Zrozumiałem metodę: pierwszy wybrany korpus to skorupa lub blacha , a druga rzecz to samo z korpusem objętościowym dodatkowo.
Jeśli dobrze zrozumiałem zasadę, to właśnie na przecięciu rzutu pierwszej wybranej ściany na drugą wybraną powierzchnię tworzy się sznur.
Działa, to co widać na zdjęciu (czerwony na początku na szarej głośności)
Problem polega na tym, że nie działa to z drugim arkuszem (cyjan na zdjęciu), symulacja nie znajduje przecięcia dwóch powierzchni??? Teraz gram na zwłokę...
Gdyby ktoś mi to wytłumaczył, usunęłoby to cierń w moim boku.
Rzeczywiście, ja też nie mogę tego zrobić. podczas gdy pierwsza spaw jest wykonana bardzo dobrze. Jeśli chcemy wykonać kolejny spaw po drugiej stronie, wysyła nas na pastwisko.
- Nigdy nie przedstawiam spoin w oprogramowaniu, używam symboliki na rysunkach
- Symuluję spoiny w symulacji tylko wtedy, gdy mają one wiele naprężeń (ścinanie + rozciąganie + skręcanie + moment obrotowy). Proste nożyce lub proste pociągnięcie, robię to w "staromodny" sposób ręcznie.
W przypadku, nad którym obecnie pracuję, są to 2 belki poziome o długości 14m połączone płytami skręconymi ze sobą i przyspawanymi do belek.
Są one podparte na swoich końcach, wszystkie z obciążeniami w osi i odsunięciem. (patrz zdjęcie)
- Mam profesjonalną symulację, druga jest zbyt ograniczona