Spirala w spawaniu mechanicznym Połączenie z moim stożkiem ........... blok

Witam

Jestem na granicy znajomości narzędzia do łączenia lub dzielenia
Spirala spawana mechanicznie. SLDPRT (8.6 MB)
Mam skrzyżowanie z moim stożkiem wykonane przez walcowanie blachy. Modeluję swoje sektory (kątowe jeden po drugim), na poziomie połączenia przechodzę przez szkic 3D, następnie krzywą i linią podziału, jak na razie bez poślizgu narzędzia, ale... Nie mogę rozdzielić moich ciał, aby usunąć nadmierną część... Jeśli masz wskazówkę, której słucham rad, miłego dnia.
Widmo 2024

Witam @spectrum_2024

Usuwanie materiału z planem? Dość radykalny i dobrze przystosowany do tego rodzaju problemów. Normalnie powinieneś być w stanie wybrać obiekty, których dotyczy funkcja.
Z drugiej strony nie odważyłbym się wykonać wszystkich prac w tym samym pomieszczeniu.

1 polubienie

Tak więc właśnie doszedłem do kompromisu

Konwertuję moje szkice częściowe i wykonuję gładkie przeciągnięcie arkusza blachy z dwoma granicami narzuconymi przez geometrię skrzyżowania. Cieszę się, ale to podejście ma zastosowanie tylko wtedy, gdy mój obszar do cięcia znajduje się między dwiema początkowymi płaszczyznami, gdy cięcie jest w interwale, nie ma zastosowania...
Dziękuję za ewentualną wskazówkę, mogę przejść przez 100% powierzchnię usuwając zbędne powierzchnie, jeśli nie mogę jej znaleźć zrobię to z obowiązku.
Miłego dnia.

Widmo 2024

To jest wynik.

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, chcesz usunąć materiał, który znajduje się powyżej linii podziału.

Jeśli występuje problem, wynika on z linii podziału, której nie można użyć jako szkicu.
Jeśli chcesz użyć go jako szkicu, ponieważ różne elementy nie są połączone, nie możesz wykonać usunięcia 3D.

Występuje również błąd w szkicu 12 (bezstawny)

Pozdrowienia

Witaj Zozo,
Miło jest poświęcić chwilę, aby dać mi rozwiązanie, w zasadzie mam otwarte szkice, które pozwalają mi zrobić prasę, jest to praktyczne, ale do usuwania materiału potrzebujesz ciągłego profilu, niedobrze, to mój błąd, myślę, że uproszczenie końca mojej spirali, ponieważ zysk jest niewielki w porównaniu z dodatkową pracą w warsztacie...
Miłego dnia, pozdrawiam.

Widmo