Solidworks: Tekst dynamiczny

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy w tekście (Dans une esquisse) możliwe jest odzyskanie wartości wymiaru?

Ponieważ obecnie jedynym sposobem, jaki znalazłem, jest przejście przez właściwość niestandardową, która nadaje wartość tekstowi i równaniu, a równanie następnie podaje wartość wymiarowi. Ale to naprawdę nie jest praktyczne.

Dziękuję.

Podczas edycji bloku tekstowego należy kliknąć na odpowiedni wymiar.

Spowoduje to wstawienie oceny z tolerancjami, jeśli takie posiada.

Dziękuję, ale nie wiem jak.

Zapomniałem wspomnieć, że było to w pokoju 3D (nie na rysunku!). Kiedy więc wstawiam tekst do szkicu, nie mam dostępu do wymiarów ani równania.

przepraszam, nie mam rozwiązania w tym przypadku

Witam

Spróbuj zobaczyć za pomocą tego wzoru: żebro pogrubioną czcionką i nazwę elementu kursywą. Powinno działać...

D2@Esquisse1@0991240-1.SLDPRT

Podczas pisania formuły jest ona zapisywana w sposób normalny. Po prostu umieściłem cię w innym, aby lepiej zrozumieć.

Przeklasyfikuj mój utwór w 2016 roku i jeśli zmienisz Ø, ep lub Lg, szkic zmieni się automatycznie...

tu_o.sldprt
2 polubienia

Musiałem zmienić swoją rolę w poprzednim poście...

1 polubienie

Dziękuję, ale z której wersji SolidWorks korzystasz? Bo tak naprawdę nie mam oczekiwanego rezultatu...

Zapisz fragment i możliwe, że formuła straciła link. Jeśli przejdziesz do konfiguracji konkretnej właściwości (w moim pokoju) opisu; Jest tam. Skopiuj go i wklej z powrotem do szkicu, a potem będzie działać... w przeciwnym razie jest to

Ø"D1@Esquisse1@Tu Ø.sldprt"x"D5@Extru.-Mince1@Tu Ø.sldprt" Lg "D1@Extru.-Mince1@Tu Ø.sldprt"

1 polubienie

I w przeciwnym razie dla twojego utworu, kiedy tworzysz szkic i umieszczasz w nim tekst, wklejasz tekst po stronie funkcji lub łączysz go bezpośrednio. Jeśli kiedykolwiek włożysz swój kawałek z tym, co chcesz, a ja będę patrzeć ..

1 polubienie

Czy próbowałeś CTRL-Q, aby znaleźć link??? W przeciwnym razie  zrobiłem Ci 2. element, w którym tekst wskazuje bezpośrednio na konkretne właściwości konfiguracji. Możesz zrobić to samo ze swoim kawałkiem... Po zmodyfikowaniu boków nie można zapomnieć o odbudowie za pomocą dwukolorowego światła lub CTRL-Q

tu_o_-_2.sldprt
1 polubienie

Oto kolejna rurka, w której tekst pojawia się po zmianie żeber, z wyjątkiem tego, że tym razem, jeśli użyłem do tego funkcji nawijania...

tu_o_-_3_avec_degaufrage.sldprt
1 polubienie

Dziękujemy, to działa! Rzeczywiście, musiał to być problem z odbudową.

Z drugiej strony, zanim zatwierdzę poprawną odpowiedź, czy wiesz, czy możliwe jest wskazanie wartości dwucyfrowej? (Na przykład Ø76.10 zamiast Ø76.1 lub Ø76.00 zamiast Ø76).

Tak, po prostu przejdź do prawego dolnego rogu ekranu, jest coś z jednostkami, a następnie tam możesz  je zmodyfikować.

To niestandardowe lub MMGS lub coś w tym stylu....

Albo inaczej, narzędzia==>opcje==>właściwości dokumentu, a następnie jednostki.

Dzięki, ale jestem już w 2  lub nawet 3 cyfrach, ale wyświetlacz pozostaje tylko na minimalnej możliwej cyfrze.