SolidWorks Simulation: Izolowanie jednego lub więcej elementów

Cze wszystkim

Czy za pomocą symulacji SolidWorks możliwe jest wyizolowanie wyników jednego lub więcej elementów obliczonego modelu (części) lub podzespołu(ów)) )? Jeśli tak, to jak możemy to zrobić?

Z góry dziękuję.

Witaj stephane.yvart_1,
Minęło trochę czasu, odkąd przeszedłem to szkolenie, które naprawdę praktykuję bardzo mało, więc oto kilka dokumentów, które trochę pomogą=>
Simulation_Instructor_WB_2011_FRA.pdf (3,9 MB)
Leçon3.pdf (1,6 MB)
Lesson03.zip (19,4 MB)

Powodzenia i miłej lektury.
@+.
AR.

1 polubienie

Witaj A.R.,

Przejrzałem dokumenty, ale nie znalazłem niczego, co odpowiadałoby na moje pytanie.
Z drugiej strony, wydaje się, że na inne tematy znajdują się interesujące informacje na temat tych dokumentów (w szczególności Simulation_Instructor); Przyjrzę się temu bardziej szczegółowo.
Dziękuję za dokument :wink:
@+

Witaj stephane.yvart_1,

Ok, idealnie, daj mi znać, jeśli masz trouvé...@+.
AR.

1 polubienie

Witaj A.R.,

Mam rozwiązanie: SOLIDWORKS Simulation: Wyświetl wykres tylko na wybranych elementach
Najwyraźniej opcja nie jest dostępna na wykresie ograniczeń utworzonym u podstawy; Ze swojej strony musiałem odtworzyć 2. wykres ograniczeń i tam opcja jest dostępna.
A priori nie jest możliwe wybranie elementu (elementów), dla których chcesz zobaczyć tylko wyniki; Musisz wybrać każdą bryłę tych części jedna po drugiej. Jest trochę długi, ale przynajmniej jest to możliwe :slight_smile:

Miłego końca dnia. @+

1 polubienie

WITAM!! stephane.yvart_1,
Bardzo dziękujemy za Twoją opinię.
@+.
AR.

Witam

Jest to możliwe: po prostu ukryj części, których nie chcesz widzieć w 3D, a następnie przełącz się na zakładkę symulacji, aby wyświetlić nową ścieżkę (a następnie ewentualnie wrócić do poprzedniej ścieżki, jeśli była to ta, którą chciałeś obejrzeć).
Dzięki tej technice wybierasz dokładnie te części/ciało, których wyniki chcesz zobaczyć.
Bardzo praktyczne dla wektorów zarządzania kontaktami, ponieważ jest szybko nieczytelne, gdy jest więcej niż 2 sztuki

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, idzie znacznie szybciej.
Z drugiej strony, czy ukryte elementy nadal są brane pod uwagę w wynikach? Jeśli nie, albo:

• Maksymalne ograniczenie dotyczy "widocznej" części (czyli tej, która mnie interesuje), a w tym przypadku ukrywanie komponentów przed nią faktycznie upraszcza życie
  • Maksymalne ograniczenie znajduje się na zamaskowanej części i w tym przypadku nie mam interesującej mnie wartości maksymalnej (na ekranie mam wartość maksymalną skierowaną w próżni, w skrócie), ani odpowiadającej jej skali ograniczenia.
    Z drugiej strony, jeśli ukryte części nie są brane pod uwagę, jest idealnie.

W każdym razie dziękuję za te informacje :slight_smile:

Zazwyczaj nie zmienia to domyślnych skal: pozostajesz między 0 a maksimum obliczonym na modelu.
Od Ciebie zależy, czy zmodyfikujesz ustawienia wyświetlania, aby widok był dla Ciebie bardziej zrozumiały (na przykład ręcznie zmień maksymalną wartość ograniczenia)