@Thomas:
Jeśli chodzi o Solidworks, mam ofertę bez VAT w wysokości 5000€, według sprzedawcy mogą uzyskać zniżki od wydawcy ze względu na mój profil (22 lata, świeżo upieczony absolwent, założenie pierwszej firmy). Więc który dokładnie moment pozwala mi uzyskać tę zniżkę, nie wiem, ale i tak jest to o 1000€ mniej niż początkowa cena. Bo tak, nie zamierzam brać solidworks premium i jego zestawu narzędzi. Wersja standardowa mi wystarczy. Tak samo jak roczne uaktualnienie do 1500€ w ogóle mnie nie interesuje.
Jeśli chodzi o sprzęt komputerowy, laptop o dość mocnej konfiguracji około 1500/2000€ powinien wystarczyć, czekam na informację zwrotną z tej strony, aby upewnić się, że maszyna będzie wystarczająco mocna, projekty, które będę musiał oddać, nie są bardzo złożone, Nie ma nic wspólnego z linią produkcyjną...
Obecnie jestem bezrobotny, z niechęcią czekam na spotkanie z urzędem pracy, aby wyjaśnić im mój projekt.
Jeśli chodzi o obowiązki związane z otwarciem spółki, to nie zdawałem sobie z tego sprawy.
To powiedziawszy, muszę zacząć wkrótce od mojego pierwszego klienta. Może wystarczy założyć mikroprzedsiębiorstwo na start, zanim zmienisz status, gdy mój plik będzie już kwadratowy i kompletny? Moje pytanie dotyczyło głównie początkowej inwestycji i zwrotu podatku VAT (inwestycja jest wolna od podatku, więc jako osoba prowadząca własną działalność gospodarczą będę musiał zapłacić o 19,6% więcej?).
Ponadto, jeśli chodzi o pakiet Microsoft Office itp.: status EI lub autoprzedsiębiorcy nie jest związany z utworzeniem osoby prawnej, tak jak nie ma "kapitału specyficznego dla firmy", mam już licencję biurową, więc nie muszę jej kupować dla mojej firmy?
@ gunter687sang :
W ogóle nie znam Adie, dowiem się tego z internetu.
Problem, jak mówisz, gdy jesteś partnerem, polega na tym, że nigdy nie jesteś pewien motywacji swojego partnera i może to szybko stać się problematyczne, tak jak w twoim przypadku.
Zdecydowałem się zrobić to sam, bo okazja trochę mi przeszła pod nos, jeśli mogę tak powiedzieć. A zarządzanie własnym harmonogramem daje mi satysfakcję. Może będę szukał partnera w dniu, w którym planuję ekspansję, ale moim celem na ten moment jest założenie struktury i zarabianie z niej na życie, nie zarabiając tysięcy, znam swoje możliwości, mam miejsce na poprawę, ale nie jestem supermanem, moje osiągnięcia nie są bardzo złożone, Nie muszę przeprowadzać dogłębnych badań, wciąż pracuję nad projektem na małą skalę.