Tak, po tym, jak wsparcie jest responsywne, a największe problemy często pojawiają się od zapor sieciowych.
Z mojej strony, jeśli chodzi o obsługę klienta, to naprawdę świetnie móc pracować zdalnie lub bardzo szybko zintegrować się z ich środowiskiem.
Witam
Na razie zebrałem około dwudziestu odpowiedzi. Ponieważ profile i wielkości firm są dość zróżnicowane, potrzebowałbym dodatkowych opinii, aby móc wyciągnąć bardziej reprezentatywne wnioski.
Jeśli masz kilka minut wolnego, Twój udział w kwestionariuszu bardzo mi pomoże.
Z góry dziękuję za pomoc i życzę wszystkim miłego dnia.
Gotowe.
Dziękuję za opinię, ... Ciąg dalszy nastąpi.
@+.
AR.
Zamknę ten formularz po niecałych dwóch miesiącach online, oto podsumowanie wyników:
Otrzymałem 28 odpowiedzi, głównie od firm specjalnych maszyn (57%), biur projektowych/inżynieryjnych (46%) oraz warsztatów maszynowych lub kotłowych (36%) (tak, to ponad 100%, bo pytanie było wielokrotnego wyboru). Niektóre firmy to zarówno biura projektowe, jak i warsztaty maszynowe).
Większość stanowią MŚP zatrudniające od 6 do 100 pracowników (64%), a w 39% przypadków biura projektowania mechanicznego zatrudniają od 4 do 6 osób.
Respondentami są głównie kreślarze (50%) i inżynierowie (25%).
Sposób korzystania z SolidWorks jest dobrze zorganizowany tylko dla 18% respondentów. 40% uważa ją za idealną, a 36% za nieuporządkowaną.
Szablony wielokrotnego użytku są używane przez 71% respondentów, a makra w 64%, najczęściej tworzone wewnętrznie (64%). Z drugiej strony, tylko 43% organizacji faktycznie utrzymuje te makra, co stwarza ryzyko uzależnienia i starzenia się narzędzi.
Excel jest wszechobecny i codziennie używany przez 54% respondentów.
Najbardziej zmarnowanym czasem dotyczyły rysowania (57%) i post-projektowania, a także materiałów i dokumentów warsztatowych (50%), znacznie wyprzedzając projektowanie czyste (21%).
Najczęściej wymienianym problemem technicznym jest uciążliwy montaż (71%), następnie niespójności w nazewnictwie (21%) oraz trudności w modyfikacji starszych modeli (18%).
Jeśli chodzi o potencjał, 39% uważa, że potrafi odzyskać od 1 do 4 godzin tygodniowo, a 22% uważa, że mogą zaoszczędzić więcej niż 5 godzin.
Gdyby był czas, priorytetem byłoby wdrożenie zasad i standardów projektowych (64%), następnie szkolenie zespołu i uporządkowanie środowiska pracy (po 32% każdy).
Preferowane formy poprawy to krótkie i regularne (29%) lub jednorazowe i ukierunkowane (29%).
Prosimy pamiętać, że liczba próbek jest ograniczona.
Wyniki te dają ciekawy obraz i pozwalają obserwować kształtujące się pewne trendy, ale nie wystarczają, by wyciągnąć jednoznaczne wnioski.
Na przykład, mając tylko 9 odpowiedzi od BE od 4 do 6 osób, byłoby przesadą stwierdzenie, że jedna trzecia tych struktur jest źle zorganizowana. Obserwujemy sygnały, a nie statystyczne pewności.
Dziękuję wszystkim za udział!