Solidworks - wartość promieni automatycznego gięcia

Witam

W jaki sposób w plisie blaszanej systematycznie dopasowuje się promień gięcia do grubości blachy?

Wartość "domyślna" odpowiada ostatnio wprowadzonej wartości, a więc niekoniecznie grubości nowego elementu.

Witam

Musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy na "Blacha (1)", która znajduje się w pierwszej funkcji "Blacha" drzewa tworzenia twojego elementu i wybrać promień, którego zamierzasz użyć dla tej części.

Następnie wszystkie szprychy domyślnie przyjmą tę wartość i możesz powtórzyć to zadanie do woli.

Miłego dnia.

4 polubienia

Witam

Myślę, że musimy zrobić tabelę szablonów.

Oto jak to działa: http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/c_sheet_metal_gauge_tables.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Można zapisać szablon dokumentu części (prtdot) z elementem konstrukcji blachowej, który zostanie usunięty przed jego zapisaniem. Gdy tylko zechcesz przerobić część arkusza blachy, zaczniesz od tego modelu.

Zobacz załączony plik. Uważaj, ja używałem wersji SW2013, ale model można wykonać z dowolną wersją SW.

piece_tolerie.zip
3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, zajmę się tym wszystkim tak szybko, jak to możliwe

Witam

Zgadzam się z b.morel, musimy stworzyć tabelę szablonów, która narzuca promień zgodnie z grubością.

istnieje przykładowa tabela w C:\Program Files\SolidWorks Corp\SolidWorks\lang\French\Sheet Metal Gauge Tables\przykładowa tabela - stal - angielski units.xls

Dzięki temu plikowi automatycznie przypisywana jest pomoc online i tworzenie szablonu dokumentu lub tabeli szablonów, dzięki czemu będziesz mógł robić, co chcesz.

@+

2 polubienia