Problemy ze skalą adnotacji ratingowej między SW a draftsight

Cze wszystkim
Zauważyliśmy problem po wyeksportowaniu części blachowych w formacie dxf z Solidworks za pomocą naszego makro eksportu; gdy otwieramy je na Draftsight, jest to dobre wymiarowo, ale wymiary, które mierzymy, otrzymują skalę adnotacji, która jest zmienna w zależności od pozycji lub plików.

Mamy problem z rozpoznaniem, czy pochodzi z Solidworks czy Draftsight.
Przy wyeksportowaniu pliku blachy za pomocą kliknięcia prawym przyciskiem myszy " eksport do dxf " problem nie występuje.
Na plikach utworzonych bezpośrednio na Draftsight też nie ma problemu.
Ktoś ma pomysł, że już nie mogę szukać...

11

Cześć @geoffrey1

Kiedy otwieram DXF w Autocad, nigdy nie mierzę wymiarem, tylko narzędziem do pomiarów. Narzędzie pomiarowe nie ma skali pomiarowej, działa w skali 1:1.
Nie znam Draftsight?? Nie wiem, czy to to samo co w AutoCADzie.
Nasz eksport odbywa się w skali 1:1 w naszym przypadku

Poniżej tej oceny otrzymuję Ø20mm (1)

Z narzędziem zmierzonym Zobacz poniżej (2)

Widzimy skalę 1/5, albo tworzysz skalę 1/1, albo używasz narzędzia do pomiaru 1/1.

Jeśli dzieje się to tylko z makrem, to dlatego, że opcja eksportu w dxf nie jest taka sama jak makro i dlatego pochodzi z eksportu Solidworks.

Prawdopodobnie istnieje możliwość modyfikacji kodu VBA, aby wybrać opcje eksportu zgodnie z kodem VBA i rozwiązać ten problem.
Edycja:
Jeśli chodzi o opcje eksportu:

Nie jestem pewien, czy to kwestia opcji?

Podczas eksportu masz ograniczony wybór.

1. Eksportujesz do obiektu lub przestrzeni prezentacji (Autocad lub inny)
  2. wybierasz skalę albo zostajesz na skali 1/1
    Ale w skali 1/1 detalu 1/5, szczegóły pozostają 1/5

Teraz, gdy otwierasz w Autocadzie lub innym, skala detali zawsze pozostaje na 1/5 przy skali 1/1. Więc żeby mieć pewność, zwłaszcza w AutoCAD, gdzie nie znasz Draftsight, musisz użyć narzędzia pomiarowego, a nie wymiaru lub zdefiniować wymiar w skali 1/1, zwłaszcza w modelu 2D, w którym używa się AutoCAD lub Draftsight

Jeśli się mylę, chętnie to wyjaśnię

Zagłębię się w to, nawet jeśli nie opanuję dobrze makro :wink:

Narzędzie do pomiaru działa tak, jak mówisz, ale jest dość trudne, jeśli chcesz wyświetlić wymiary lub dla nowicjusza, który nie zna subtelności.

Zazwyczaj w tych programach 2D główną zasadą jest skala wymiarów, przyznaję, że to trochę problem... Ale nic niemożliwego. Narzędzie mierzone to narzędzie, które pozwala zdefiniować skalę w planie, gdy jest to ekstrakcja DXF i masz wymiar importowany bez skali.

Udostępnij swoje makro, jeśli nie masz nic poufnego.
Już widziałem ten przypadek, wydaje mi się, że na forum lub w domu, nie pamiętam, a z tego co pamiętam, chodziło o opcje eksportu. (co potwierdza ręczny eksport).