Pracuję z Solidworks 2013 Premium w pracy i chciałbym poznać Twoją opinię na temat wtyczki "SolidWorks Plastics". Czy wyniki są zgodne z rzeczywistością? Czy jest łatwy w zarządzaniu? Czas obliczeń nie jest zbyt długi??
Oto link dla tych, którzy chcą: http://www.solidworks.com/sw/products/simulation/plastics.htm
Dużo pracuję nad wyznaczaniem tras i wiem, że trzeba uzbroić się w cierpliwość w Solidworks, gdy części stają się złożone! ^^To dla mnie ważna kwestia.
Postaram się obiektywnie odpowiedzieć na Twoje pytania.
Czy wyniki są zgodne z rzeczywistością?
Tak, o ile nic nie zrobisz, zwłaszcza jeśli chodzi o siatkę (skorupę lub objętość). To ostatnie wpływa również na czas obliczeń... W przeciwnym razie tak, wyniki są zgodne z rzeczywistością.
Czy jest łatwy w zarządzaniu?
Nie bardziej skomplikowane niż jakiekolwiek inne oprogramowanie do symulacji wtrysku... Użytkownik nie jest zagubiony, ponieważ interfejs jest całkowicie zintegrowany z SolidWorks. Mam nadzieję, że dobrze odpowiedziałem na to pytanie, o ile termin "zarządzać" jest nieco niejednoznaczny.
Czy czas obliczeń nie jest zbyt długi?
Zależy to od wielu czynników, od mocy maszyny po złożoność Twoich projektów. Trudno odpowiedzieć na to pytanie, zwłaszcza, że pojęcie "prędkości" jest specyficzne dla każdej osoby...
Ale powiem, że jednym z celów SolidWorks Plastics jest rzeczywiście oszczędność czasu :-)
Prawdą jest, że istnieje wiele parametrów, które należy wziąć pod uwagę, aby poznać czas obliczeń. Potem, jeśli nie jest dłuższy niż inne funkcje, będzie dobrze. Byłem zaniepokojony tym punktem, ponieważ ta wtyczka wydaje mi się być naprawdę potężna.
SolidWorks Plastics został pierwotnie opracowany przez firmę Simpoe, która była jednym z wiodących graczy w dziedzinie formowania wtryskowego tworzyw sztucznych...
Nawiasem mówiąc, SW kupił niedawno Simpoe....
Nie ma wątpliwości, że SolidWorks Plastics to świetny produkt, a symulacje są bliskie rzeczywistości.
Po raz kolejny, jeśli chodzi o wydajność, parametry są zbyt liczne , aby dać precyzyjną i uczciwą odpowiedź na Twoje pytanie i w Twoim przypadku.
Ale podobnie jak w przypadku wszystkiego, co jest związane z symulacją, lepiej jest mieć maszynę o odpowiednim rozmiarze.
Obliczenia rzadko są proste, w końcu maszyna też dużo waży na czas obliczeń.
Jako użytkownik oprogramowania reologicznego postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania najlepiej jak potrafię:
Solidworks Plastics jest odpowiednikiem "lekkich" formuł (nawet jeśli nie jest dokładnie taki sam jak ten, którego używamy) tradycyjnego oprogramowania reologicznego. Jest to integracja kodu obliczeniowego Simpoe z interfejsem Solidworks.
Celem tego oprogramowania jest wykrywanie problemów związanych z geometrią na etapie projektowania. W ten sposób możemy zobaczyć wpływ nadmiaru grubości, linii spoin lub problemów związanych z geometrią.
Stosowane siatki są grubszej jakości, ale zautomatyzowane w zależności od wielkości części, aby zagwarantować jak najkrótszy czas.
W przypadku obecnego komputera zwykle uzyskuje się czasy kilku minut w przypadku podstawowej bieżącej maszyny. Ogólnie rzecz biorąc, konfiguracja z uruchomionym solidworks jest wystarczająca do uruchomienia kodu.
Uzyskane wyniki pozwalają na zdefiniowanie temperatur, ciśnienia, prędkości, ścinania podczas fazy napełniania z możliwością zrównoważenia kanałów zasilających.
Radzę jednak skorzystać z bardziej zaawansowanego oprogramowania do badań łączących zagęszczenie, odkształcenie, regulację termiczną, rozwiązanie problemów z wtryskiem itp.
Znalazłem podkładkę z konfiguracją mini ram na poziomie 2 GB mini, ale jeśli chodzi o procesor, dwurdzeniowy z 3 GB powinien wystarczyć.
Jeśli mogę podać więcej szczegółów, pozostaję do dyspozycji
Pracuję w biurze projektowym, które produkuje części, które będą wytwarzane metodą wtrysku tworzyw sztucznych. Nie jest więc konieczne posiadanie zaawansowanego oprogramowania, ponieważ zawsze nastąpi zwrot, jeśli część nie nadaje się do produkcji. Ogólnie znam zasady, ale chciałem wiedzieć, czy ten suplement może sprawdzić moje błędy i pokazać mi inne ważne punkty, których zwykle nie biorę pod uwagę.
Teraz wiem, na czym stoję i jest to raczej pozytywne, zwłaszcza na poziomie funkcjonalnym!
Kilka wyjaśnień na temat Solidworks Plastics w porównaniu z tym, co powiedział o nim Rom.
Występuje w 2 poziomach wersji:
- Wersja "lekka", która skutecznie pozwala symulować tylko fazę wtrysku i identyfikować wady wtrysku (linie spawalnicze, pęcherzyki powietrza, niepełne formowanie)
- Zaawansowana wersja, która pozwala symulować fazę konserwacji/zagęszczania, a także czas skurczu i chłodzenia oraz wszystkie zaawansowane analizy (wkładka, biwtryskiwanie, kowtryskiwanie itp.) Ta wersja umożliwia również zaawansowane tworzenie siatki części z automatycznym zagęszczeniem (zarówno powierzchni, jak i objętości)
Te pierwsze 2 poziomy rozwiązują problemy związane z projektowaniem części.
Istnieją również bardziej zaawansowane poziomy, które pozwalają na obliczenie odkształcenia i regulację oprzyrządowania dla tych, którzy projektują formy.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji, nie wahaj się,