Jest to kontynuacja mojego poprzedniego eseju, który był odpowiedzią na zadane pytanie.
Jak już powiedziałem, odpowiedź rmorela sprawiła, że zareagowałem
Często zdarza się, że istnieje wiele dysfunkcji w ograniczeniach [...]Często wystarczy otworzyć podzespoły i ustawić komponenty tak, aby zostały rozwiązane
Przyznam, że stosuję tę metodę, gdy otwieram maszynę (około 300 unikalnych elementów, 2500 z powtórzeniami, otwieraniem, czekaniem) otwieram podzespół(y), które sprawiają problemy (otwieranie, oczekiwanie), poprawiam problem i wracam do mojej maszyny (czekanie, odbudowa, czekanie). Najgorsze jest to, że nawet zwracam większą uwagę na te problemy, to normalne. Dzięki tej metodzie bardzo trudno jest przekonać nowych użytkowników do zalet 3D
Czy uważasz, że to normalne, że spędzasz więcej czasu na próbach wykonania zespołu bez błędów oprogramowania, zamiast sprawdzać, czy nie ma żadnych błędów projektowych?
Speedpack jest bardzo wydajny i znacznie skraca czas otwierania, ale jeśli chcesz zmodyfikować całość, musisz załadować cały model, a następnie zaktualizować speedpack w każdej konfiguracji.
Dziś wydaje mi się, że spędzam więcej czasu na poprawianiu błędów ograniczeń niż na projektowaniu nowych zespołów, ale staramy się, aby zespoły były tak czyste, jak to tylko możliwe:
- Naprężenia na pojedynczej stałej części podstawy
-brak pętli w ograniczeniach
- Brak ograniczeń dotyczących części z powtarzających się funkcji
- brak zaawansowanych naprężeń (symetria, przekładnia...)
-Brak elastycznego zestawu
-dekompozycja na podzespoły w celu zmniejszenia liczby wiązań pierwszego poziomu (brak zestawu z 300 elementami pierwszego poziomu, ale zestaw z 10 podzbiorami po 30 elementów)
- Brak łańcucha komponentowego (maks. 3 lub 4)
- Nigdy nie należy używać części ze szkicami lub funkcji z odniesieniami zewnętrznymi
-jedna część jest ograniczona w stosunku tylko do jednej innej części (podstawowej, jeśli to możliwe), a nie do dwóch
Krótko mówiąc, postępujemy zgodnie z zaleceniami:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Best_Practices_for_Mates.htm
Mimo to czasy otwarcia są długie >5 minut dla kompletnej maszyny i często występują błędy.
Z drugiej strony, nie ograniczamy całkowicie wszystkich części, często istnieje pewien stopień obrotu dla
części cylindryczne (entratoise, sworzeń, sworzeń,, podkładki...)
Co sądzisz o tej metodzie?