"Spawanie" 2 połówek

Witam wszystkich.
Obecnie tworzę kadłub trimaranu sterowany radiowo.
Mam 2 połówki muszli wycięte na środku na długość. Złożyłem 2 części i nagrałem to w . SLDPRT.
W zależności od typu stylu wyświetlania, połączenie między 2 częściami jest widoczne lub nie.
Pytanie: Czy podczas drukowania linia łącza będzie widoczna, czy nie?
Dziękuję

Łódź2.SLDPRT (938.1 KB)

Witam

Wyobrażałem sobie, że pracujesz raczej na drakkarze :stuck_out_tongue_winking_eye:

W przypadku drukowania to, co widzisz na ekranie, będzie widoczne na papierze. Tak więc w trybie liniowym linie będą widoczne, podobnie jak twoje rozgraniczenie.

Z drugiej strony dla spoiny sfazowałbym krawędzie, które mają być spawane, dla lepszej spoiny (zależy od rodzaju spoiny). Co jednocześnie sprawiłoby, że rozgraniczenie byłoby widoczne nawet bez trybu wyświetlania linii.

Cześć Sylk.
Jest to 50 cm żaglówka sterowana radiowo... Wykonany z tworzywa sztucznego.
Pytanie, które sobie zadaję, brzmi: z .sldprt utrę plik Step, aby wydrukować części.czy linia łączenia 2 połówek skorup będzie widoczna?

Ponownie, będzie to zależeć od oprogramowania użytego do wydrukowania kroków, czy istnieje tryb " widocznych konturów", czy nie.

Witam, to zależy od ustawień krajalnicy, niektórzy zaniedbują połączenia tego typu i zajmują się szyciem.

1 polubienie

Witam @Scofield kiedy mówił o stylu wyświetlania, myślałem, że mówi o drukowaniu na papierze... ale wzbudziłeś we mnie wątpliwości.

Jeśli mówi o druku 3D (a dokładnie o wytłaczaniu) i odstępy między krawędziami wynoszą 0, to nawet nie chodzi o to, że krajalnica to zaniedbuje, ale o to, że dla niego to po prostu ta sama twarz, a więc 0 widocznych szwów.
Jeśli odstęp jest większy niż 0, będzie starał się oddzielić krawędzie. Istnieje jednak ustawienie w slicerze definiujące maksymalny odstęp, który ma być traktowany jako ta sama ściana, a zatem do zamknięcia: " Promień  zamykania ". 

Moneta z odchyleniem 0,5:

Cięta część o mniejszym promieniu zamykania na uboczu:

Fragmentowany element o promieniu zamykania większym lub równym szczelinie:

Dziękuję wam obojgu.
Zrobię test wydruku na jednocentymetrowym plasterku, kiedy będzie już po wszystkim.
Miłego weekendu przyjaciele.

Twarze są przypadkowe, więc nawet przy promieniu zamykania ustawionym na 0 separacja nie będzie widoczna.

Z drugiej strony, w zależności od rodzaju druku 3D (FDM na moich obrazach) będziesz musiał zarządzać szwami (w kolorze białym), które możesz ustawić tam, gdzie wolisz:

Będą one mniej lub bardziej widoczne w zależności od ustawień i maszyny.