W przypadkach, w których SolidWorks nie może tego zrobić, być może metoda wideo z mojej pierwszej wiadomości może zadziałać, ale musisz dodatkowo pobrać MeshLab (za darmo):
@Fabrice_A jest całkowicie słuszne, bez skanowania do 3D nie da się nic zrobić z STL, który jest plikiem siatki (wystarczy wyświetlić tryb cieniowania i krawędzi), aby to zrealizować.
Tak więc skanowanie do 3d pozwala na wykonanie rzeczywistych powierzchni z twoich siatek (wygładzonych, ukośnych, stożkowych, płaskiej kuli, ), co pozwoli na to, aby koniec końca miał bryłę.
Uważaj, jeśli kształt jest stosunkowo prosty, nadal znacznie szybciej jest go odtworzyć.
@+
Z drugiej strony, dla mnie metoda @opiep27 jest niemożliwa w przypadku trójkątnej siatki stl, która stanowi większość stl!
Format pliku STL to format używany w oprogramowaniu stereolitograficznym . Ten format został opracowany przez firmę 3D Systems. Ten format pliku jest używany przez wiele innych firm. Jest szeroko stosowany do szybkiego prototypowania i produkcji wspomaganej komputerowo. Format pliku STL opisuje tylko geometrię powierzchni obiektu w 3 wymiarach. W szczególności format ten nie zawiera informacji o kolorze, teksturze ani innych typowych parametrach modelu projektowania wspomaganego komputerowo .
@Coyotte Kształt wcale nie jest prosty, ponieważ jest to STL zespołu
Dla mniejszej tajemniczości są to luksusowe słuchawki, których elementy muszę przeprojektować, aby uzyskać "mechaniczne połączenie"
Powiedzmy, że w przypadku wszystkich elementów nie miałem żadnych problemów, ponieważ miałem tylko zewnętrzny kształt jako ograniczenie, którego wymiary miałem do respektowania, a co do reszty miałem wolną rękę. Ale moim dużym problemem jest pałąk. Nie mam żadnych użytecznych kursów. Brak kąta gięcia i muszę wybrać model zaprojektowany pod Benderem, aby dokonać pomiarów.
Myślę, że najprostszym rozwiązaniem będzie przeszkolenie się w tym oprogramowaniu, aby spróbować coś z niego wyciągnąć.
Biorąc pod uwagę kształt, myślę, że ze skanowaniem do 3D, jak powiedział Fab, nie zepsuje to żadnego problemu, po zaimportowaniu wystarczy użyć siatki , a następnie asystenta powierzchni
Biorąc pod uwagę kształt, a zwłaszcza na poziomie pałąka, Scan to 3D byłby idealny, doskonale będzie w stanie odtworzyć odpowiednie kształty powierzchni.
Poćwicz na samouczku i spróbuj odtworzyć go w swoim formularzu.
Innym rozwiązaniem, które jest nieco żmudne, ale warte wypróbowania, jest skorzystanie z FreeCAD, darmowego oprogramowania CAD.
Musisz zapisać jako OBJ w Blenderze, a następnie otworzyć ten plik w FreeCAD (format bezpośrednio rozpoznawany przez FreeCAD), aby utworzyć STEP lub IGES: