Jako projektant bram na zamówienie poszukuję obecnie sposobu na zaprogramowanie pewnych elementów moich projektów, aby ułatwić pracę. Mam już bardzo dobrą bazę z rodzinami części, które pozwalają mi zaprogramować podwozie, a także wiele innych rzeczy w moich kreacjach, ale mój problem tkwi w akcesoriach, które chcę dodać.
Chciałbym narysować zapiekane prześcieradła, które dopasowują się do kształtu mojej bramy. Do wszystkiego prosto lub pod kątem nie mam problemu, ale gdy chcę zrobić zakrzywione lub CDG kształty, robi się bałagan. Niemożliwe jest uzyskanie zadowalającego wyniku, przerwa między moimi półkolami zmienia się na całej krzywej.
Próbowałem kilku rozwiązań, powtórzeń liniowych i kołowych z różnymi występowaniami, powtórzeń napędzanych szkicem i krzywą, wyniki nie są zadowalające.
Zostałaby tylko blacha z ząbkami do zrobienia ręcznie w zależności od kształtu, nadal byłoby to wykonalne, ale muszę też dostosować długość prętów, położenie kół, wolut i punktów, a tam zaczyna to zajmować dużo czasu.
Załączam kilka zrzutów ekranu, aby wszystko było bardziej konkretne (zobacz, jak wynik jest gorszy, gdy zwiększysz rozmiar kształtu)
Mam nadzieję, że ktoś będzie miał sztuczkę, aby rozwiązać mój problem i dziękuję wszystkim, którzy poświęcili czas na przemyślenie tego.
Aby przeprowadzić "ręcznie", procedura jest stosunkowo prosta. Jeśli celem jest jego automatyzacja, to już inna sprawa... Na początku znajduje się korpus do powtórzenia (feston). Powtórzenie (w 12 egzemplarzach na ilustracji) musi respektować stały odstęp poziomy, oraz podążać za krzywą "w pionie". Wszystko, co musisz zrobić, to wykorzystać te dwie właściwości w szkicu.
Generacja festonów: 1- Na szkicu 2D (eCurve): - zbuduj krzywą, którą chcesz podążać; - Zdefiniuj powtórzenie szkicu linii pionowej, z odpowiednią liczbą kopii i interwałem. - Skonstruuj, jeszcze w tym szkicu, punkty znajdujące się na przecięciu krzywej, która ma być śledzona, oraz linie pionowe... 2- Użyj funkcji "Powtórzenie sterowane szkicem", aby odtworzyć bryłę, która ma zostać powtórzona (feston), używając punktów szkicu eCurve. Zachowaj ostrożność przy wyborze punktu odniesienia, który musi znajdować się na krzywej, która ma być śledzona (patrz załączone ilustracje).
Procedurę tę należy odtworzyć dla pionowych pionów, kopiując krzywą, po której ma nastąpić translacja , i przesuwając w poziomie ciąg pionowych linii o pół kroku. Zawsze zwracaj uwagę na punkt odniesienia.
Grupowanie dwóch powtórzeń w tej samej funkcji nie daje zadowalającego wyniku, ze względu na punkt odniesienia i nieodpowiednią liczbę powtórzeń.
Twoje rozwiązanie jest bardzo interesujące i rzeczywiście rozwiązuje problem przy bardzo małej liczbie operacji. Wolałem zacząć od bardzo dużej podstawy bramki, aby narysować każde akcesorium tak, aby dostosowywało się do mojej szczeliny między prętami i mojej krzywizny. Po wyregulowaniu szerokości bramy będę musiał tylko usunąć nadmiar akcesoriów za pomocą funkcji "Usuń/Zachowaj nadwozie". Jest to bardziej barbarzyńskie i zajmuje więcej czasu na stworzenie podstawowych modeli, ale wydaje się szybsze w użyciu i pozwala mi zorientować niektóre elementy styczne do mojej krzywej, takie jak woluty.
Nadal trzymam twoją metodę na boku, może mi się przydać w przyszłości. Dziękuję za poświęcenie czasu na przemyślenie tego.