Status niezależnego rysownika

Witam

Rozpoczęłam pracę jako niezależny projektant wzornictwa przemysłowego.

Obecnie mam klienta, którego miesięczny obrót wynosi około 5 tys. €.

Zapytałem o statusy i podoba mi się status danej firmy.

Problem polega na tym, że muszę zainwestować w licencję (solidworks) + maszynę.

Biorąc pod uwagę, że inwestycja jest znaczna w przypadku tak małej aktywności (7 lub nawet 8 tys.), który status będzie najbardziej zoptymalizowany w moim przypadku?

W mikroprzedsiębiorstwach moja inwestycja zostanie powiększona o 19,6% (VAT), jeśli dobrze rozumiem.

Pracuję w domu, będę miał kilka podróży do odbycia, dwie lub trzy w miesiącu, 4/450 KM W OBIE STRONY + POWRÓT. Czy istnieje status, który pozwala mi przenieść koszty zakwaterowania na moją przyszłą firmę, aby  odzyskać ulgi podatkowe (prąd, czynsz itp.), biorąc pod uwagę, że mój dom jest również moim miejscem pracy? (Jestem najemcą).

Ponadto, czy istnieje pomoc dla młodych ludzi rozpoczynających działalność gospodarczą (poniżej 26 roku życia)?

Proszę bardzo, jeśli są jacyś niezależni rysownicy gotowi podzielić się ze mną swoim doświadczeniem, z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Witam

Zobacz tę dyskusję: http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/dessinateur-independent#answer-614090

Witam!

Owszem, czytałem ją i inne tematy, ale żaden z nich nie porusza tych historii o VAT i opłatach.

Co więcej, dokumentacja dotycząca różnych systemów podatkowych, różnych statusów, którą znalazłem w Internecie, jest z pewnością szczegółowa, ale nie do końca rozumiem, co się w niej mówi, a pytania te pozostają dla mnie bez odpowiedzi, zwłaszcza w kontekście EI (a nie w ramach systemu mikroprzedsiębiorstw, biorąc pod uwagę, że mój roczny obrót powinien bez większych problemów przekroczyć 34 tys.).

Witam

Kilka miesięcy temu zastanawiałem się nad tym samym co ty, ale to się jeszcze nie zdarzyło...

Podobnie jak Ty, zauważyłem status "EI", ale także "firmę parasolową". Wydaje mi się, że w 2018 roku, wraz z nowymi ustawami MACRONA, transport płacowy nie cieszy się już dużym zainteresowaniem (do zbadania...)

Mówisz o 7 tys. € inwestycji na początek? Myślę, że powinieneś rozsądniej wybrać 10 tys. €! Standardowa licencja solidworks to już 6,5 tys. € + 1,5 tys. € utrzymania. Jeśli dodasz do tego prawdziwą stację roboczą z dodatkowym ekranem i sprzętem biurowym, możesz liczyć na kolejne minimum 2 tys. €. nadal będziesz musiał doliczyć co najmniej koszty stworzenia EI, obowiązkowego stażu jako twórca biznesu, rejestracji swojego EI, kosztów księgowego, programu antywirusowego godnego tego miana, pakietu biurowego Microsoft, dysku twardego...

Inwestycja na początek jest dość ważna, najwyraźniej to mnie powstrzymywało. Ale jeśli masz już stałego klienta, może to pozwolić Ci na wygładzenie tej inwestycji przez kilka miesięcy lub lat.

Jest oferta Dassault dla młodych firm, z pamięci dają zniżkę w wysokości 1000 € (do potwierdzenia), potem wszystko zależy od obszaru, w którym się osiedlisz, pomoce będą różne. W tym celu radzę wybrać się na połów w poszukiwaniu informacji, gdzie tylko możesz! CCI, region, urząd zatrudnienia, CG... Powiedz sobie, że nie masz nic do stracenia i że pomoc nie przyjdzie do Ciebie sam! Więc musisz iść i je zdobyć!!

Informuj nas na bieżąco o swoich postępach! Jestem zainteresowany!

Powodzenia.

4 polubienia

Witam 

Istnieje pomoc dla młodych przedsiębiorców, więcej informacji można znaleźć na stronie Adie , można również skorzystać z ACCRE (dzięki prawom dla bezrobotnych nadal otrzymywać niewielką pensję bez dotykania funduszy firmy). 

Mieszkam w Alzacji i ja też 2 i pół roku temu postanowiłem otworzyć własną firmę, najpierw chciałem robić tak jak ty, tylko biuro projektowe, a potem miałem okazję otworzyć warsztat i połączyć siły z kimś, kogo "niestety" nie było w branży, Na początku wszystko szło dobrze, ale z czasem szybko zdałem sobie sprawę, że mam leniwe towarzystwo.

Ja zajmowałem się sporządzaniem kosztorysów, księgowością , planami, wykonywałem części w warsztacie, zajmowałem się montażem na budowach, zajmowałem się składaniem zamówień u dostawców , krótko mówiąc, styl życia nie był możliwy, podczas gdy mój partner podchodził do tego na luzie, ciesząc się chwałą mówienia wszystkim, że został szefem itd itp ... Najgorsze jest to, że ponieważ nie był w tym biznesie, mówił ludziom, że sprzedawał mi rzeczy za 150 euro, podczas gdy były warte 400 !!   cóż, tak naprawdę rzecz w ogóle nie jest opłacalna. Jestem zbyt dumny, że stworzyłem swoją firmę, myślę, że przez cały ten czas ukrywałem swoją twarz. *

Dzisiaj mija 6 miesięcy, odkąd jestem w papierach o rozwiązanie tej firmy.

Rada, którą ci daję, nie ufaj nikomu i nigdy nie kojarz się 50/50, nawet ze swoim najlepszym przyjacielem.

Kiedy stajesz się menedżerem, ludzie się zmieniają, nie ma między nimi żadnej pomocy lub szybko się to kończy na początku.

Zakryj się, poproś o depozyty nawet od osób, którym ufasz. To niesamowite, ile firm próbowało mi to zrobić do góry nogami i niestety czasami to działa. Miałem jednak wszystko, żeby to zadziałało, ale na początku powinienem był zostać sam. 

Ale jedno jest pewne, o ile nie mam gdzieś dobrej posady w firmie, to jest to doświadczenie, które na pewno zrobię ponownie, ale tym razem na własną rękę. 

2 polubienia

@Thomas:

Jeśli chodzi o Solidworks, mam ofertę bez VAT w wysokości 5000€, według sprzedawcy mogą uzyskać zniżki od wydawcy ze względu na mój profil (22 lata, świeżo upieczony absolwent, założenie pierwszej firmy). Więc który dokładnie moment pozwala mi uzyskać tę zniżkę, nie wiem, ale i tak jest to o 1000€ mniej niż początkowa cena. Bo tak, nie zamierzam brać solidworks premium i jego zestawu narzędzi. Wersja standardowa mi wystarczy. Tak samo jak roczne uaktualnienie do 1500€ w ogóle mnie nie interesuje.

Jeśli chodzi o sprzęt komputerowy, laptop o dość mocnej konfiguracji około  1500/2000€ powinien wystarczyć, czekam na informację zwrotną z tej strony, aby upewnić się, że maszyna będzie wystarczająco mocna, projekty, które będę musiał oddać, nie są bardzo złożone, Nie ma nic wspólnego z linią produkcyjną...

Obecnie jestem bezrobotny, z niechęcią czekam na spotkanie z urzędem pracy, aby wyjaśnić im mój projekt.

Jeśli chodzi o obowiązki związane z otwarciem spółki, to nie zdawałem sobie z tego sprawy.

To powiedziawszy, muszę zacząć wkrótce od mojego pierwszego klienta. Może wystarczy założyć mikroprzedsiębiorstwo na start, zanim zmienisz status, gdy mój plik będzie już kwadratowy i kompletny? Moje pytanie dotyczyło głównie początkowej inwestycji i zwrotu podatku VAT (inwestycja jest wolna od podatku, więc jako osoba prowadząca własną działalność gospodarczą będę musiał zapłacić o 19,6% więcej?).

Ponadto, jeśli chodzi o pakiet Microsoft Office itp.: status EI lub autoprzedsiębiorcy nie jest związany z utworzeniem osoby prawnej, tak jak nie ma "kapitału specyficznego dla firmy", mam już licencję biurową, więc nie muszę jej kupować dla mojej firmy?

@ gunter687sang :

W ogóle nie znam Adie, dowiem się tego z internetu.

Problem, jak mówisz, gdy jesteś partnerem, polega na tym, że nigdy nie jesteś pewien motywacji swojego partnera i może to szybko stać się problematyczne, tak jak w twoim przypadku.

Zdecydowałem się zrobić to sam, bo okazja trochę mi przeszła pod nos, jeśli mogę tak powiedzieć. A zarządzanie własnym harmonogramem daje mi satysfakcję. Może będę szukał partnera w dniu, w którym planuję ekspansję, ale moim celem na ten moment jest założenie struktury i zarabianie z niej na życie, nie zarabiając tysięcy, znam swoje możliwości, mam miejsce na poprawę, ale nie jestem supermanem, moje osiągnięcia nie są bardzo złożone, Nie muszę przeprowadzać dogłębnych badań, wciąż pracuję nad projektem na małą skalę.

1 polubienie

Szczerze mówiąc, za komputer 1500 euro uważam, że jest ogromny.

Kupiłem mój 5 lat  temu za 500 euro i nadal działa bardzo dobrze z solidworks 2014 (kupiłem go jako nowy), a obecnie używam laptopa do solidworks i po prostu zaczyna  się opóźniać, gdy edytuję części bezpośrednio w dużym zespole  (45 części) 

Po tym, jest pewny korzystania z narzędzi do renderowania, z drugiej strony jego pociąg jest dobry, ale szczerze mówiąc, nigdy go nie używam . Potem zależy to od pracy, którą wykonujesz ( kotlarstwo ? mechanika ? ) 

Jeśli chodzi o fakt rozpoczęcia działalności w samochodzie, możesz to zrobić, a gdy tylko Twoje obroty przekroczą próg prawny, automatycznie zmienią Twój status w następnym roku.

Potem to od Ciebie zależy , czy zrobisz swoją prognozę, aby zobaczyć wszystkie wydatki każdego miesiąca i to, co jesteś w stanie wprowadzić do swojej firmy jako CA , ponieważ przy zaledwie 1 kliencie może to szybko zamienić się w majonez, będziesz musiał podejść do wielu firm, stworzyć logo i wizytówki na początku, wszystko to też kosztuje.

Papiery i tusz, których będziesz używać co miesiąc, a nawet dlaczego nie mały ploter. To bardzo głupie , ale firma , w której pracuję nie posiada plotera, ja po prostu mam drukarkę A4 (nie tłumaczę Ci majaczenia na punkcie drukowania planów całego systemu windy ), posiadanie plotera to również świadczenie dodatkowej usługi, z której nie będziesz korzystać z tych swoich klientów, więc gdy masz pliki z 5 lub 6 zdjęć w A0 nie spędzasz 20 minut na pierwszym podłączeniu tam komputera.

Witam

Dla mnie to pytanie nawet się nie pojawia. Jednoosobową działalność gospodarczą założyłem 4 lata temu. Opłaty: około 63%. Kupiłem firmę 2 lata temu i stałem się firmą: Opłaty 68%.

Zamykam firmę z końcem roku.

Jestem samozatrudnionym wykonawcą CAD. Wydatki 23,4%

Inwestycje: 1 licencja programowa, komputer, krzesło biurowe. (10000 euro bez podatku) + 2000 VAT

Pracowałem 3 tygodnie dla klienta (2400 euro z podatkiem)

2400-25%=1800 euro Zwróciłem pieniądze na mój komputer

W społeczeństwie:

2400-63%=888 euro. Jadłem makaron.

Kalkulacja jest uproszczona, ale naprawdę realistyczna.

Tak więc VAT, państwo może go utrzymać. Nie mam 1 dnia do stracenia na szukanie brakującego grosza. Nie muszę sobie wmawiać, że państwo jest mi winne 8 czy 10 tys. euro VAT-u, którego nie wahało się pobrać, gdy jest mi coś winne, nie muszę odbierać listu z ursaf, z którego wynika, że jestem winna 4000 euro co 3 miesiące. Nie muszę już martwić się o to, jak zapłacę swoją pensję, bo w każdym razie muszę zapłacić opłaty.

Jeśli więc masz 10 minut do stracenia co 3 miesiące, będziesz miał do wypełnienia deklarację i mały czek do wypisania.

3 polubienia

@gunter

Mam MSI GX70, maszynę, która nie jest szalona, ale trzyma się mocno, kupiona 4 lata temu za 1000 €.

Kiedy w tym roku byłem jeszcze praktykantem, szybko dostrzegłem ograniczenia mojego komputera, kiedy musiałem narysować narzędzie tnące, chociaż było to stosunkowo proste, nie mówimy o stemplowaniu, procesach z symulacją itp.

Udało mi się również załadować typowe narzędzie do pracy, którą będę musiał wykonać, i gwarantuję, że komputer już nie nadąża. Są to elementy mechaniczne, brak kotłowni, kilka przyssawek do blachy. Są to zespoły około pięćdziesięciu części ze standardowymi elementami, takimi jak cylindry, uchwyty elektrod, boczniki itp. Tak naprawdę nic mocnego. A jednak już za nim nie podąża.

Rzucenie trochę więcej pieniędzy (500€ więcej) ma zagwarantować wygodę, dłuższą żywotność, a przede wszystkim możliwość zwiększenia mocy we własnych kreacjach. Kto wie, może za 6 miesięcy będę musiał realizować różne projekty, być może bardziej znaczące, które będą wymagały ważniejszych zasobów komputerowych.

Yves, czy mógłbyś poprzeć 63% obciążenia, czy mógłbyś podać je w liczbach?

To prawda, że nie zwróciłem uwagi na składki do zapłaty w zakresie podatku VAT (4 rocznie), a bez przepływów pieniężnych zmierza to ku katastrofie.

1 polubienie

Witam

, aby kontynuować naszą dyskusję.

Standardowa licencja SLDW w cenie 5000 €, więc dał Ci zniżkę "młodej firmy". Redukcja o 23% nie jest bez znaczenia!

Z drugiej strony, jako dostawca usług, uważam, że niepodejmowanie prac konserwacyjnych jest ryzykowne. (Konserwacja = dostęp do przyszłych wersji) Za rok lub więcej na pewno będziesz miał klienta pracującego z przyszłą wersją i nie będziesz w stanie komunikować się z nim natywnie. Szkoda. (żeby o tym pomyśleć!)

Do komputera potrzebujesz czegoś, co działa i nie oszczędza ani grosza. To Twoje główne narzędzie pracy! Po raz kolejny, jeśli jutro znajdziesz klienta, który poprosi Cię o zrobienie małego renderingu lub integrację dużych zespołów, szkoda byłoby odrzucić misję z powodu problemu z komputerem.

Mówisz, że jesteś bezrobotny, szybko poproś o spotkanie w Pôle emploi, aby skorzystać z ACCRE. (Zwolnienie z opłat na 1 rok i pomoc finansowa na początek)

Druga rada, udaj się do CCI, od którego jesteś zależny. Co 15 dni odbywają się bezpłatne spotkania informacyjne dla twórców biznesowych. Następnie możesz umówić się na spotkanie z doradcą, który pomoże Ci w tym procesie. (Robiąc to, jest to bardzo pouczające i o wiele jaśniejsze niż wyszukiwania w Internecie, gdzie znajdziesz wszystko i jego przeciwieństwo!)

Jeśli chodzi o podatek VAT, jest to prawie problem. Nie zapominaj, że otrzymasz zwrot podatku VAT od wszystkiego, co kupujesz. Z drugiej strony pewne jest, że musisz mieć przepływ gotówki, aby go zaliczyć.

Przede wszystkim nie zniechęcaj się! Na początku pochłania to dużo energii i nie wahaj się zapukać do wszystkich drzwi!

I nie zapominaj, że zanim będziesz mógł zarabiać pieniądze, będziesz musiał zainwestować!

Powodzenia

3 polubienia

Witam!

Rzeczywiście, jest to niezła zniżka. Co więcej, sprzedaje samo oprogramowanie, bez obowiązku subskrypcji konserwacji. Jeśli chodzi o konserwację, to prawdą jest, że dostarczając mojemu klientowi tylko plany 2D, historie o przenośności mnie nie martwią, ale należy o tym myśleć z myślą o rozwoju firmy w nadchodzących miesiącach.

W przypadku komputera zwróciłem się z prośbą o "konfigurację" do społeczności entuzjastów sprzętu, którzy będą w stanie doradzić mi najlepiej jak to możliwe zgodnie z moimi potrzebami.

Jestem świeżo upieczonym bezrobotnym, umowa o pracę z nauką kończy się z początkiem września. Musiałam przełożyć pierwszą wizytę (byłam umówiona z klientem, między otrzymaniem zasiłku dla bezrobotnych a możliwością pracy, nie ma zdjęcia, priorytety są wybierane na szybko). Umówiłam się na drugą wizytę, ale chyba na 25 października. Dość kłopotliwe...

Wczoraj wieczorem zgłosiłem się do CCI i umówiłem się na spotkanie na początek przyszłego tygodnia.

Nie, w tej chwili wszystko jest w porządku, skłania to do myślenia, ale jest konstruktywne. Najtrudniej będzie prawdopodobnie podążyć za mną przez brzeg, wybieram się tam dziś po południu, aby sprawdzić wody.

spoko idzie do przodu ;)

Dla banku nie wahaj się zrobić kilku i daj im znać!

Radzę również stawić się przed bankierem z konkretnym plikiem. Szczegółowy biznesplan, lista potencjalnych i potencjalnych klientów, pierwsze zamówienia, jeśli takie posiadasz, prognoza harmonogramu, lista i kwota uzyskanej pomocy...

Musisz go uspokoić, pokazać mu, że nie zaniedbałeś żadnego szczegółu, a przede wszystkim być przekonanym, że Twój projekt jest opłacalny!

Rozchmurz się!

2 polubienia

Ponieważ jeden z nich będzie potrzebny (do walidacji rachunków), nie wahaj się skonsultować z biegłymi rewidentami (http://www.experts-comptables.fr/).

1 polubienie