[Symulacja SOLIDWORKS] Ocena powierzchni styku

Witam 

Obecnie symuluję w złożeniu w ramach symulacji solidworks w nieliniowej analizie statycznej, kontakt między 2 częściami, odkształcalną częścią stałą i częścią ruchomą , której moduł Younga jest bardzo duży w porównaniu z częścią nieruchomą. To  prowadzi mnie do następnego pytania: Czy możemy uzyskać wartość powierzchni kontaktu między tymi dwiema częściami w symulacji solidworks, być może w trybie oceny? 

Z góry dziękuję za odpowiedź(e)

Miłego dnia.

Witam

Czy mógłbyś zamieścić choćby częściowe zdjęcie zdeformowanego obszaru?

Właściwie nigdy nie zadałem tego pytania, twoje pytanie jest interesujące. :-)

Jeśli funkcja nie istnieje, trudność można obejść. Wszystko zależy od precyzji, na której Ci zależy.

1 polubienie

Witaj Zozo_mp,

Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, oto zdjęcie zdeformowanego obszaru (przemieszczenie promieniowe) w załączeniu. Wziąłem wszystkie współrzędne węzłów dwóch części wzdłuż osi przemieszczenia, a następnie odjąłem ich odpowiednie wartości tak, że gdy różnica wynosi zero (z dokładnością do 0,5 mm) uważam, że jest kontakt. Problem nadal występuje, ponieważ szukam obszaru kontaktu. 

Przy okazji zastanawiam się nad algorytmem kontaktu SOlidworks, jak to działa w trybie "bez penetracji"? 

capturelynkoa.png
1 polubienie

Jeśli zarządzasz kontaktem między 2 częściami, możesz faktycznie zobaczyć naciski kontaktowe w wynikach.

Musisz utworzyć nowy wyświetlacz naprężeń i wybrać "nacisk kontaktowy".

Nie jest to jednak super czytelne: masz strzałki o różnej długości i kolorze w zależności od nacisku. Warto zmienić ustawienia wyświetlacza, aby był czytelny (300% na długościach to dla mnie generalnie maksimum)

1 polubienie

Witaj mtnftn95

mówisz [[  kontakt między 2 częściami, odkształcalną stałą i ruchomą , której moduł Younga jest bardzo duży w porównaniu z częścią nieruchomą. W ten sposób część nieruchoma odkształca się i podąża za kształtem bardziej sztywniejszej części. ]]

Domyślam się , że odznaczyłeś, zignorowałeś grę i przede wszystkim ustawiłeś grę , a także jej wartość , co jest bardzo ważne w Twoim przypadku.

Witam, dziękuję Froussel, pomaga mi to w analizie wyników , ale ocena powierzchni styku pozostaje skomplikowana (patrz załączony obrazek) 

Zozo_mp, nie wziąłem pod uwagę gry, czy uważasz,  że ma to wpływ na wyniki? Jeśli tak, to gdzie i w jaki sposób powinienem ją uiścić?

Dziękuję 

capturelynkoa2.png

Witam

Tak, myślę, że ma to wpływ, gdy tylko znajdziesz się w dużej strefie podróży.

Zasada jest następująca: część części AA styka się po odkształceniu z drugą częścią BHé.
Ponieważ jesteś bez penetracji, kamień zatrzyma się przy pierwszym kontakcie, a druga przesunięta część twojego kawałka AA nie zostanie zniekształcona.

To jest jak schody , albo powiesz, że SW może wspiąć się tylko na jeden stopień (pierwsza deformacja) i nie może wspiąć się na drugi.

Więc nie będziesz miał deformacji, aby przejść do drugiego. Z drugiej strony ustawienie luzu pozwala nam powiedzieć, że drugi stopień (czyli np. 3 mm) można osiągnąć przy 3 mm, jeśli wysiłek jest wystarczający, ale nie może przekroczyć 3 mm. Jeśli wykracza poza to, oznacza to, że ustawienia twojego simu nie są prawidłowe.

Z drugiej strony, jeśli znasz odległość między pierwszym krokiem a drugim (łatwo zmierzyć odległość przed odkształceniem), to właśnie tę wartość powinieneś umieścić w ustawieniu.

Innymi słowy, to tak, jakby powiedzieć SW, jak cię umieściłem bez penetracji, gdy tylko dojdziesz do pierwszego kontaktu, nie zatrzymuj się i nie próbuj dalej deformować części, ale w limicie, który dla ciebie ustawiłem, czyli 3 mm (w moim przykładzie).

Jest to również bardzo przydatne, gdy wiadomo, że część będzie się dobrowolnie odkształcać podczas zaciskania (w przypadku szczelności lub kontrolowanego odkształcenia).

Pozdrowienia

Na zdjęciu "capturelynkoa2.png" widoczne są 2 strefy styku, z których jedna jest czerwona. Dla mnie siatki nie są na tyle cienkie, aby odpowiednio przeanalizować kontakt. Należy wyciąć powierzchnię lokalną (narzędzie Powierzchnia SW), a siatka musi zostać uszlachetniona na tych dwóch powierzchniach lokalnych, tak aby kontakt uzyskany w obliczeniach był "czysty".

Nierzadko zdarza się, że symulacja oprogramowania zaczepia/przykleja węzeł na przeciwległej powierzchni podczas obliczania kontaktów, w tym przypadku otrzymujesz ultra zlokalizowany czerwony pik, który jest wyraźnie nierealistyczny i może całkowicie zniekształcić twoją analizę.

1 polubienie

+1 z @froussel

Masz wartości, które idą od minimum do maksimum w mniej niż 2 węzły! Nie możemy nic stwierdzić na temat wyniku, poza tym, że Twoje modelowanie działa!

Musimy dopracować siatkę w tym obszarze!