Ponieważ jest to ankieta, a więc pytanie i chciałbym uzyskać jak najwięcej odpowiedzi, pozwalam sobie zamieścić tutaj post. Jeśli umiar uważa, że powinien być umieszczony gdzie indziej, niech tak będzie!
Jakie jest Twoje zastosowanie funkcji bibliotecznych w SolidWorks ?
Kilka razy mówiłem sobie, że powinienem przetestować funkcje biblioteki AltiTech (link: http://bib.altitech.free.fr), ale jeszcze tego nie zrobiłem.
Czy czegoś mi brakuje?
Czy są jakieś inne darmowe narzędzia w tym stylu, które pomijam?
Ale zanim odpowiesz tutaj, proszę wypełnij ankietę:
Tak, czegoś Ci brakuje, funkcje śliniaków, raz dobrze skonfigurowane, są magiczne, możesz z nim zrobić prawie wszystko. Z drugiej strony, aby mieć funkcję bibi, która działa, musisz poświęcić trochę czasu na jej skonfigurowanie i przetestowanie przed uruchomieniem!
Osobiście używam ich w częściach spawanych mechanicznie, pozwala mi to również na wyjęcie nomenklatury tych bib fct z nomenklatury części spawanych mechanicznie. Potem bardzo dobrze sprawdza się również w przypadku rur, zrobiłem moje kolanka, trójnik, reduktory, okrągłe kwadraty tego typu rzeczy.
Jakiś czas temu zrobiłem mały samouczek, aby wyjaśnić zasadę tworzenia śliniaka fct, jeśli jesteś zainteresowany? Przykład jest bardzo, bardzo prostym elementem, ale możesz z nim zrobić wszystko!
EDIT: Z drugiej strony, w przypadku śliniaka altitech, ponieważ twórca stworzył swój śliniak fct na dość starych wersjach SW, jeśli spróbujesz je rozłożyć na czynniki pierwsze, czasami metoda projektowania jest dość niespójna w stosunku do nowości SW
Osobiście uważam, że biblioteka AltiTech nie jest taka zła, ale ograniczona szczególnie dla wszystkiego, co jest profilowane, przynajmniej wersji, którą posiadam.
W przeciwnym razie udało mi się odzyskać regał ze wszystkimi profilami branży, która świadczy wiele usług.
@Joss: Szybkie pytanie dotyczące twojego samouczka: czy nie byłoby bardziej interesujące wziąć pojedyncze odniesienie, krawędź, zamiast brać twarz i krawędź? Wstawianie funkcji byłoby łatwiejsze, prawda?
Fajnie byłoby udostępnić funkcje i profile biblioteki, na które można głosować, a sortując ich popularność, zobaczyć bezpośrednio, które z nich są przydatne!
Ze swojej strony używam głównie zestawu narzędzi do wszystkiego, co standardowe. ale także osobistą bibliotekę, którą rozwijam z czasem. Dodałem wiele standardowych elementów, które były bardzo praktyczne w fazach koncepcyjnych (np. manekin, pojazd...), ale także wszystkie rozmiary szekli, liry i pierścienia do podnoszenia... Mam też oprzyrządowanie (wszystkie rozmiary kluczy płasko-oczkowych, kluczy do rur i kluczy imbusowych, bardzo praktyczne jest sprawdzenie dostępności do montażu!)
No i oczywiście pobrałem kompletną bibliotekę standardowych profili do spawania mechanicznego, bo SW jest raczej śmieszny...
@PL, uh, tutaj jak to, powiedziałbym, że to dlatego, że jeśli wezmę tylko jedną krawędź, mój kawałek może pójść w złym kierunku. Następnie przeprowadziłem wiele różnych testów tej części przed zrobieniem samouczka i jest to najlepsze rozwiązanie, jakie znalazłem
Najlepszą rzeczą jest stworzenie przydatnych funkcji w swojej pracy / firmie.
W naszej firmie wykonujemy podobne serie otworów na prawie wszystkich naszych złożeniach: funkcja biblioteczna (z konfiguracjami) później i przeciągnij i upuść tworzysz 4 lub 5 funkcji solidworks, masz pewność, że wymiary są domyślnie prawidłowe, kliknięcie prawym przyciskiem myszy i zmieniasz rozmiar/pozycje swoich otworów.
Aby zweryfikować swoją funkcję, musisz wykonać część testową w rzeczywistym 3d (czyli nie na 3 podstawowych płaszczyznach), ponieważ zdarza się, że Twoja funkcja działa na płaszczyźnie czołowej, ale nie na prawej płaszczyźnie...
Stworzyliśmy również nasze regały na kołnierze, wspólne szkice...
Na początku tracisz trochę czasu na tworzenie funkcji, ale potem jest to naprawdę oszczędność czasu.
Jeśli się tym zajmujesz, tworzysz inteligentne komponenty, które generują obróbkę w twoich częściach, gdy wstawiasz swój inteligentny komponent do zespołu: górny...