7) -> Drukuj od A1 do A3 Ramka 11' A0 swPageSetup.PrinterPaperSize = GetPaperSize(9) '********************GetPaperSize(6) -> Drukuj od A0 do A3 Przypadek inny swPageSetup.PrinterPaperSize = RozmiarPapieruPobrany(vSheetProps(0)) Zakończ wybór