Mam część, która nie jest ograniczona wysokością (będzie ograniczona w zespole z obwiednią, która zostanie skonfigurowana zgodnie z naszym projektem rozwojowym) Chcę, aby ta część tworzyła liniowe powtórzenie funkcji o długości 300 mm, ale ostatecznie chcę, aby była w stanie wykonać powtórzenie , konfigurując ją tak, aby nawet jeśli nie jest to możliwe.Nie ma więcej miejsca na zrobienie ostatniego 300 mm, niż ona i tak mi robi , jeśli zostało więcej niż 100 mm (więc ostatni musi mieć <300 mm, ale >100 mm, w przeciwnym razie nie rób ostatniego powtórzenia) i nie wiem, jak się do tego zabrać! (zobacz zdjęcie, aby uzyskać więcej informacji)
P.S zapomnij o ocenie 0 od dołu , to nie jest dobre, moje powtórzenie musi zaczynać się od góry i przypominam, że długość będzie się różnić, więc nie mogę podać wymiaru dla ostatniego, chcę, aby dostosował się automatycznie, jeśli "rozciągnę" mój kawałek.
Dlaczego nie wykonać 300 powtórzeń, a następnie powtórzyć ostatnie powtórzenie 1X przy 100 i 1X przy 300, abyś mógł aktywować lub dezaktywować jedno lub drugie w zależności od potrzeby...
Dlaczego nie umieścić wymiaru wysokości w pilotowanym, a następnie nie wykonać pierwszego powtórzenia z równaniem zgodnie z pilotowaną wysokością. Następnie wykonaj 2-gie powtórzenie, które zaczyna się od całkowitej wysokości H minus ostatnie powtórzenie i to ostatnie powtórzenie jest zawsze kontrolowane dla równania i w zależności od wartości 1-go jest aktywowane lub usuwane.
Wszystko po to, aby powiedzieć, że za pomocą równań powinieneś być w stanie znaleźć swoje szczęście i zastosować je do swojego przypadku.
Zastanawiałem się, co mogę zrobić, jeśli mam problem do rozwiązania i pójść w kierunku tego, co zaleca CAD Trainer http://help.solidworks.com/2012/french/Solidworks/sldworks/HIDD_PATTERN_BY_SKETCH.htm
Proponuję również przyjrzeć się następującym różnym możliwościom, byłoby diabłem, gdyby żadna z nich nie odpowiadała Twojemu problemowi (jeśli dobrze to zrozumiałem, bo nie jest to dla mnie zbyt jasne ;-) hihihi )
Zrobiłbym 2 powtórzenia: - podstawowe powtórzenie w 300 krokach; - powtórzenie pierwszej funkcji z krokiem wyliczonym poprzez zabawę wzorami (musi to być zgodne z ideą A.Leblanca).