Witam
Prowadzę badanie za pomocą SolidWorks Simulation, ale mam problemy z interpretacją wyników.
Jak widać na załącznikach, jest to dwuczęściowe narzędzie do kucia. Zewnętrzna część nazywana jest Frette, a wewnętrzna – rdzeniem. Oba mają inny materiał i mają dokładne dopasowanie 0,10 na Ø. Celem moich badań jest ustalenie, czy 1 moja średnica interferencji jest właściwa i 2, czy wartość mojej interferencji (0,1) jest odpowiednia, czy nie. W związku z tym nie stosuję obciążeń zewnętrznych, ponieważ mój kontakt między zestawem 2 Ciasne dopasowanie generuje naprężenia i odkształcenia.
Wypełniłem również kontakt, bez penetracji po poziomej stronie obu ciał.
Mój podstawowy model jest symetryczny, przyciąłem je do 1/4 (mogłem zrobić więcej, ale zniekształca to moje wyniki). Zastosowałem więc zaawansowane przemieszczenie wymuszone typu Symmetric
Zablokowałem mój model podporą dolną płaszczyzną, podporą górną płaszczyzną i zablokowałem zewnętrzną powierzchnię cylindryczną podczas obrotu i translacji, ale zachowałem możliwość deformacji na jego średnicy.
Zrobiłem siatkę na krzywiźnie z dwoma kontrolami siatki, jedną na wewnętrznym kształcie i jedną po obu stronach + promień obu ścian w interferencji.
Jeśli chodzi o moje wyniki, nie wiem, jak je interpretować. Czy muszę wykreślić moje wyniki w cylindrycznym układzie współrzędnych?
Chciałbym wiedzieć, jakie jest naprężenie rozciągające w moim progu i przy kompresji w moim rdzeniu
Na załączonym zdjęciu mam koncentracje naprężeń na moim wewnętrznym kształcie, ale nawet przy ultra drobnej siatce pozostaje, więc nie biorę tego pod uwagę.
Właściwości materiału:
- Fret-Z38CVD5 1246 MPa Granica plastyczności / 1460 MPa Wytrzymałość na rozciąganie
- CE79 Rdzeń z węglika spiekanego Granica plastyczności 3000 MPa / Wytrzymałość na ściskanie 3630 MPa / Wytrzymałość na rozciąganie 2650 MPa
Z góry dziękuję za odpowiedzi
image_1.png