Ostrzeżenie dotyczące pamięci RAM w Monitorze zasobów SolidWorks 1/3

Witam

Czy masz ten problem z Solirdworks Resource Monitor, który zaczyna się od 1/3 pamięci RAM, czyli 5 GB z 16 dostępnych? 

Czy istnieje sposób na ustawienie progu alertu? 

2 polubienia

Witam

Monitor zasobów nie ma interfejsu i dlatego nie można go regulować.

Z drugiej strony zaskakujące jest to, że wyświetla alert przy 5 GB użytej pamięci. Otrzymuję alerty tylko około 95% użytkowania i nigdy nie dotykałem ustawień.

Czy alert pozostaje tam przez jakiś czas, czy szybko znika?

Możliwe, że masz tylko skoki w użyciu pamięci RAM

Zwykle mam 3,5 GB pamięci RAM (Vive WIN10), czyli tylko 1,5 GB dla Solidworks, nie sprawdzam, czy były jakieś szczyty zużycia pamięci RAM, ale to by mnie zaskoczyło, ponieważ jestem otwarty tylko na pięć rysunków z jednym złożeniem i pięcioma częściami 

Wygląda na to, że nie jesteś jedyną osobą, która napotkała ten problem w systemie Windows 10

Pracuję też na systemie Windows 10 i rzadko otrzymuję te powiadomienia (jeśli jestem powiadamiany, jest to uzasadnione).

Nad jaką wersją Solidworks pracujesz?

Windows 7, prawie identyczny problem.

Suwak nie jest używany zbyt często, ale mam problem z otwarciem więcej niż 20 planów (a ponieważ korzystam z Solidworks, liczba możliwych otwarć maleje, po kilku godzinach pracy bywa to bolesne).

Niestety nie mam rozwiązania... I mogę potwierdzić, że jest to denerwujące!

Zobacz ten link, który daje Ci odpowiednią instrukcję ;-)

http://www.javelin-tech.com/blog/2011/01/solidworks-system-resources-running-low-message/#.WMro-mrhDmF

@+ ;-)

2 polubienia

Zobacz również ten link

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/solidworks-comment-d-sactiver-les-notifications-de-solidworks

Narzędzie Monitor zasobów SOLIDWORKS monitoruje zasoby używane przez oprogramowanie SOLIDWORKS lub system. Gdy zasoby są niskie, Monitor zasobów SOLIDWORKS wyświetla komunikat w obszarze powiadomień paska zadań systemu Windows, aby pomóc użytkownikowi zareagować i zapobiec awarii systemu lub utracie danych.

Ikona Monitora zasobów SOLIDWORKS w obszarze powiadomień jest oznaczona kolorem, aby wskazać dostępność zasobów :

Poziom wszystkich dostępnych rodzajów zasobów jest wystarczający.

Poziom co najmniej jednego zasobu jest niski. Zaleca się zwolnienie zasobów.

Prawie wszystkie z jednego lub więcej zasobów zostały wykorzystane. Jeśli będziesz kontynuować pracę, może dojść do awarii systemu lub utraty danych, dlatego konieczne jest zwolnienie zasobów. Oprócz komunikatów dostarczanych przez monitor w obszarze powiadomień, w przypadku próby uruchomienia poleceń w oprogramowaniu SOLIDWORKS pojawiają się dodatkowe komunikaty.

Aby ponownie wyświetlić najnowszą wiadomość, należy kliknąć ikonę Monitora zasobów SOLIDWORKS lub w obszarze powiadomień.

Z pewnością istnieją dobre powody, dla których powinieneś zostać powiadomiony, biorąc to pod uwagę, że możesz być zmuszony do ignorowania tych powiadomień od czasu do czasu, ponieważ pracujesz nad importem dużego pliku lub dużego zestawu.

Dzieje się tak, ponieważ powiadomienia te mogą być powtarzalne i hałaśliwe, w wyniku czego mogą stać się denerwujące.

Oto jak je wyłączyć w systemie Windows 10:

Wszystko dzieje się w ustawieniach powiadomień systemu Windows.

Aby szybko uzyskać dostęp do ustawień powiadomień systemu Windows, możesz wpisać "Powiadomienie" w polu wyszukiwania obok ikony systemu Windows (jeśli brakuje pola wyszukiwania, kliknij prawym przyciskiem myszy pasek zadań i wybierz Szukaj ).

• Następnie z listy wyników wybierz pozycję Powiadomienia i ustawienia akcji :

• Wybrać Powiadomienia Monitora zasobów SOLIDWORKS 

• Przewiń listę w dół, aż znajdziesz Monitor zasobów SOLIDWORKS (jeśli nie ma go na liście, oznacza to, że  SOLIDWORKS prawdopodobnie nie jest uruchomiony, po prostu uruchom aplikację i powinna się pojawić).

• Wybierz element, aby uzyskać do niego dostęp, lub możesz go po prostu wyłączyć, przesuwając suwak do pozycji wyłączonej.

W oknie dialogowym ustawień Monitora zasobów SOLIDWORKS można wybrać, które powiadomienia mają być otrzymywane i w jaki sposób mają być otrzymywane. Na przykład, nadal można otrzymywać wszystkie powiadomienia, ale można je wyciszyć:

Po ustawieniu ustawień powiadomień możesz kontynuować pracę bez przerywania pracy z systemu Windows.

Oto jak je wyłączyć w systemie Windows 7:

Uzyskaj dostęp do dostosowywania powiadomień za pomocą małej strzałki na pasku zadań systemu Windows, a następnie kliknij przycisk dostosuj:

• Następnie ukryj powiadomienia z Monitora zasobów SOLIDWORKS :

Ten krótki samouczek dotyczący powiadomień Monitora zasobów SolidWorks dobiega końca.

1 polubienie

ludo.mai jestem na SW 2016 SP5

KVuilleumier , rzeczywiście, używam tylko 2 GB pamięci RAM, panikuje, szybko się denerwuje

gt22 Wyłączenie powiadomienia nie jest zbyt interesujące, ponieważ najbardziej irytujące jest to, że SOlidworks nie otwiera już plików i odradza wszelkie modyfikacje

"SOLIDWORKS wykrył, że zasoby systemowe są niskie" komunikat wyjaśniał...

Autor          SOLIDWORKS   Tech Tips 3 Komentarze   

Każdy, kto pracuje z dużymi plikami SOLIDWORKS, najprawdopodobniej otrzymał ostrzeżenie: Mało zasobów systemowych SOLIDWORKS.

Ressources système SOLIDWORKS en cours Low

Komunikat ostrzegawczy dotyczący dolnych zasobów

Oczywiście twoją pierwszą reakcją było sprawdzenie użycia pamięci RAM w Menedżerze zadań i widzisz, że zużycie pamięci jest niskie, więc zastanawiasz się: "Dlaczego mam to ostrzeżenie?". W niektórych przypadkach prawdopodobnie po prostu pracowałeś dalej, w końcu Wygląda na to, że jest to tylko komunikat ostrzegawczy, a SOLIDWORKS nadal działa, ale po wykonaniu trochę więcej pracy SOLIDWORKS ulega awarii i awarii. Co było tego przyczyną?

W tym wpisie na blogu podsumuję przyczynę tego ostrzeżenia i przedstawię rozwiązanie plastrowe , które pomoże zmniejszyć liczbę występowania tego ostrzeżenia i mamy nadzieję, że zapobiegniemydalszym awariom.

Problem polega na tym, że obiekt GDI Limit

Pierwsza uwaga do zrobienia - to ostrzeżenie zwykle nie ma nic wspólnego z pamięcią systemową, jest bardziej prawdopodobne , że obiekty GDI (Interface Graphics Device) zbliżają się do domyślnego limitu ustawionego przez system Windows.

Jeżeli SOLIDWORKS nigdy nie nadpisał po otrzymaniu ostrzeżenia "Zasoby systemowe SOLIDWORKS są niskie", prawdopodobnie zignorujesz je i będziesz kontynuował pracę, ponieważ to ostrzeżenie jest wyzwalane, gdy obiekty GDI używane przez SolidWorks przekroczą 9000.

Nie zamierzam wchodzić w szczegóły na temat tego, czym jest obiekt GDI, ale jeśli jesteś zainteresowany, wygoogluj i znajdziesz wiele informacji. A oto bezpośredni link do wyjaśnienia tego w Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Graphics_Device_Interface

Jeśli nadpisanie nastąpi wkrótce po otrzymaniu ostrzeżenia, zostanie osiągnięty limit i zostanie zamkniętyprogram Windows SOLIDWORKS .

Rozwiązanie, które pomoże rozwiązać problem

Oto, co możesz zrobić w tej sytuacji. Możesz kontrolować liczbę obiektów GDI za pomocą Menedżera zadań;  Jest to nowa kolumna, którą należy dodać za pomocą menu Widok.

Gestionnaire des tâches - objets GDI colonne

Menedżer zadań - kolumna Obiekty GDI

Gdy dowolny pojedynczy proces osiągnie 10 000 obiektów GDI, zostanie zakończony. Jest to domyślny limit ustawiony przez system Windows, który może osiągnąć pojedynczy proces.

Istnieje ulepszenie rejestru, które może to zmienić;  pojedynczy proces może być maksymalnie 16384, podczas gdy maksymalny zakres systemu dla wszystkich procesów wynosi 65 536;  Zmienić

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\GDIProcessHandleQuota

klucz rejestru do zmiany limitu na proces (GDIProcessHandleQuota) do górnego limitu 16,384;  Dostosuj podstawę DECIMAL . Dzięki temu zyskasz trochę miejsca do oddychania. 

** OSTRZEŻENIE ! - Zalecam wprowadzenie tej zmiany, jeśli czujesz się komfortowo edytując rejestr systemu Windows. Przypadkowe zmiany w rejestrze mogą spowodować, że system stanie się bezużyteczny, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas wprowadzania jakichkolwiek zmian w rejestrze.    przywróćsystem Windows przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w rejestrze.

Oto witryna, która wyjaśnia i pokazuje proces tworzenia punktu przywracania w systemach Windows Vista i 7, jeśli nie jesteś zaznajomiony z tym narzędziem - http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/create-a-restore -Punkt-dla-przywracania-systemu-windows/

Więcej informacji

Aby uzyskać więcej informacji na temat modyfikowania  wpisu rejestru omówionego powyżej, odwiedź: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms724291(v=vs.85).aspx

Na forum SOLIDWORKS znajduje się dość długi wątek, który skupia się na temacie "Zasoby systemu SOLIDWORKS są na wyczerpaniu", który polecam przeczytać, aby uzyskać więcej informacji. Istnieje również kilka wyjaśnień od SOLIDWORKS na temat tego, jak zminimalizować użycie GDI, a także co robią, aby pomóc:   https://forum.solidworks.com/message/190940#190940

2 polubienia

Wszystkie odpowiedzi, których udzieliłem, pochodzą z pomocy technicznej Solidworks

Zobacz linki i ich przewodniki

Więc jeśli ci to nie odpowiada

Nie mam dla ciebie + odpowiedzi

@+ ;-)

gt22 Pasuje mi na osobisty komputer, ale przyznam, że majstrowanie przy rejestrze na komputerze roboczym jest dla mnie bardzo małe :) Nie martw się, w każdym razie dziękuję za wszystkie te opinie 

Zamykam więc temat :)

@MaD

Aby zamknąć temat, musimy zadeklarować lepszą odpowiedź do wyboru 

Strona Lynkoa działa od samego początku poprzez motywację do zachęcania członków do udziału

Możesz również zadeklarować się jako najlepsza odpowiedź, ale nie dostaniesz żadnych punktów

Dzięki temu osoba na plakacie z odpowiedzią może zdobyć kilka punktów

poprzez gromadzenie punktów w celu wymiany ich na nagrody

Zobacz kartę Nagrody na pasku zadań

Zasadniczo chodzi również o to, aby za pomocą kciuka uzyskać odpowiedzi na pytanie lub nie pod względem istotności 

więc kciuk w górę = +1 

kciuk w dół =-1

@+;-)

2 polubienia

Rozwiązanie GT22 działa idealnie, zwiększyłem liczbę GDIProcessHandleQuota i mogę otworzyć 8 razy więcej planów (nie patrzyłem na ile, podkręciłem limit na maksa i wysłałem tysiące planów. SolidWorks ulega awarii z powodu innego ograniczenia).

Więc możesz to umieścić w lepszych odpowiedziach :)

1 polubienie

Zobacz tutaj: http://www.lynkoa.com/forum/3d/probleme-ressources-de-fenetrage

Dzięki pracy na infolinii SolidWorks, możemy śledzić jego przesłanie.
W razie potrzeby pokaż ten wpis swojemu działowi IT, aby mógł zwiększyć limit.

1 polubienie

dziękuję za Twoją opinię @ KVuilleumier +1

czy możemy wiedzieć, o ile zwiększyłeś swój GDIProcessHandleQuota 

@+ ;-)

2 polubienia

Maksymalnie, tj. 65 536 i 18 000 dla pola USERProcessHandleQuota.

Ale bądź ostrożny, musisz ponownie uruchomić komputer, aby zmiana została uwzględniona. I osiągnąć ~36 000 GDI SolidWorks przy innym limicie na poziomie Windows. Ale i tak udało mi się otworzyć o wiele więcej planów!

1 polubienie