Solidworks kontra unigraphics-nx

Witaj @tous. 

Próbując przeforsować swoją wiedzę na temat wykorzystania oprogramowania, youtube oferuje mi rozwiązania NX, te ostatnie wydają się ciekawe i przede wszystkim potężne, powiedziałbym nawet,  że przewyższają słynne :) SW.  

Problem polega na tym, że waham się przed przejściem na NX po ponad dekadzie korzystania z SW, MERCEDES zrobił to w 2015 roku, myślę, że wtedy nie będzie to zbyt trudne dla prywatnego ;). 

Proszę więc o opinię, a zwłaszcza o doświadczenie tych, którzy korzystali z obu programów, czy NX jest tego wart? 

Witam

Logika wyboru oprogramowania na poziomie firmy takiej jak Mercedes i osoby prywatnej (swoją drogą, co dokładnie rozumiesz pod tym pojęciem) jest zupełnie inna.
Do jakich usług/zastosowań Mercedes używa NX? Nierzadko zdarza się, że tego rodzaju firma ma kilka programów współistniejących w zależności od potrzeb.

Firma będzie używać modułów typu PDM, których nigdy nie dotykasz.
Ponadto na poziomie firmy czasami pojawia się historia do zarządzania, nawyki, a nawet bardzo konkretna funkcja, która zrobi różnicę.

3 polubienia

Witam

Ze swojej strony korzystałem z Unigraphics (NX) przez 10 lat w 2 firmach (międzynarodowa firma zajmująca się sprzętem medycznym i górniczym), a od 5 lat jestem na Solidworks w mniejszej strukturze.

NX jest moim zdaniem na tym samym poziomie co CATIA, więc trudno mi powiedzieć, że porównywalny z SW pod względem wydajności oprogramowania.

Jeśli Twoim celem jest "klasyczne" projektowanie/modelowanie, SW jest więcej niż wystarczający. Z drugiej strony NX będzie miał lepsze możliwości, jeśli chcesz zrobić zaawansowaną powierzchnię (Catia jest podobno bardziej kompletna niż NX), CAM, symulację... itd

Jeśli chodzi o koszt oprogramowania, wydaje mi się, że NX jest pomiędzy SW a CATIA, ale zakres jest szeroki... i nie wiem, czy wszystkie moduły są aktywowane, czy są płatne jak na CATIA.

Trzeba wziąć pod uwagę możliwe potrzeby klientów i kompatybilność plików, NX nie jest tak obecny jak SW i CATIA we Francji.

Zauważono również, że PLM  powiązany z NX (Teamcenter) jest naprawdę kompletny, ale skomplikowany w konfiguracji i może być prawdziwą fabryką gazu. Skierowany jest głównie do dużych grup

Jeśli chodzi o użytkowanie, czas na dostosowanie się do oprogramowania odbywa się szybko, gdy masz logikę projektowania, wystarczy znaleźć drogę, aby znaleźć klasyczne funkcje i poszukać na forach (w języku angielskim) zaawansowanych możliwości.

4 polubienia

Hello@tous

Przede wszystkim dziękuję Stefbeno i Joris za poświęcenie czasu na odpowiedź,

Rzeczywiście, stefbeno pracuję dla małej firmy specjalizującej się w obramowaniu metalowym, nie potrzebuje pdm i nie musimy się martwić o historię plików, nasze projekty to głównie tylko zamówienia produkcyjne, a także Opracowanie niektórych modeli, które posiadamy, po zatwierdzeniu projektu, Archiwizowana jest tylko wersja etapowa modelu ze szczegółami produkcyjnymi w formacie PDF, DXF i MEP, 

Joris, masz rację co do plm i to jest najważniejszy powód, dla którego Mercedes wybrał NX. 

Dodaję do tego moduł blachy, który uważam za bardziej rozwinięty niż moduł solidworks, ponieważ nie tylko metodologia  wydaje mi się łatwiejsza, ale także pozwala na tworzenie zwykłych kształtów , które nadal nie oferują rozwiązania (nie według mojej wiedzy!).

Z mojej strony modułem, który najbardziej mnie zainteresował i zafascynował, jest Spawany  mechanicznie , ale podobno nie jest to specyficzny dla siemensa, a raczej dodatek, który działa również w sw.

Joris, jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia, a jeśli pozwolę sobie jeszcze bardziej skorzystać z twojego doświadczenia, czy spawany mechanicznie nx oferuje połączenia, takie jak kołnierze, płyta, klin... A może to to samo co sw? 

Witam

Zanurzam się w odległych wspomnieniach (wiele się dzieje w ciągu 5 lat, zwłaszcza gdy zmienia się pole działania).

W 2017 roku zastosowaliśmy NX 8.5, wersję 2012 (duże grupy nie spieszą się ze zmianami wersji), zastosowaliśmy klasyczną metodę montażu naszych spawanych elementów, a nie specjalny moduł dla typu spawanego mechanika.

Pracowałem głównie na elementach powierzchniowych, takich jak protezy stawu biodrowego, oraz na specjalnych maszynach , gdzie nie korzystaliśmy z biblioteki projektów, tylko zaczynaliśmy od istniejącego projektu i przekodowywaliśmy zmodyfikowane elementy. Co do konstrukcji typu metalowa to nic o tym nie wiem, ale znalazłem ten filmik.

W każdym razie czułem się mniej ograniczony możliwościami oprogramowania niż pod SW i mniej majsterkowałem / omijałem projekt, aby osiągnąć pożądany rezultat (szczególnie na powierzchni).

1 polubienie

@Lynkoa15:

Wnioskuję, że korzystasz z SW (od jak dawna?) i planujesz (na podstawie filmu) przełączyć się na NX.

Radziłbym najpierw załadować wersję próbną (wydawcy oprogramowania często oferują wersję ważną przez 30 dni) i przetestować, zaczynając od zintegrowanych samouczków.

Jeśli zdecydujesz się na ten krok, musisz wziąć pod uwagę koszt nauki zawodu (szkolenie wstępne, a następnie wydłużenie czasu projektowania na początku).
W zależności od wielkości Twojego biura projektowego, będziesz musiał również znaleźć forum, które może Ci pomóc.

Wygląda na to, że szukasz typowych funkcji do zastosowania w maszynach spawanych mechanicznie. Czy spojrzałeś na stronę biblioteki funkcji?

Witaj Stéphane

Rzeczywiście, SW ma sporo narzędzi, które sprawiają wrażenie, że są w stanie pomóc nawet najbardziej złożonym pomysłom projektowym, w tym konstrukcji stalowej z punktu widzenia, gdzie kąt, h, kołnierz.... To tylko części, niestety fakt rysowania wszystkiego i  łączenia wszystkiego ręcznie już mi nie odpowiadał. Patrząc na to, co oferuje inne oprogramowanie, oprócz prawidłowej konstrukcji za pomocą spawanego lub skręcanego elementu transportowego, rysunków automatycznej definicji każdego elementu, wstawiania, praktycznych formatów eksportu, takich jak dstv.... , Naprawdę chcę się zanurzyć.

Jeśli chodzi o funkcje biblioteczne, to mi nie odpowiadają, to raczej elementy biblioteczne mogą mi się przydać pod warunkiem, że geometria automatycznie dostosowuje się do profili bez przechodzenia przez konfiguracje (bardzo trudne do przewidzenia, biorąc pod uwagę rodzaje i dużą liczbę profili bez liczenia rozmieszczenia), co według mojej wiedzy nie jest możliwe, są też MEPs, których menedżer biblioteki nie  obsługuje.

Jeśli znasz jakieś techniki, aby obejść problem, jestem zainteresowany :) 

1 polubienie

Nie zapominaj również o integracji nowych osób w biurze projektowym, Solidworks jest często bardzo dobrze znany i dlatego łatwo jest zrekrutować do tego oprogramowania.

Z drugiej strony, SW jest daleki od bycia najbardziej odpowiednim do metalowych ram (nie jestem pewien, czy NX jest naprawdę lepszy w tym punkcie). Znam z nazwy oprogramowanie Teckla, które jest naprawdę dedykowane tej branży i które było nam chwalone w czasie moich odległych studiów w zakresie produkcji kotłów/konstrukcji metalowych.

2 polubienia