Stabilność SW przy dużych zespołach

Witam

Pracuję nad dużym złożeniem i chciałbym wiedzieć, czy zauważyliście jakieś problemy z SolidWorks 2012

Czasami używam tej samej części/zespołu, ale w różnych konfiguracjach i używam również w różnych konfiguracjach.

I to na kilku kawałkach.

Wiem, trochę naciskam na użycie :-)

Od tego momentu, gdy używam konfiguracji domyślnej, niektóre ograniczenia nie są już spójne z konfiguracjami.

Kopia zapasowa rozwiązania, utwórz konfigurację załącznika o dokładnie tych samych właściwościach i nigdy więcej problemów!

Czy ktoś kiedykolwiek to miał?

A może inne rozwiązanie, jeśli zdarza się to na zespołach jeszcze + dużych? :-S

Dziękuję

Witam

Mam ten sam problem, ale z SW 2010 i tak się dzieje z małymi montażami. Gdy tylko użyjesz dużej ilości konfiguracji, solidworks ma problemy ze znalezieniem wiązań.

Z drugiej strony, twoje rozwiązanie do tworzenia kopii zapasowych jest interesujące, ponieważ przerabiam ograniczenia i ogólnie jest dość długie.

Witam

Regularnie pracujemy nad dużymi montażami: 6500 komponentów

Często zdarza się, że w ograniczeniach występuje wiele dysfunkcji. Nie używamy jednak zbyt często konfiguracji. Zwłaszcza z powodu tego rodzaju problemów. Mimo wszystko problemy są nadal obecne, na przykład z wolnymi komponentami w podzespołach...

Często wystarczy otworzyć podzespoły i ustawić komponenty tak, aby rozwiązały...

Pozdrawiam

1 polubienie

Ok na razie, wolę moje rozwiązanie

Dla każdego zużywałem te zasoby, nie zawsze to działało

Montaż, nad którym w tej chwili pracuję, ma blisko 9000 nadwozi z +1100 częściami i jest to dla mnie "normalne"

Jest natywny i wymienia pliki w +

Witam

W 2011 roku SolidWorks został wyposażony w funkcję "SpeedPak". Ułatwia to wstawianie dużych zestawów do zestawów wyższego poziomu.

Nie używam go zbyt często. Bo wydaje mi się to nużące. Konieczne jest określenie elementów odniesienia, które chcemy zachować. Kiedy o niektórych zapomnisz, marnujesz dużo czasu na ich dodawanie. Co więcej, SolidWorks często prosi nas o aktualizację pakietu prędkości, ponieważ uważają, że jest przestarzały, a my nadal marnujemy czas.

Aby spróbować...

Byłbym również zainteresowany Państwa opinią na temat tej funkcji. Aby wiedzieć, czy nie używam go tak, jak powinienem, czy też nie odpowiada mojemu użyciem.

Dziękuję, miłego dnia.

Mam te same problemy. Wypróbowałem tryb SpeedPak na podzespołach. Oszczędza czas podczas otwierania i mniej się psuje. Możesz także zablokować drzewo rzemieślnicze dla niektórych pomieszczeń, przewijając w dół żółty pasek.

Blokowanie, gdy nie ogranicza nadmiernie reszty, tak, nie zawsze jest bardzo czyste, ale chwilowo się zawiesza.

Przyznam, że nigdy nie byłem zbytnio zainteresowany Speedpakiem, ponieważ użytkowanie wydaje mi się żmudne i z braku czasu.

Widziałem go jak wielu ludzi na szkoleniu What's News, ale nie stosował go.

Ponieważ ten problem jest wykrywany na końcu projektu, nie spędzam czasu na konwersji z nim, ale upewniam się, że działa + szybko i + czysto.

Zamierzam przeanalizować zastosowanie tego i spróbować, gdy tylko nadarzy się okazja.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, czuję się mniej samotny

Zauważyłem też, że mieliśmy mniejszy problem z izostatycznym montażem części. Istnieje zbyt duża tendencja do tego, aby te 3 płaszczyzny były zbieżne, podczas gdy jeden punkt wystarczy na ostatnie ograniczenie.

Witam

Jestem zdania RMorel, zwykle obsługujemy ASM od 6000 do 10000 sztuk średnio na 6 poziomach, a konfiguracje są gniazdami irytacji; Tak prawie zabronione w naszym kraju, ponieważ najmniejszy problem ograniczeń rozprzestrzenia się po całym drzewie.

Bez tych ograniczeń nasze podzespoły radzą sobie całkiem dobrze

Tak, też to zauważyłem

Zmieniając wersje, niektóre zestawy były nadmiernie ograniczone z powodu tej metody pracy

zły nawyk

może odtwarzać bcp, ale ostatnim razem, próbowałem też i w domyślnej konfiguracji też to nie zadziałało

Naprawdę mam wrażenie, że nie "zamraża" w 100% parametrów, gdy jest za dużo i za dużo bocznych configów

Witam

Zapisałem się po przeczytaniu tego posta, a w szczególności po odpowiedzi rmorela.

Zanim odpowiem s4kuj0

Znalazłem za pomocą podzespołu (rodzaj podzespołu w uproszczeniu) z 3 konfiguracjami:

-free (z ograniczeniem odległości granicznej)

-wylot trzpienia

-cofnięty trzpień

jeśli użyję tego cylindra 3 razy przy użyciu 1 innej konfiguracji, to działa

Z drugiej strony, jeśli używam wolnej konfiguracji dla moich 3 cylindrów w trybie elastycznym i używam ograniczeń do wyprowadzania pręta o różnych wartościach, otrzymuję błędy. Jeśli usunę ograniczenie odległości granicznej w cylindrze, to zadziała

Aby uniknąć tego problemu i nie korzystać z trybu elastycznego, stworzyłem konfigurację według pozycji (niepraktyczne, jeśli jest to prawdziwy cylinder używany w różnych maszynach). Możliwe jest również utworzenie nowego pliku za każdym razem, gdy jest on używany (jack1, jack2, jack3), dzięki czemu można zachować ograniczenie odległości granicznej i tryb elastyczny (przydatny do symulacji ruchów)

Konkluzja:

Unikaj trybu elastycznego w jak największym stopniu

Unikanie zaawansowanych ograniczeń (symetrycznych, ślizgowych itp.)

erreur_contrainte.jpg

Jest to kontynuacja mojego poprzedniego eseju, który był odpowiedzią na zadane pytanie.

Jak już powiedziałem, odpowiedź rmorela sprawiła, że zareagowałem

Często zdarza się, że istnieje wiele dysfunkcji w ograniczeniach [...]Często wystarczy otworzyć podzespoły i ustawić komponenty tak, aby zostały rozwiązane

Przyznam, że stosuję tę metodę, gdy otwieram maszynę (około 300 unikalnych elementów, 2500 z powtórzeniami, otwieraniem, czekaniem) otwieram podzespół(y), które sprawiają problemy (otwieranie, oczekiwanie), poprawiam problem i wracam do mojej maszyny (czekanie, odbudowa, czekanie). Najgorsze jest to, że nawet zwracam większą uwagę na te problemy, to normalne. Dzięki tej metodzie bardzo trudno jest przekonać nowych użytkowników do zalet 3D

Czy uważasz, że to normalne, że spędzasz więcej czasu na próbach wykonania zespołu bez błędów oprogramowania, zamiast sprawdzać, czy nie ma żadnych błędów projektowych?

Speedpack jest bardzo wydajny i znacznie skraca czas otwierania, ale jeśli chcesz zmodyfikować całość, musisz załadować cały model, a następnie zaktualizować speedpack w każdej konfiguracji.

Dziś wydaje mi się, że spędzam więcej czasu na poprawianiu błędów ograniczeń niż na projektowaniu nowych zespołów, ale staramy się, aby zespoły były tak czyste, jak to tylko możliwe:

- Naprężenia na pojedynczej stałej części podstawy
-brak pętli w ograniczeniach
- Brak ograniczeń dotyczących części z powtarzających się funkcji
- brak zaawansowanych naprężeń (symetria, przekładnia...)
-Brak elastycznego zestawu
-dekompozycja na podzespoły w celu zmniejszenia liczby wiązań pierwszego poziomu (brak zestawu z 300 elementami pierwszego poziomu, ale zestaw z 10 podzbiorami po 30 elementów)

- Brak łańcucha komponentowego (maks. 3 lub 4)

- Nigdy nie należy używać części ze szkicami lub funkcji z odniesieniami zewnętrznymi

-jedna część jest ograniczona w stosunku tylko do jednej innej części (podstawowej, jeśli to możliwe), a nie do dwóch

Krótko mówiąc, postępujemy zgodnie z zaleceniami:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Best_Practices_for_Mates.htm
Mimo to czasy otwarcia są długie >5 minut dla kompletnej maszyny i często występują błędy.

Z drugiej strony, nie ograniczamy całkowicie wszystkich części, często istnieje pewien stopień obrotu dla

części cylindryczne (entratoise, sworzeń, sworzeń,, podkładki...)

Co sądzisz o tej metodzie?

2 polubienia

Witaj y.pacquelet,

Dziękuję za odpowiedź.

Przede wszystkim, jeśli chodzi o cylindry, to stosuję dokładnie to samo rozwiązanie z 3 ograniczeniami. Praktycznie niemożliwe jest użycie dwóch cylindrów jednocześnie do przesuwania tego samego przedmiotu obrabianego.

Nie, nie sądzę, żeby to było normalne, że spędzamy więcej czasu na naprawianiu nieustannych problemów ze stabilnością niż na projektowaniu. Podobnie jak Ty, te problemy są rutynowe i codzienne do tego stopnia, że stają się prawie "normalne".

W swojej drugiej wiadomości wspomniałeś o "SpeedPak". Chciałbym wiedzieć, czy często go używasz, czy oszczędza Ci czas i stabilność oraz jak z niego korzystasz? Bo tak jak pisałem wcześniej, testowałem to kilka razy na powtarzających się montażach, ale bez żadnych realnych korzyści.

Czy możesz mi również powiedzieć, której wersji używasz i typu swojego komputera?

Osobiście od niedawna używam wersji EV SP4 z 2013 roku. (Zapisałem się do programu Early Visibility, aby przekazywać informacje zwrotne deweloperom). Mój komputer ma 64-bitowy system Win7, procesor I7 2,8 GHz, 8 GB pamięci RAM i Quadro FX1800...

Miłego dnia.

Wniosek: wszyscy jesteśmy w tej samej sytuacji

Co należy zrobić: nie zapominaj o podstawach, nie wpadaj w złe nawyki związane z tym, na co pozwala oprogramowanie i utrzymuj proste ograniczenia za pomocą prostych konfiguracji

Nigdy nie robiłem dużych montaży na speedpaku, ale byłbym ciekaw różnicy w czasie ładowania między montażem "speedpak" a montażem "lekkim" tylko przy usuwaniu elementów.

Czy ktoś już był w stanie wykonać ten test?

Nigdy nie widziałem, jak to działa z innym oprogramowaniem?

Czy ktoś może wyrazić swoją opinię?

Do mojej konfiguracji używam SW2012 SP05 z Win7SP1 64Bits

- Corei7 M620 @2.67GHZ, 4 GB pamięci RAM (wkrótce 8) i GeForce GT 330M 1 GB

- Xeon X5667 @3.07GHz, 12 GB pamięci RAM i Quadro 4000 4 GB

Ograniczenia oprogramowania

Witam

Pozwalam sobie ponownie uruchomić ten temat, ponieważ 4 lata później i z mojej strony z Solidworks 2017 (SP3) problem jest nadal ten sam!!

Tryby "duży projekt, złożony montaż" nie zmieniają problemu, ponieważ wiązania nie są przebudowywane, jeśli rozwiązany tryb nie jest aktywowany.

Nawet jeśli Speedpack trochę się poprawił, nadal jest to metoda, w której musisz zaktualizować, a zatem czekać przed swoim komputerem.

Jedynym plusem jest opcja "obrotu zamka" w przypadku naprężeń współosiowych, dzięki czemu zespoły można łatwo w pełni związać.

Moja metoda jest taka sama jak y.pacquelet, z ustawieniami systemowymi, które zabraniają trybu światła.

Coraz więcej klientów prosi nas o pliki ifc do zrobienia BIM, świetnie, solidworks wie, jak przekonwertować swoje pliki do ifc (2x3 lub 4) z drugiej strony trzeba uzbroić się w cierpliwość, bardzo uzbroić się w cierpliwość. Na przykład kilka godzin, a nawet dni, w zależności od awarii, aby utworzyć plik ifc o rozmiarze kilku GB. Zespół, o którym mowa, składa się "tylko" z 3500 części...

Mój komputer:

HP Z440 z

Intel Xeon E5-1650 v3@3,5 GHz

16 GB pamięci RAM

Nvidia Quadro K5200

Windows 7 z 64-bitowym dodatkiem SP1

Limit oprogramowania (tjs brak wielowątkowości, mój proc nigdy nie przekracza 12% użycia)

Limit maszyny? (Pamięć RAM nasyca się podczas eksportowania/importowania dużych plików)

Podziękowania dla programistów oprogramowania za myślenie o facetach, którzy spędzają dużo czasu czekając przed komputerem, zastanawiając się, czy maszyna jest dobrze zwymiarowana, dlaczego znajdujemy tylko komputery z procesorami 8-12-16, gdy używany jest tylko jeden na raz...

Osobiście umieściłbym korbowód tłoka bezpośrednio na dużym kole, a następnie zwiększyłbym wysokość cylindra, aby zwiększyć skok tłoka i uzyskać większą bezwładność pod koniec skoku. Ale prawdopodobnie konieczne będzie zapewnienie rowków w cylindrze, aby przejść przez korbowód.

Lub po prostu stwórz koło bezwładnościowe, które musiałoby być napędzane, gdy jest puste, a z krzywką zamocowaną na dużym kole napędza tłok, który wraca do niego dzięki sprężynie (trochę jak zawór).