Solidworks na tablecie graficznym, czy macie jakieś uwagi?

Cze wszystkim

W celu poprawy mojej produktywności i komfortu korzystania z Solidworks, przyglądam się tabletom graficznym z ekranami (takimi jak WACOM CINTINQ 16...), które można uzupełnić o typ " surface dial ".

https://www.youtube.com/watch?v=EGS_7ogoSjg&ab_channel=AJSOLUTIONS-DistributeurSOLIDWORKS

Obecnie korzystam z ergonomicznej myszy praworęcznej, myszy 3D z połączeniem dla lewej ręki i klawiatury z klawiaturą numeryczną z nosem.
Pod względem ergonomii sprzętu zauważam, że od 15 lat nic się nie zmieniło.

Stąd moje pytanie o korzystanie z tabletu graficznego i funkcje dotykowe SolidWorks. Czy istnieje prawdziwa oszczędność czasu? Komfort użytkowania? Nawyki, które należy zmienić, zanim staniesz się starym człowiekiem przytłoczonym technologiami swoich czasów? A może to nadal tylko sztuczka?

Mogę sobie wyobrazić zainteresowanie szkicami, ale jak to wygląda w przypadku montaży? Rysunki? symulacja? Renderingi...
Jak zarządzać podróżami w obie strony za pomocą podwójnego ekranu.

Zastanawiam się zatem nad skutecznością tego rodzaju sprzętu i wsłuchuję się w Wasze opinie na ten temat!

1 polubienie

Witam @icome

Przynajmniej możesz wyciąć bardzo precyzyjne obszary zaznaczenia :grin:
Prawdopodobnie jest to również sposób na lepsze doświadczenie korzystania z narzędzi do rysowania odręcznego.

1 polubienie

Witam @icome

Obecnie posiadam mysz 3D prawą ręką, zwykłą myszką lewą ręką. Ale używam wielu skrótów (L jak linia, Wyciągnięte E, S szkic itp.)

Testowałem na moim laptopie z odłączanym ekranem i w sytuacji siedzącej w BE jest to bardzo mylące.
Ponieważ spędzasz swój czas przesuwając rękę do czterech rogów ekranu tak mniej wygodnie niż mysz lub przesuwam rękę o 8 cm, aby przejść z jednego rogu do drugiego z 32".

Jeśli przez cały dzień gromadzisz kawałki aluminium, nie jest to oczywiste. Z drugiej strony, jeśli wykonujesz ślusarstwo z budynkami z profilami we wszystkich kierunkach, jest to bardzo praktyczne (na przykład, jeśli dajesz odręczny szkic).
W przypadku renderowania w ramach wizualizacji nie ma dużego zainteresowania, ponieważ jest to tylko parametryzacja. Z drugiej strony Visualize ma nowoczesną ergonomię lepiej dopasowaną niż oprogramowanie do tabletu. Ale ponieważ obiekty zostały już wykonane w SW, ołówek na tablecie nie ma decydującego znaczenia.
W przypadku symulacji nie ma zainteresowania, ponieważ ustawień jest niewiele, na które można spojrzeć.
Widzieliście, że w demie pokazują splajny odręcznie, więc jest to naprawdę dostosowane i 100 razy lepsze. Ile więc kształtów wykonujesz odręcznie.

Wydaje mi się, że bardzo dobrze pasuje to sytuacja, gdy jesteś przełożonym w zespole, w którym wszystkie uwagi umieszczasz na ekranie bezpośrednio na części lub asm.

Jest to bardzo dobre w pierwszej fazie burzy mózgów projektowych, gdzie możesz wytwarzać części sto razy szybciej, ponieważ nie szukasz precyzji ani skrawalności, ale szybkiej wymiany informacji z innymi kolegami i partnerami
Jeśli robisz precyzję jak drzewo z wieloma uderzeniami z piekielną precyzją i łańcuchami wymiarów, to zapominasz o tabliczce.
Posiadana przeze mnie mysz z pokrętłem Surface Dial nie przekonała mnie i pozostaje w swoim pudełku.

Musisz uważać na efekt WHAOUOUU, a zwłaszcza nie tracić z oczu możliwych zaburzeń układu mięśniowo-szkieletowego poprzez częste odsuwanie ręki od rysika i częste przeskakiwanie na klawiaturę
Sugeruję, abyś przeprowadził analizę poszczególnych zadań (które często bardzo się od siebie różnią), aby sprawdzić, czy coś na tym zyskasz.

Proszę bardzo

Pozdrawiam (cóż, zamierzam zaciąć bańkę, myśląc o tobie :wink:

4 polubienia

O tak, ze swojej strony mam połączenie myszką 3D z lewą ręką, przyciskami Razer Naga 17 z prawą ręką, a klawiaturą z moją...

spoiler

Możliwość zmiany :stuck_out_tongue_closed_eyes:.

W Naga przypisuję jej wiele przycisków z takimi jak Ctrl, Shift, Esc lub skrótami, lub sekwencjami do działań łańcuchowych. Nawet znak specjalny. Krótko mówiąc, wszystko, czego używamy najczęściej. Dzięki możliwości przełączania między 2 konfiguracjami możesz mieć 12 z 2 funkcjami i/lub używać ich jako cyfrowego pada. Jeśli dobrze sobie z tym poradzisz, możesz prawie obejść się bez clavetonu.

Najważniejsze są Esc do anulowania, wyjścia lub zatrzymania oraz Ctrl do kolejnych zaznaczeń podczas poruszania się za pomocą myszy 3D. Prawdziwy komfort i oszczędność czasu. Ogranicza ultrapowtarzalne i powtarzające się gesty chodzenia tam iz powrotem.

1 polubienie

Rzeczywiście, potwierdzasz to, czego się spodziewałem, a do tego informacja zwrotna!

Dziękuję

1 polubienie