SolidWorks: Właściwości części spawanych

Cze wszystkim

Podczas rysowania części spawanej można wyświetlić tabelę z listą spawanych części: czy można ręcznie wypełnić te, które nie są spawane automatycznie ?

Właśnie próbowałem, przechodząc do właściwości spawanych części, mam dostęp do modyfikacji niektórych pól (ale nie długości), ale ich wypełnienie nie daje żadnego efektu, SolidWorks ich nie zapisuje!

Jakiś pomysł ? Jestem w SW 2014 SP2, ale myślę, że problem jest taki sam w starszych wersjach.

Cześć @ Lucas

Czy widziałeś ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-la-mecano-soudure

Teoretycznie wszystko tam jest

@+ ;-)

capture_nomenclature_mecano_soudure.png

Na SW2013 działa to doskonale. Czy znasz właściwe informacje o pliku? Czy zaktualizowałeś swoją listę spawanych części?

screenshot332.jpg
3 polubienia

Przepraszamy, nie ma czasu na oglądanie samouczka trwającego 1 godzinę i 8 minut na takie pytanie, które wygląda jak błąd...

W każdym razie dziękuję.

1 polubienie

Jakie pola chcesz wypełnić?
Czy próbowałeś dodać właściwość do testowania?

1 polubienie

@ Łukasz

To 1 godzina drogi

Jeśli w Twojej nomenklaturze pola długości są puste, po prostu kliknij u góry kolumny Długość

kleszcz......... Własność elementu listy części spawanych 

Teoretycznie będziesz miał swoje długości

@+ ;-)

Tak, klikam prawym przyciskiem myszy folder > Properties, przechodzę do ostatniej zakładki Tabela spawanych części jak na zdjęciu, a kiedy wypełniam etykietę FR lub pole wymiarów (pola, do których mam dostęp w modyfikacji w przeciwieństwie do DŁUGOŚCI), które waliduję, gdy wracam do właściwości, pola są puste ! Aktualizacja listy spawanych części nie pomaga!

Czy to działa dla Ciebie bez żadnego problemu?

pieces_soudees.png

I oto jest: nie musisz przechodzić do ostatniej zakładki, pozostań w zakładce "Zestawienie spawanych części"!

screenshot333.jpg
3 polubienia

@ Łukasz

W planowanym zestawieniu komponentów będącym częścią tego BOM kliknij nagłówek kolumny Długość

W magiczny sposób pojawią się narzędzia

Sprawdź właściwości elementu listy części do spawania 

@+ ;-)

Robisz tak jak mówi Benoit LF, musisz przejść do zakładki "podsumowanie listy spawanych części" i tam możesz nadpisać według własnego uznania, ja robię to często

2 polubienia

+1 z Benoit,

Ta ostatnia zakładka to wizualizacja tabeli listy spawanej mechanicznie, którą wstawisz (lub nie) do rysunku.
To w pierwszej zakładce musisz przejść do zmian.

Normalnie, jeśli Twoje ciała spawane mechanicznie zostały wykonane za pomocą polecenia "element spawany mechanicznie", informacje powinny zostać uzupełnione automatycznie (oczywiście musisz mieć poprawnie wypełnione profile spawane mechanicznie).

Dla wszystkich innych obiektów (płaskich, arkuszy) należy ręcznie wypełnić pierwszą zakładkę lub skorzystać z właściwości inteligentnych

1 polubienie

@flegendre

+1 jest tutaj!

;-D

screenshot334.jpg
3 polubienia

Dziękuję Wam wszystkim!

Rzeczywiście, po co szukać skomplikowanych w 3. zakładce, skoro możesz to uprościć!

1 polubienie