Solidworks simulation 2017 - jak przypisać siły zewnętrzne do zdefiniowanej powierzchni?

Jako początkujący w module symulacyjnym chcę zasymulować zginanie belek. Jest to wzmocnienie stropu dla kabiny modułowej. Belka ta opiera się o ściany kabiny, w kilku punktach przejmuje ciężar sufitu i musi być również w stanie wytrzymać jednorazową siłę 100 kg.

Po zamodelowaniu belki i wprowadzeniu wymuszonych przemieszczeń, za pomocą linii podziału wyznaczyłem powierzchnie, na które chcę przyłożyć siły. Używałem już tej metody w starszych wersjach solidworks. Problem polega na tym, że nie mogę przyłożyć obciążeń zewnętrznych do tych powierzchni. Dostępne są tylko 3 opcje: punkty, przecięcie lub belka.

Czy możesz mi pomóc? Dziękuję

calcul_rdm.sldprt

Być może, tworząc powierzchnię z liniami podziału, możesz wybrać ją, do której zostanie przyłożone obciążenie.

Siatka wykorzystuje elementy belki. Nie można więc wybrać powierzchni, ponieważ to pojęcie nie istnieje w teorii belek.

Opcjonalnie możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy na swoje ciało i kliknąć "traktuj jako objętość". Ale tracisz uproszczenie "belki".

2 polubienia

Witam

Powiedziałbym, że klasycznym błędem jest używanie trybu belki, który jest odpowiedni tylko w niektórych przypadkach (brak obróbki na krawędziach, konkretne skrzyżowanie).

Prosta zasada , o ile Twoje belki nie są dłuższe niż 250 mm, nie przeszkadza Ci....... Nie w trybie wiązki, ale wykorzystuje wolumetryczny.

Uproszczenie belki wskazane przez @icome (którego witam) ma na celu jedynie uproszczenie siatki i złożoności obliczeń, ponieważ wzory "belki" nie mają nic wspólnego ze wzorem objętościowym (stąd uwaga, gdy tylko masz jakąkolwiek obróbkę lub połączenia, nie jesteś już w trybie obliczeń belki w ścisłym tego słowa znaczeniu). Zapoznaj się ze wzorami dla dwóch metod obliczania.

Po: objętościowo, dzięki funkcji linii separacji, możesz łatwo narysować obszar, w którym zostaną przyłożone twoje podpory i siły, bez powodowania zamieszania w symulacji.

Pozdrowienia

1 polubienie

Zobacz ten link między innymi

https://m.youtube.com/watch?v=vxczDuuejso