Monitor zasobów Solidworks

Witam

Mam problem, który z biegiem czasu staje się coraz bardziej irytujący. Pracuję nad złożeniem w trybie złożenia złożonego. Pracuję nad instalacją kanałów w budynku i czasami, po pewnym czasie pracy, nie mogę już otworzyć części mojego zespołu z powodu "Monitora zasobów Solidworks", który określa, że mam otwartych zbyt wiele plików. Jak na razie wszystko wydaje się normalne.

Problem pojawia się, gdy zamykam wszystkie moje pliki (nie tak wiele, ogólnie około dziesięciu). Monitor zasobów Solidworks nadal blokuje mi możliwość otwierania nowych plików, mimo że zamknąłem wszystko, jestem zmuszony zamknąć solidworks i moją sesję.

Podczas pracy nad złożonym montażem czas ładowania jest stosunkowo długi. Zdarzyłoby mi się to tylko dwa lub trzy razy, czemu nie... Ja sobie z tym radzę. Problem polega na tym, że ten błąd pojawia się coraz częściej w miarę postępów w moim projekcie, nawet kilka razy na godzinę... Marnuję cenny czas.

Zna ktoś ten problem? A jeśli tak, to czy wie, jak go rozwiązać?

Por. zrzut ekranu

Z góry dziękuję.

sw_ressource_monitor.png

Witam

W Creo istnieje sposób na wyczyszczenie plików, które zamknęliśmy, a tym samym zwalnia miejsce.

Z drugiej strony na SW czy ktoś wie czy to jest zrobione? To może być rozwiązanie

2 polubienia

Witam

Czy próbowałeś wrócić do trybu "lekkiego", a nie "rozwiązanego"?

Fred.

2 polubienia

Problem, z którym już się zetknąłem, a który został rozwiązany przez zamknięcie SW.

Czy kiedykolwiek sprawdzałeś, czy Twój SolidWorks jest wyłączony? Ctrl+Alt+Del/Menedżer zadań/Proces/SLDWORKS.exe powinien zniknąć.

Kiedy zaczniesz widzieć ten komunikat, spróbuj odłożyć części, które już Ci nie służą w najbliższej przyszłości.

2 polubienia

Zamierzam wypróbować rozwiązanie polegające na pracy w Lite, to prawda, że spora część moich części jest w stanie rozwiązanym, musi to zająć dużo miejsca...

To prawda, że nie pomyślałem o otwarciu menedżera zadań, aby sprawdzić, czy oprogramowanie jest zamknięte, może to być rozwiązanie, a nie zamykanie sesji.

Przetestuję to wszystko i będę Cię informować na bieżąco, dziękuję!

PS: jeśli szybko nie zamknę sesji, komunikat "miły" zamienia się w ten nieco bardziej agresywny komunikat: por. zrzut ekranu

sw_ressource_monitor2.png

W przeciwnym razie musisz wypróbować speedpak.

Ale tutaj nie mogę ci pomóc, nigdy tego nie używałem.

1 polubienie

Rzeczywiście, @Frédéric, Speedpak może być rozwiązaniem.

Musisz dokonać konfiguracji Speedpak dla zestawów, których używasz. Ogromnie się rozjaśnia. Tak więc, aby zostać przetestowanym dla Twojej aplikacji.

Jeśli nie wiesz, pozwala to na posiadanie wersji złożenia, która jest tylko obrazem, z wyjątkiem kilku komponentów lub powierzchni, które zostaną wybrane.

1 polubienie

Ojej, kolejny problem, podążając za Twoimi odpowiedziami, absolutnie nie rozumiem dlaczego, ale opcja "Ustaw rozwiązane części na światło" nie istnieje w moich menu, tylko odwrotnie... Mem , dostosowując menu!!

Jednak w pomocy SW jest powiedziane, że proste kliknięcie prawym przyciskiem myszy na część / zespół / podzespół daje dostęp do opcji "Ustaw rozwiązane części na rozjaśnione"... Nic na to nie poradzić...

Pracuję...

Por. zrzut ekranu

sw_ressource_monitor3.png

To zabawne, bo mam do niego dostęp... nawet gdy mam tylko lekkie części!!

Czy masz kopię zapasową swoich ustawień? Jeśli tak, spróbuj je naładować. (Start/Wszystkie programy/SolidWorks/Narzędzia SolidWorks/Kreator ustawień kopiowania.)

Nawet próbując z montażu na najwyższym poziomie?

Oprócz tego, co zostało już powiedziane

Spójrz także na pasek blokowania, który pozwala zamrozić funkcje w drzewie

Zobacz samouczek:  http://www.lynkoa.com/tutos/barre-de-blocage-sous-solidworks

Dzięki temu możliwe jest nieotwieranie części, które nie muszą być otwierane

Tryb jasny jest również mniej zasobożerny

@+ ;-)

1 polubienie

@Frederic, tak, nawet próbując z zestawem wyższego poziomu.

@Benoit LF, tak, tak, rzeczywiście, spróbuję zresetować ustawienia.

@gt22, nigdy nie używałem tego słynnego paska blokującego, nie używałem go do tej pory, ale wydaje mi się, że jest to dobra alternatywa, jeśli ma również efekt rozjaśnienia części. Jeśli służy to tylko do blokowania moich monet i nie zwalnia żadnych zasobów, przyznaję, że nie jest to dokładnie to, czego szukam.

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi, nie wiem który wybrać wtedy^^

2 polubienia

A Patrzysz na pasek bloku samouczka

Nie tylko go blokuje, ale bierze pod uwagę tylko to, co wizualne

Czyli mniej MB na część lub funkcję

Przetestuj dość ciężki zespół X z prętem blokującym i bez niego

Otwórz i spójrz na czas ładowania

Możesz być nieco zaskoczony

który + jest, jeśli pracujesz w budynku do montażu kanałów, tak jak to zrozumiałem 

Twoja paczka może być na powierzchni i w jednym kawałku, więc mniej pamięci do zjedzenia za darmo

Unikaj świąt itp

@+ ;-)

2 polubienia

@ Joss.G

Daj nam jakieś wiadomości?

Czy ten pasek blokad pomaga?

Jakie są twoje odczucia w tej chwili?

Może to pomóc wielu ludziom

Dziękuję

@+ ;-)

1 polubienie

@gt22: Cóż, szkoda, pasek blokujący nie działa w domu... Cóż, nie do końca, działa na wszystkich moich częściach, wszystkich moich zespołach, z wyjątkiem najcięższego, głównie tego, nad którym głównie pracuję , co zabiera całą moją pamięć i sprawia, że pojawia się mój problem !!

Trochę poszperałem, nic do roboty, opcja jest zaznaczona, ale pasek nie chce się pojawić tylko na tym dokumencie! Przyznaję, że jestem trochę sfrustrowany:(

W przeciwnym razie postąpiłem zgodnie z radą @Benoit, w rzeczywistości nie muszę zamykać sesji, gdy błąd zostanie naprawiony, wystarczy przejść do zakładki procesu w menedżerze zadań i tam zamknąć oprogramowanie.

Małe odwrócenie uwagi od problemu (bez jego rozwiązania): kiedy po raz pierwszy otwieram plik, moje części są otwierane w trybie jasnym, dopiero gdy je edytuję, przechodzą w tryb rozwiązany. Tak więc, czekając na znalezienie rozwiązania, poprawiam moje części tylko w określonej kolejności, aby uniknąć przeciążenia pamięci od samego początku... Jest to niepewne, ale pozwala mi wytrzymać trochę dłużej...

Opcja Speedpack wydaje mi się całkiem w pomyśle, ale przyznam, że trochę się boję, że stracę część danych z mojego montażu. Przyjrzę się temu za pomocą lżejszego pliku, aby spróbować po raz pierwszy!

1 polubienie

Utrata danych z SpeedPak jest mało prawdopodobna. W końcu to tylko dodatkowa konfiguracja Twojego zestawu. Jest to na tym samym poziomie, co tworzenie konfiguracji i usuwanie/wyłączanie komponentów.

Jeśli masz kwadrans, stwórz kompozycję swojego zestawu na wynos, umieszczając prefiks na wszystkich komponentach (bez ryzyka zanieczyszczenia oryginalnego zespołu) i wypróbuj go na tym nowym zestawie Speedpak.

1 polubienie

@Joss-G

Twój najcięższy element (montaż), który Ci przeszkadza

Po zakończeniu nie można go zapisać w części ani w tablecie Surface

Będziesz więc miał 2 nagrania, jedno w części i jedno w montażu

pytanie co masz jako kartę graficzną systemu PC RAM?

@+;-)

@gt22

Przetestowałem już to, co proponujesz, aby nagrywać w sldprt i stwierdziłem, że nie rozjaśnia to zbytnio. Wtedy trafiłem do Speedpaks na montaże.

2 polubienia

Całkowicie się z tobą zgadzam @ Benoit

Funkcja Speedpak ogranicza rozmiar pliku

Bardzo ważne są również sposoby wiązania części

powtarzanie funkcji, a nie powtarzanie szkiców

Unikaj akcesoriów (m.in.) 

Unikaj symetrii, zewnętrznych referencji itp.

A dlaczego nie przejść przez rury, skoro nasz przyjaciel robi kanały?

Zobacz ten samouczek 

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/gestion-des-gros-assemblages-solidworks

@+ ;-)

2 polubienia

@gt22: Nie mam doświadczenia w komputerach i przyznaję, że w ogóle nie znam możliwości mojego komputera... Wiem tylko, że moja firma kupiła go w styczniu, a mój menedżer sieci zapewnił mnie, że lepszego projektu graficznego nie znajdę... Nic więcej nie mogę powiedzieć...

Rejestracja w .sldprt to rozwiązanie, które już testowałem, ale jak mówi @Benoit.LF, nie rozjaśnia to zbytnio części... Przyznam, że nie widzę żadnych oczywistych różnic między montażem a częścią... Tyle tylko, że w .sldprt nie mogę już dotknąć konstrukcji mojego budynku...

@Benoit.LF: Właśnie testowałem speedpack, zrobiłem kompozycję na wynos, zdefiniowałem graficzny speedpack na strukturze budynku, ale przyznam, że zupełnie się tego nie spodziewałem... W rzeczywistości speedpack służy tylko do wyciszania wybranych ciał podczas zbliżania się do mojej myszy? Jeśli tak jest, to wcale nie jest to, czego szukam, ponieważ pomimo tego, że zajmuje to znacznie mniej pamięci, nadal muszę ustawiać swoje części w stosunku do mojej struktury, jeśli nie mogę już wybrać twarzy, które mnie interesują, Nie mogę już pracować ;)

EDIT: Przyznaję, że podstawy zawsze dobrze jest zapamiętać. Nie mam nic z tego o czym wspomniałeś w moim montażu, bardzo szybko zrezygnowałem ze i symetrii, już nie mogłem sobie poradzić ;)

Z drugiej strony, jeśli chodzi o orurowanie, nie jest dostępny w wersji Standard (którą posiadam...). Co więcej, nie sądzę, aby był on naprawdę aktualny w przypadku prostokątnych sieci kanałów, które wykonujemy wyłącznie na miarę.

1 polubienie