Wykonuję (z SolidWorks 2015, ale od SolidWorks 2012 jest to również prawdą) prowadzenie przewodów za pomocą modułu routingu i zauważam 3 problemy: 1- Kiedy kojarzę odniesienie do segmentu, dziedziczy ono te właściwości, ale druty tworzące ten (średnica 4,25 mm) również dziedziczą właściwości, podczas gdy ich promień gięcia jest znacznie mniejszy dla średnicy drutu 1,5 mm. 2- Z menedżera bibliotek routingu nie ma dla mnie możliwości zmiany promienia gięcia lub tych przewodów, wprowadzona wartość znika po walidacji wpisu. 3- Z menedżera bibliotek tras nie mogę zmienić zewnętrznej średnicy, nawet podczas tworzenia nowego.
Znalazłem tylko jedno rozwiązanie to modyfikacja pliku .xml zarządzanego przez menedżera biblioteki routingu, ale promień gięcia przewodów nie jest brany pod uwagę w 3D, alert jest zawsze oparty na promieniu.
Ponieważ moduł Routing jest używany przez SolidWorks Electrical, użytkownicy Electrical powinni być świadomi tego zjawiska...
Mając nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno, Z góry dziękujemy za wsparcie. Pozdrowienia.
Nie będąc ekspertem w tym module, znalazłem te informacje w pomocy:
Włącz sprawdzanie minimalnego promienia gięcia dla przewodów.
Błąd jest zgłaszany, jeśli promień gięcia łuku lub splajnu w trasie jest mniejszy niż minimum określone dla pojedynczego przewodu lub przewodu w bibliotece. Jeśli w zespole znajduje się wiele przewodów, ta opcja może spowodować spadek wydajności.
Włącz sprawdzanie minimalnego promienia gięcia dla. Błąd jest zgłaszany, jeśli promień gięcia łuku lub splajnu w trasie jest mniejszy niż minimum określone dla w bibliotece.
Włącz sprawdzanie minimalnego promienia gięcia dla przewodów. Błąd jest zgłaszany, jeśli promień gięcia łuku lub splajnu w trasie jest mniejszy niż minimum określone dla pojedynczego przewodu lub przewodu w bibliotece. Jeśli w zespole znajduje się wiele przewodów, ta opcja może spowodować spadek wydajności.
Kontrola promienia gięcia jest zawsze wykonywana domyślnie dla rur grubościennych i tras elektrycznych. Błąd jest zgłaszany, jeśli promień gięcia łuku lub splajnu w trasie jest mniejszy niż trzykrotność średnicy rury grubościennej lub belki.
Procent korekty. Automatycznie zwiększa obliczoną długość użytkową elektrycznego w celu uwzględnienia deformacji przewodów itp. które mogą być obecne w rzeczywistej instalacji.
Tak, rzeczywiście, pomoc zawiera wiele informacji, dużo przez nią przeszedłem, zanim zapuściłem się w routing 3D.
Co więcej, moduł routingu jest dziś znacznie lepiej przemyślany niż w czasach SolidWorks 2009. Są jednak pewne błędy, dziwię się też, że nie znalazłem więcej uwag na temat tego modułu, ponieważ jest on również używany w SW Electrical.
Krótko mówiąc, wyraźnie uważam, że jest to "błąd" SolidWorks, to też potwierdza mi wsparcie. Szkoda jak na moduł, który musi zarządzać okablowaniem, tak naprawdę nie jest skończony...