SolidWorks Wpdm vs. EPDM – przyszłość produktu? - Wydajność i prostota

Cze wszystkim.

Dla ograniczonej liczby licencji oprogramowania. Rozwiązanie PDM dla grup roboczych jest atrakcyjne w porównaniu z drogim EPDM z serwerem SQL.

Podstawowe funkcjonalności PDM są obecne.

Zawsze mówiono mi, że Wpdm jest u kresu swojego życia.  Nadal widzę go w ofercie Premium. Wygląda na to, że SW nadal chce zatrzymać te 2 produkty. Sprzedawcy zawsze naciskają na EPDM (generując obroty > do sprzedaży SW 3D).

Chciałbym usłyszeć od przemysłowych użytkowników Wpdm
Jak widzi Pan/Pani przyszłość produktu?, 

Wydajność produktu do wyszukiwania plików (- bardziej wydajna niż stare wyszukiwanie na pulpicie systemu Windows w systemie XP)

Łatwość obsługi, szybkość realizacji zadań, zarządzanie rewizjami na dużych aplikacjach, zarządzanie referencjami zewnętrznymi

Rozmiar dysku Pb, potrzebujesz dysku zewnętrznego

Pbs  / instalacja jednostanowiskowa

Pb interfejsów z ERP, .....

Dziękuję bardzo.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Nie mam PDM.

Przepraszam.

Witam

Nie mamy WorkgroupPDM, ale mamy EPDM.

EPDM idzie dalej i ma więcej funkcji niż jego "przodek" WorkGroup.

- Automatyzacja zadań (automatyczna konwersja)

- Replikacja w wielu lokalizacjach

- Ekstremalnie krótki czas wyszukiwania (ponieważ EPDM atakuje bazę danych)

- Podłączenie EPDM do ERP (przez EPDMGateway)

Jeśli potrzebujesz więcej informacji, nie wahaj się.

1 polubienie

Nie uważam, że PDMWords Workgroup jest "u kresu swojego życia", no cóż, wszystko zależy od tego, jak to zinterpretujesz, że w przyszłości nie będzie już rozwoju nowych funkcjonalności tak, ale to, że produkt całkowicie zniknie, wydaje mi się mało prawdopodobne.

Po tych dwóch programach PLM, chociaż o dość podobnych nazwach są bardzo różne, powiedziałbym, że jeśli masz małą grupę 4 lub 5 osób, grupa robocza prawdopodobnie będzie więcej niż wystarczająca, jeśli chcesz wystarczająco posunąć zarządzanie dokumentami lub jeśli masz duży EPDM, bardziej odpowiednie będzie.

2 polubienia

Cze wszystkim

Korzystam z tej dyskusji, aby zapytać, jak łatwo jest skonfigurować Workgroup PDM, gdy masz dwie licencje SolidWorks.

Zgodnie z informacjami zebranymi podczas Kickoffu: "Grupa robocza PDM jest odnawiana w 2014 roku, a na pewno w 2015 roku"

Pozdrowienia.

Cze wszystkim

Przygotowałem swoją odpowiedź w ten weekend, ale brakowało mi kilku informacji, które sprawdziłem dziś rano.

W naszej firmie korzystamy z Workgroup PDM. Ale mam już kilka pytań:

1) Zatem pierwsze pytanie, jakie zadam JH, brzmi: ile osób tworzy Twoje biuro projektowe z "ograniczoną liczbą licencji SW"?

Ponieważ to właśnie tutaj będzie miała znaczenie przy wyborze między WorkGroup a Enterprise! Zwłaszcza pod względem kosztów!

2) Jakie są rodzaje licencji? Standard, Pro czy premium? Ponieważ jeśli masz tylko standardy, będziesz musiał zaktualizować wszystkie stacje robocze do wersji profesjonalnej, co wiąże się z dodatkowymi kosztami!

3) Czy Twoja firma działa tylko na jednej stronie?

4) W jaki sposób obecnie zarządza się plikami SolidWorks? Po prostu przez drzewo systemu Windows?

5) Jak działa kodowanie plików SolidWorks?

6) Czy w procesie tworzenia części obowiązuje walidacja?

7) W jaki sposób przenosicie plany do innych działów?

Jeśli chodzi o WorkGroup, to również uważam, że produkt będzie odnawiany przez długi czas, ale bez żadnych ulepszeń... Nie sądzę, aby SolidWorks nas zawiódł i zmusił do przejścia na Enterprise, jeśli obecne rozwiązanie jest funkcjonalne i mogą je utrzymać przy życiu przy niewielkich (lub bardzo niewielkich) inwestycjach.

Jeśli chodzi o nasze użytkowanie, przyzwyczailiśmy się do grupy roboczej i jej ograniczeń. Mamy problem z wydajnością, ale prawdopodobnie jest on związany z wersją (SW 2011) i wkrótce przejdziemy do SolidWorks 2014, mogę powiedzieć, czy problem będzie się powtarzał.

Jeśli chodzi o inne pytania:

Dla Twojej informacji, nasz bagażnik ma 116 GB i zawiera prawie 27 000 plików SolidWorks.

Wydajność produktu do wyszukiwania plików (- bardziej wydajna niż stare wyszukiwanie na pulpicie systemu Windows w systemie XP)

W przypadku wyszukiwania plików myślę, że jest ono znacznie dłuższe niż w przypadku bazy danych SQL, ale jeśli wykonujesz wyszukiwanie według nazwy pliku (która zawiera nasz kod), nie jest to tak długie (powiedziałbym, że od 10 do 20 sekund). Z drugiej strony, na niestandardowych właściwościach pliku trwa to znacznie dłużej (to gdzieś normalne, ale Enterprise będzie miał w tym punkcie wyraźną przewagę)!

Łatwość obsługi, szybkość realizacji zadań, zarządzanie rewizjami na dużych aplikacjach, zarządzanie referencjami zewnętrznymi

Użycie jest proste, gdy opanujesz podstawy, ale myślę, że problem jest podobny w Enterprise. Nie ma problemu z zarządzaniem wersjami na dużych złożeniach (jeśli dobrze zrozumiałem pytanie), a u nas nie ma zewnętrznego odniesienia poza biblioteką, której nie ma w sejfie, ale tak działa dobrze.

Rozmiar dysku Pb, potrzebujesz dysku zewnętrznego

Jak na rozmiar, PDM staje się coraz większy, ale na szczęście! W ciągu 4 lat powiedziałbym, że zajęło to 50 GB, czyli niewiele. W domu jest zainstalowany na serwerze (9 osób w BE i łącznie 90 osób w pudełku), więc nie bardzo rozumiem kwestię dysku zewnętrznego.

Pbs  / instalacja jednostanowiskowa

Instalacja serwera jest prosta, to zarządzanie projektem, procedury rewizji i archiwizacji wymagają wsparcia (lepiej zapłacić za kilka dni wsparcia, niż zaczynać na złych podstawach, za które poniesiesz konsekwencje przez cały okres użytkowania PDM...). Nie ma instalacji klienta jako takiej, ponieważ jest ona zawarta w SolidWorks Pro.

Pb interfejsów z ERP, .....

Interfejs z ERP sam w sobie nie istnieje! Udało mi się obejść problem z niektórymi makrami (lokalizacja PDF i tworzenie BOM), które deponują pliki csv, gdzie ERP sprawdza, czy plik został zdeponowany, i implementuje go w bazie danych ERP. Konfiguracja jest trochę pracochłonna, ale tak to działa. Są to rzeczy, które będą wymagały znacznie mniejszych inwestycji w Enterprise.

Podsumowując, masz wybór między 2 produktami, "niskim kosztem", który spełnia swoje wymagania ze swoimi ograniczeniami, a high-endem, który zrobi wszystko znacznie lepiej (i prawdopodobnie także rzeczy, których nie potrzebujesz).

Dodam jeszcze, że od dłuższego czasu szukaliśmy migracji do Enterprise, ale dodatkowy koszt doliczony do migracji (z WorkGroup do Enterprise), który będzie skomplikowany, daje nam do myślenia.

4 polubienia

Witam i dziękuję wszystkim

Lucas, dziękuję za wielką precyzję twoich odpowiedzi.

- Posiadamy 5 stanowisk.......... Myślę, że Vision 5 max.

- 1 karta premium i 5 kart standardowych.

- Na razie struktura drzewa na oknach. Pliki X.

- Oczekiwanie na skodyfikację wyboru systemu ERP (Sylob business, Proconcept lub równoważny produkt dla biznesu w przemyśle..... wysokie koszty).

- Do tej pory nie przeprowadzono walidacji dokumentów. Chcesz zarządzać poprawkami.

- Komunikacja z różnymi usługami za pośrednictwem formatu PDF lub papieru.

Szkoda, że Windows 7 nie zawiera wszystkich funkcji wyszukiwania Deskstop. Chociaż często było to powolne, mogło indeksować cały tekst w atrybutach oprogramowania i adnotacjach na planach.

Dobranoc.

Pozdrowienia.

Juliański

1 polubienie

Nie rozumiem uwagi "Szkoda, że Windows 7 nie ma wszystkich funkcji wyszukiwania na biurku"
Wyszukiwanie na pulpicie systemu Windows, które pojawiło się w systemie Windows XP i które przekształciło się w Windows Search nadal w systemie XP, zostało odnowione w systemie Vista, siedem i 8... On po prostu skorzystał na głębszej integracji... i nowe funkcje. Nie widzę funkcji, które zniknęłyby

Można go znaleźć wszędzie w interfejsie systemu Windows (w menu "Start", w oknie eksploratora, za pomocą F3 lub Windows + f...)

Z drugiej strony, podobnie jak w XP, musi indeksować pliki na serwerze lub klienckich stacjach roboczych. Jeśli więc masz serwer, który jest zbyt stary, możliwe, że indeksowanie klient/serwer nie działa poprawnie, ale możesz włączyć identyfikację bezpośrednio we właściwościach dysku

Aby lepiej zrozumieć, jak działa wyszukiwanie w systemie Windows (zwłaszcza pod względem filtrów), polecam witrynę http://www.sevenforums.com/tutorials/36599-search-windows-7-a.html

1 polubienie

Rzeczywiście, dla 5 pozycji jest to trudny wybór!

Czy znasz już cenę za 2 PDM?

Łącznie z kosztem zakupu licencji PRO i różnicą w rocznym serwisowaniu?

A co z kosztem Enterprise?

U nas, jako że mamy kodyfikację, wszystkie badania są na niej oparte!

Nie ma więc potrzeby szukania we właściwościach SolidWorks (w jakim dokładnie celu? Jestem ciekawa!).

Ponadto jakiś czas temu zainstalowałem narzędzie, które pozwala na wyszukiwanie w sieci w rekordowym czasie! Mniej niż sekunda na wyniki wyszukiwania w całej sieci (tylko nazwa pliku), czyli prawie 900 GB! Zamierzam zrobić samouczek, który opublikuję tutaj do instalacji.

A jeśli chodzi o tworzenie plików PDF, jak to zrobić? Ręcznie, zapisać jako? A może masz makro?

1 polubienie

Dobry wieczór na forum.

W porządku.

Dziękuję Fab za odpowiedź na temat indeksacji na W7. Przyjrzę się dokładnie oznaczeniom na linku.

Wydaje mi się jednak, że narzędzie do indeksowania jest mniej zaawansowane. Za pomocą starego narzędzia mogliśmy wyszukiwać pliki na podstawie oznaczeń w atrybutach oraz wszelkich adnotacji na planach lub plikach 3D. I to nie tylko nazwa pliku. Patrzę na twój dokument jak najszybciej.

Podziękowania również dla Lucasa.

Nie zajmowałem się jeszcze kosztem pb. Wygląda na to, że kosztuje to od 15 000 do 30 000 euro za środowisko od 5 do 10 stacji roboczych na EPDM.

Myślałem, że z komputerem w premium (Workgroup pdm) + 4 inne z SW std może to "działać".

Jest to kwestia, którą również muszę przejrzeć.

Indeksowanie przez Windows7 (jeśli poprzedni pt OK) zaspokoiłoby naszą główną potrzebę, czyli wyszukiwanie.

Dobranoc.

Dziękuję.

Juliański

1 polubienie

Dobry wieczór wszystkim,

JH, jest kilka pytań, które zadałem, a na które nie odpowiedziałeś!

A czy próbowałeś SolidWorks Explorer? Nie wiem, czy to standard czy pro!

http://help.solidworks.com/2013/French/PDMWorks/c_SW_Explorer_Overview_WPDM.htm

Ponieważ za pomocą tego narzędzia możesz szukać w bagażniku na posesjach, ale a priori działa również bez sejfu, ale nie znam jego ograniczeń.

Cze wszystkim.

Dziękuję Lucas za informacje.

Brak konsultacji w wersji pro i 2nd premium. 

Kodyfikacja nie została ratyfikowana, ponieważ projekt ERP przeciąga się w rozważanym lg + PLM EPDM.

W przypadku intensywnego środowiska, takiego jak specjalna maszyna,  z xset częściami blaszanymi (wieloczęściowymi i jednobryłowymi), przestrzeganie precyzyjnej składni kodowania plików jest ciężkie do zniesienia. Stworzyliśmy wysokowydajne maski smarproperties, dzięki czemu możemy łatwo wyszukiwać komponenty według słów kluczowych (bez użycia etykietowania oprogramowania). Posiadamy akta spraw dotyczących "ocenionych " eksponatów  specyficznych dla danego projektu. W miarę możliwości zaczynamy od modeli projektowych, które są kopiowane na miejscu. Jednak zaczynanie od " specjalnego " kawałka walizki jest często interesujące.  Na XP z wyszukiwaniem na pulpicie nie było tak źle. Znaleźliśmy nasze pliki / atrybuty, kryteria morfowymiarowe, wszelkie wskazania na planie,.....

O ile się nie mylę,  nie dotyczy to już wyszukiwarki zintegrowanej z W7, która jest mniej wydajna.

Wygląda na to, że SW Explorer znajduje tylko pliki SW z właściwościami wypełnionymi w SW (etykieta). Gdyby SW Explorer miał więcej funkcji.............SW by się sprzedawał – EPDM !

Dziękuję.

Miłego dnia.

Juliański

Witaj JH,

Teraz lepiej rozumiem problem.

W rzeczywistości jest to problem, który pojawił się w przypadku 64Bits.

Wydaje mi się, że działa w 32Bits.

Indeksowanie działa, ale należy zmodyfikować opcje dla plików solidworks na "Właściwości tylko indeksowania".

Wtedy wyszukiwanie będzie działać, ale tylko na właściwościach okien pliku, czyli właściwościach znajdujących się w zakładce "Szczegóły" właściwości pliku.

Właściwości SolidWorks, zakładka "Dostosuj" (tj. właściwości Smartproperties) nie są indeksowane.

Tak jak powiedziałem na początku, wydaje mi się, że działa w 32Bits, problem istniał również w XP64Bits.

Teraz nie wiem, czy to problem z SolidWorks czy Windowsem...

1 polubienie