Solidworks: transformacja samochodu z objętościowego na gięcie blachy?

Witam wszystkich,

Na moich pierwszych zajęciach z CAD muszę samodzielnie wykonać fikcyjny rysunek samochodu, a następnie modelować go na solidworks w objętości, a następnie w gięciu blachy.

Rysuję więc samochód, modeluję go objętościowo. Jak na razie wszystko idzie dobrze.

Potem staram się zmusić go do gięcia blachy i tu zaczynają się wszystkie problemy.

Kiedy próbuję przekształcić mój samochód, oprogramowanie mówi mi "nie może to być składana krawędź, ponieważ jedna z odpowiednich powierzchni nie jest płaska".
Wziąłem więc trzy główne części samochodu (część strony adwentowej, lewą i prawą stronę), a następnie przerysowałem szkice górnych części pojazdu, aby przekształcić je bezpośrednio w składanie z blachy.

Ale nie rozumiem, jak mogę połączyć ze sobą wszystkie te części, aby móc prawidłowo rozłożyć i zdać część modelarską mojego egzaminu.

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno.
I już dziękuję tym, którzy poświęcili czas na przeczytanie tego małego posta \o/

img_1090.jpg

Witam

Musiałbyś użyć funkcji tłoczenia , aby wykonać tego rodzaju części.

Mmm... Nie nauczyliśmy się tego w klasie, zobaczę samouczek, aby zrozumieć, jak to działa.

Dziękuję za odpowiedź :) .

Czy Twój samochód musi być realistyczny lub z grubsza ukształtowany w blasze?

Szorstki kształt, czas, w którym wiem, jak go wydrukować, aby móc go zbudować w kartonie i umieścić na małym robocie/pojeździe.

No cóż, to co innego... Czy masz jakąś wiedzę na temat funkcji blachy?

Uh... (x) 
Nie sądzę (x).

Czasem korektor się zacina, chciałem napisać blachę...

Ach, okej, haha.
Mmm... Nie tylko gięte podstawy z blachy, konwertuj na blachę, rozwijaj, gięć i usuwaj wytłaczany materiał.

Oto mały samouczek, dzięki któremu możesz zacząć, a następnie od Ciebie zależy, czy będziesz kontynuować i poszukać trochę; Bo jesteśmy tu po to, żeby prowadzić, a nie po to, żeby wszystko osiągnąć.

voiture.docx

Och, dziękuję bardzo.

Nie muszę więc podawać grubości płyty.
A żeby zrobić błotniki samochodu, radzisz mi zrobić stemplowanie?

Cóż, kiedy utworzysz funkcję arkusza blachy, będziesz musiał wprowadzić grubość.

Cóż, bardzo dziękuję za pomoc :).

Jeśli chodzi o to, aby go wydrukować (najwyraźniej na papierze/kartonie), a następnie trochę wyciąć/złożyć, myślę, że możesz zapomnieć o funkcji stemplowania (papier w ogóle nie nadaje się do tego rodzaju manipulacji).
Na początku powinieneś zdecydować się na podstawowy samochód, taki jak zaprojektowany przez małe dzieci (lub prawie). Eksperymentuj z prostymi kształtami, aby dowiedzieć się, co można rozłożyć, a czego nie.

Zajrzyj do pomocy oprogramowania, aby dowiedzieć się więcej o istniejących funkcjach arkusza blachy (jest ona dostępna online), a jeśli możesz, skorzystaj z powiązanych samouczków.

Czy masz wiedzę na temat praktyk związanych z obróbką blachy?

Tylko podstawy, za każdym razem, gdy wykonywaliśmy ćwiczenie, obiekty zawsze miały podstawowy kształt (prostokąt, kwadrat...), ale nigdy skomplikowany kształt, jak zaokrąglone części wyświetlane na moim rysunku.