Cze wszystkim
Przygotowałem swoją odpowiedź w ten weekend, ale brakowało mi kilku informacji, które sprawdziłem dziś rano.
W naszej firmie korzystamy z Workgroup PDM. Ale mam już kilka pytań:
1) Zatem pierwsze pytanie, jakie zadam JH, brzmi: ile osób tworzy Twoje biuro projektowe z "ograniczoną liczbą licencji SW"?
Ponieważ to właśnie tutaj będzie miała znaczenie przy wyborze między WorkGroup a Enterprise! Zwłaszcza pod względem kosztów!
2) Jakie są rodzaje licencji? Standard, Pro czy premium? Ponieważ jeśli masz tylko standardy, będziesz musiał zaktualizować wszystkie stacje robocze do wersji profesjonalnej, co wiąże się z dodatkowymi kosztami!
3) Czy Twoja firma działa tylko na jednej stronie?
4) W jaki sposób obecnie zarządza się plikami SolidWorks? Po prostu przez drzewo systemu Windows?
5) Jak działa kodowanie plików SolidWorks?
6) Czy w procesie tworzenia części obowiązuje walidacja?
7) W jaki sposób przenosicie plany do innych działów?
Jeśli chodzi o WorkGroup, to również uważam, że produkt będzie odnawiany przez długi czas, ale bez żadnych ulepszeń... Nie sądzę, aby SolidWorks nas zawiódł i zmusił do przejścia na Enterprise, jeśli obecne rozwiązanie jest funkcjonalne i mogą je utrzymać przy życiu przy niewielkich (lub bardzo niewielkich) inwestycjach.
Jeśli chodzi o nasze użytkowanie, przyzwyczailiśmy się do grupy roboczej i jej ograniczeń. Mamy problem z wydajnością, ale prawdopodobnie jest on związany z wersją (SW 2011) i wkrótce przejdziemy do SolidWorks 2014, mogę powiedzieć, czy problem będzie się powtarzał.
Jeśli chodzi o inne pytania:
Dla Twojej informacji, nasz bagażnik ma 116 GB i zawiera prawie 27 000 plików SolidWorks.
Wydajność produktu do wyszukiwania plików (- bardziej wydajna niż stare wyszukiwanie na pulpicie systemu Windows w systemie XP)
W przypadku wyszukiwania plików myślę, że jest ono znacznie dłuższe niż w przypadku bazy danych SQL, ale jeśli wykonujesz wyszukiwanie według nazwy pliku (która zawiera nasz kod), nie jest to tak długie (powiedziałbym, że od 10 do 20 sekund). Z drugiej strony, na niestandardowych właściwościach pliku trwa to znacznie dłużej (to gdzieś normalne, ale Enterprise będzie miał w tym punkcie wyraźną przewagę)!
Łatwość obsługi, szybkość realizacji zadań, zarządzanie rewizjami na dużych aplikacjach, zarządzanie referencjami zewnętrznymi
Użycie jest proste, gdy opanujesz podstawy, ale myślę, że problem jest podobny w Enterprise. Nie ma problemu z zarządzaniem wersjami na dużych złożeniach (jeśli dobrze zrozumiałem pytanie), a u nas nie ma zewnętrznego odniesienia poza biblioteką, której nie ma w sejfie, ale tak działa dobrze.
Rozmiar dysku Pb, potrzebujesz dysku zewnętrznego
Jak na rozmiar, PDM staje się coraz większy, ale na szczęście! W ciągu 4 lat powiedziałbym, że zajęło to 50 GB, czyli niewiele. W domu jest zainstalowany na serwerze (9 osób w BE i łącznie 90 osób w pudełku), więc nie bardzo rozumiem kwestię dysku zewnętrznego.
Pbs / instalacja jednostanowiskowa
Instalacja serwera jest prosta, to zarządzanie projektem, procedury rewizji i archiwizacji wymagają wsparcia (lepiej zapłacić za kilka dni wsparcia, niż zaczynać na złych podstawach, za które poniesiesz konsekwencje przez cały okres użytkowania PDM...). Nie ma instalacji klienta jako takiej, ponieważ jest ona zawarta w SolidWorks Pro.
Pb interfejsów z ERP, .....
Interfejs z ERP sam w sobie nie istnieje! Udało mi się obejść problem z niektórymi makrami (lokalizacja PDF i tworzenie BOM), które deponują pliki csv, gdzie ERP sprawdza, czy plik został zdeponowany, i implementuje go w bazie danych ERP. Konfiguracja jest trochę pracochłonna, ale tak to działa. Są to rzeczy, które będą wymagały znacznie mniejszych inwestycji w Enterprise.
Podsumowując, masz wybór między 2 produktami, "niskim kosztem", który spełnia swoje wymagania ze swoimi ograniczeniami, a high-endem, który zrobi wszystko znacznie lepiej (i prawdopodobnie także rzeczy, których nie potrzebujesz).
Dodam jeszcze, że od dłuższego czasu szukaliśmy migracji do Enterprise, ale dodatkowy koszt doliczony do migracji (z WorkGroup do Enterprise), który będzie skomplikowany, daje nam do myślenia.