Spawanie w symulacji

Witam

Mam problem ze złączem lutowanym.

Zrozumiałem metodę: pierwszy wybrany korpus to skorupa lub blacha , a druga rzecz to samo z korpusem objętościowym dodatkowo.

Jeśli dobrze zrozumiałem zasadę, to właśnie na przecięciu rzutu pierwszej wybranej ściany na drugą wybraną powierzchnię tworzy się sznur.

Działa, to co widać na zdjęciu (czerwony na początku na szarej głośności)

Problem polega na tym, że nie działa to z drugim arkuszem (cyjan na zdjęciu), symulacja nie znajduje przecięcia dwóch powierzchni??? Teraz gram na zwłokę...

Gdyby ktoś mi to wytłumaczył, usunęłoby to cierń w moim boku.

capture.jpg

Witam @patbo

Trudno jest Ci pomóc, nie widząc ustawień, których używałeś

Czy mógłbyś skontaktować się ze swoim małym ASM, abyśmy mogli zobaczyć, co przyjąłeś jako kryterium symulacji.

Użyj pliku ==>==> funkcji  pack-and-go, dołączając wszystkie elementy symulacji w pliku ZIP.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Robię test w pokoju, ale to jest to samo.

W załączeniu znajduje się plik.

Cdlt powiedział:

piece11.zip
1 polubienie

Będę Cię obserwować i informować

Pozdrowienia

Hello@patbo

Rzeczywiście, ja też nie mogę tego zrobić. podczas gdy pierwsza spaw jest wykonana bardzo dobrze. Jeśli chcemy wykonać kolejny spaw po drugiej stronie, wysyła nas na pastwisko.

Czy masz dostęp do infolinii visiativ?

Pozdrowienia

Witam

Nie sądzę, ale dowiem się.

Skontaktuję się z Tobą, jeśli będę miał odpowiedź.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj @zozo,

Dostałem odpowiedź!

Chociaż w tym złączu można użyć objętości i powierzchni/powłoki, w pierwszym wejściu należy wybrać bryłę, która wystaje na ścianę (moja belka).

Jednak w moim przypadku jest to wolumin, więc to nie działa...

Aby się z niego wydostać, muszę przekształcić moją belkę w powierzchnię, aby móc z niej skorzystać w pierwszym wyborze.

W każdym razie dziękuję za czas, który poświęciłeś, aby mi pomóc

Dobry wieczór @patbo

Wziąłem to!  ;-)  ;-) ;-)

Doszedłem do tego samego wniosku co Ty, ale ta logika jest niezrozumiała w porównaniu z naszymi prostymi codziennymi potrzebami.

Poprosiłem więc o pomoc HotLIne i powiem wam, co mówią na temat tej logiki, co jest trochę ciekawe, trzeba to przyznać.

Pozdrowienia

Hello@Patbo

Kilka pytań, jeśli przejdziesz przez to jeszcze raz ;-)

- Czy zazwyczaj masz dużo spawów w swoim ASM?

- Czy musisz przetestować wytrzymałość swoich spawów, czy co jeszcze?

- czy posiadasz wersję symulacji PRO czy tylko Symulację Podstawową?

- Czego oczekujesz od wyników symulacji ze złączem "szwu lutowanego"?

Pozdrowienia

Witaj @Zozo,

Aby odpowiedzieć w kolejności:

- Nigdy nie przedstawiam spoin w oprogramowaniu, używam symboliki na rysunkach

- Symuluję spoiny w symulacji tylko wtedy, gdy mają one wiele naprężeń (ścinanie + rozciąganie + skręcanie + moment obrotowy). Proste nożyce lub proste pociągnięcie, robię to w "staromodny" sposób ręcznie.

W przypadku, nad którym obecnie pracuję, są to 2 belki poziome o długości 14m połączone płytami skręconymi ze sobą i przyspawanymi do belek.

Są one podparte na swoich końcach, wszystkie z obciążeniami w osi i odsunięciem. (patrz zdjęcie)

- Mam profesjonalną symulację, druga jest zbyt ograniczona

- Wymiaruję spoinę i za pomocą łączników.

Cdlt powiedział:

assemblage1.jpg