Naprawdę trudno jest je porównać, ponieważ nie są skierowane do tej samej grupy odbiorców.
Oczywiste jest, że Catia V5 oferuje więcej możliwości niż Solidworks dzięki bardzo kompletnemu modułowi powierzchni podstawowej, do którego możesz dodać świetne funkcje, jeśli masz budżet. Po kilku latach pracy nad Catią wiem, że nie widziałem jeszcze wszystkiego.
Z drugiej strony jest to bardzo profesjonalne oprogramowanie, więc interfejs jest mniej piękny i prawdopodobnie mniej intuicyjny.
Moim zdaniem Solidworks został zaprojektowany do prac czysto mechanicznych (części objętościowe i standardowe operacje). Doskonale wykonuje pracę, do której został opracowany, przy znacznie niższym budżecie i jest łatwy do nauczenia.
Pracowałem dłużej z Catią, więc jest to oprogramowanie, z którym mam największą łatwość i które ma preferowaną przeze mnie organizację, ale jeśli zadasz to pytanie komuś, kto zawsze pracował nad solidworks, opinia może być inna.
Więc w tej kwestii nie mogę ci zaprzeczyć! Ale zauważyłem rozwiązanie, aby uniknąć tego problemu. Jeden z moich kolegów robił swoje monety, klikając prawym przyciskiem myszy na pulpicie, zamiast robić to bezpośrednio z Catii i zauważyliśmy, że częściej pojawiał się ten błąd.