SOLIWORKS 2018 - Kalkulacja przepływu i składanie ofert do wyceny

Cze wszystkim

Zrobiłem różne plany dotyczące produkcji mebli stalowych i drewnianych do mojego mieszkania, projekt skończony, teraz przychodzi kolejność materiału: jedynym sposobem, w jaki udało mi się do tej pory znaleźć, aby wiedzieć, ile potrzebuję, jest zrobienie tego ręcznie, co jest dość długie i pracochłonne, Nie wspominając o tym, że jest zawodny, biorąc pod uwagę, że biorąc pod uwagę liczbę i złożoność niektórych zespołów, mogę zapomnieć o niektórych częściach, które należy zintegrować z przepływem.

Więc oto moje pytanie: czy w SolidWorks 2018 jest funkcja, która pozwala mi automatycznie modelować tę listę przepustowości z liczbą części typu A i długością X, liczbą części typu B i długością Y itp.

Na przykład dla klatki 600x400 o kącie 20x20x3 skończę z listą wskazującą

- 2 x 20x20x3 LG 600 podwójne kątowniki 45°

- 2 kąty 20x20x3 LG 400 podwójne 45°

Zaznaczam, że nie zamierzam wykonywać żadnych rysunków, mając przed sobą wsparcie komputerowe podczas produkcji, oraz że wszystkie moje konstrukcje są wykonywane w funkcji "konstrukcja spawana".

Przyznam, że szukałem przez jakiś czas, ale jedyne rozwiązanie, jakie udało mi się znaleźć, to stworzenie podczas modelowania rysunku szczegółowej nomenklatury, co nie zaoszczędziłoby mi czasu.

Dziękuję wszystkim, mam nadzieję, że udało mi się wytłumaczyć^^

Witam

najprościej byłoby zrobić MEP z montażu i sporządzić zestawienie materiałów, które da ci potrzebę każdego odniesienia, a w kwestii optymalizacji ustawienia blachy i prętów są LogiTolelogiBarre , które są świetne...

1 polubienie

Idem ac cobra 427 LogiTole i Logibarre.

A jeśli jesteś na kontrakcie, optymalizacja cięcia prętów (narzędzie mycad firmy visiativ) również załatwia sprawę dla prętów.