Witaj Adri
Uważam, że chce się realizować kilka celów jednocześnie, co zwykle jest niebezpieczne.
Aby odpowiedzieć na twoje pytanie, musisz zrobić osobne pakiety.
1°) Zaczynając od fuzji, można narysować schemat, ponieważ każda tessera jest szkicem ze stroną "N". Ale problem wynika głównie z trudności w narysowaniu każdej tessery. Nie umknęło Twojej uwadze , że nie wszystkie mają ten sam numer na boku.
Ponadto, w przeciwieństwie do sześciokąta, boki nie są tej samej długości.
2°) Jak narysować tessery w trybie automatycznym. Można to zrobić tylko za pomocą równań i VBA lub systemu makr FUSION. Wymaga to dobrej znajomości zarówno jednego z pięciu algorytmów, jak i samego języka
3°) Jak narysować w sposób automatyczny tessery sąsiadujące z pierwszym, a następnie zdefiniowane jako pierwsze ziarno. Ponieważ konieczne jest połączenie zarówno wyniku algorytmu, jak i aktualizacji każdej krawędzi "N" krawędzi tesserae.
4°) jeśli to jest Twój projekt, to Fusion 360 z pewnością nie jest odpowiednim narzędziem, ponieważ lepiej jest użyć Grashoppera, który jest w pełni parametryczny do dynamicznego manipulowania tesserami
Wniosek częściowy Nie sądzę, żebyś był w stanie odpowiedzieć na drugą część swojego pytania, która brzmi [automatycznie utwórz powierzchnię w Woronoju zgodnie z danymi siłami]
Z drugiej strony, pierwsza część pytania jest możliwa do osiągnięcia pod pewnymi warunkami. Ponieważ mówisz [aby stworzyć pustą strukturę na diagramie Woronoja].
Z punktu widzenia stricte CAD możliwe jest wykonanie pustej struktury (nie wiemy, czy jest to struktura wklęsła, czy pusta struktura, jak butelka Kleina (lub inna pusta struktura ziemniaczana). Po stworzeniu struktury możliwe jest wyprowadzenie tesserów Voronoi na powierzchnię. Ale będzie to bardzo trudne, ponieważ twoje algorytmy muszą być w stanie podać ci liczbę krawędzi każdej tessery i dla danej tessery długość każdej krawędzi.
Po osiągnięciu wyczynu pustego kształtu i tesselacji powierzchni Voronoid, musisz przejść do symulacji elementów skończonych i przyłożyć siły we właściwych miejscach zgodnie z tym, co zdecydujesz.
CZY TO NAPRAWDĘ WYKONALNE:
Myślę, że NIE, ale jeśli sprecyzujesz swoją intencję, która pozostaje nieco eteryczna, to NIE może bardzo hipotetycznie zamienić się w "być może być może".
Mam nadzieję, że pomogłem ci widzieć trochę jaśniej. Mogę odpowiedzieć na inne pytania, jeśli czujesz taką potrzebę.
Pozdrowienia