Próbuję zrobić za pomocą splajnu owinięcie wokół stożka na 2 lub 3 zwojach, którego końce byłyby zawiązane jak szalik. Wszystko zostanie zeskanowane za pomocą profilu koła. Krótko mówiąc, wątek. Przede wszystkim chciałbym poznać najlepszą metodę na uzyskanie "idealnych" okręgów dla moich skrętów.
Dziękuję za odpowiedź, ale próbowałem już z helisą, ale to nie działa. Potrzebuję, aby pierwsza cewka była płaska na płaszczyźnie poziomej, a następnie następna cewka unosiła się dopiero w momencie zetknięcia się z poprzednią cewką Rzeczywiste zachowanie przewodu. Ilustracje, aby były bardziej przejrzyste (przepraszam za rysunek myszką, to nudne): Z grubsza chcę tego:
Jak wskazuje niebieska strzałka, chcę, aby drut był pokryty na szarym cylindrze.
Chciałbym więc użyć narzędzia do splajnu, aby móc tworzyć ułożone w stos poziome " boje " z możliwością przechodzenia z jednego piętra na drugie, a na koniec móc związać końce. Mówię sobie, że jest tylko jeden splajn, który daje mi tę wolność, poza tym, że nie znam splajnów w SW. Ale aby użyć splajnów w szkicu 3D z uchwytami ściegu, muszę być w stanie uzyskać tak czystą krawędź, jak to tylko możliwe, tak jakby zostało to zrobione za pomocą narzędzia do koła.
W przeciwnym razie szkic 3D, który zawieszasz na stożku. To tylko niepełne koło, a następnie czytasz je ponownie razem, aby usunąć zmianę podłogi. I na koniec skan lub profil konstrukcyjny przyspawany do Twojego szkicu 3D
Inną możliwością są splajny w szkicu 3D, które łączą "otwarte " okręgi. Okręgi są generowane przez funkcję " Krzywa przecięcia " na pasku narzędzi szkicu, pomiędzy boczną powierzchnią stożkową z karbem a małą serią płaszczyzn odniesienia.
Każdy splajn ma tylko dwa punkty, aby nie powodować zbyt dużej ruchomości. Są one ograniczone na uchwytach końcowych, styczne do okręgów i mają identyczne długości dla wszystkich (ta sama krzywizna przez wymiarowanie).
Drobna uwaga, która nie podważa ostatniej propozycji. Moi monterzy rur zawsze chcą, abym miał co najmniej 1 cm (ściśle prosta część) między dwoma połączeniami szprych, co powinno nieco zmodyfikować nachylenie między dwoma poziomami.