Nadawanie stylu wymiarom w pliku *.drwdot

Cze wszystkim!!!

W jaki sposób możemy załadować style wymiarowania do pliku *.drwdot, a zwłaszcza jak możemy to zrobić, gdy:

plik -> nowy -> nowy rysunek SOLIDWORKS : Style wymiarowania są pobierane automatycznie.

Dziękuję za odpowiedzi.

Miłego dnia.

Witam

Pliki drwdot są po prostu zwykłymi rysunkami zapisanymi w tym formacie, aby umożliwić ich automatyczne ponowne użycie przez Solidworks.

Możesz więc załadować styl wymiarowania określonego pliku, po prostu przejdź do: Opcja / Właściwości dokumentu / Standard zawijania

i ładujesz z zewnętrznego pliku.

Aby mieć ten sam standard na wszystkich rysunkach, wystarczy zapisać ten plan w drwdot w bardzo konkretnym miejscu. Po w opcji / opcji systemowej / lokalizacji pliku

Musisz dodać folder drwdot w lokalizacji pliku "Szablony dokumentów"

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytanie.

Pozdrowienia

Dziękuję za odpowiedź, Mandragore.

Chciałbym automatycznie wczytywać "pozycję pinu", gdy tworzę nowy rysunek. Zobacz załączony obraz.

I szukałem z twoją metodą, ale nie mogę tego zrobić.

capture01.png

Właśnie spróbowałem i działa.

Po prostu weź swój drwdot, weź narzędzie do wymiarowania, dodaj styl "pozycja pinu" i zapisz plan.

Nowy styl będzie obecny na wszystkich płaszczyznach tego drwdot, ale musisz pamiętać, aby wybrać go podczas cytowania, w przeciwnym razie styl pozostaje podstawowy. Po mojej metodzie możesz już dobrze dostosować każde menu.

Przyznam, że trochę lepiej rozumiem pytanie z obrazem.

Pozdrowienia

Właśnie dokonałem twojej manipulacji.

Nadal mam ten sam problem, ładuję mój styl "pozycji pinu" do mojego pliku drwdot, zapisuję go. Tworzę nowy plik rysunku....... ale na moim rysunku nie ma stylu "pin-position"......... wąchać.

Chyba nie dokonuję właściwej manipulacji.

I po całym twoim wyjaśnieniu:

Możesz więc załadować styl wymiarowania określonego pliku, po prostu przejdź do: Opcja / Właściwości dokumentu / Standard zawijania

i ładujesz z zewnętrznego pliku.

Aby mieć ten sam standard na wszystkich rysunkach, wystarczy zapisać ten plan w drwdot w bardzo konkretnym miejscu. Po w opcji / opcji systemowej / lokalizacji pliku

Musisz dodać folder drwdot w lokalizacji pliku "Szablony dokumentów"

Nie rozumiałem, jak można załadować styl wymiarowania do standardu wykończenia. Mój styl wymiarowania jest plikiem sldslt, a styl wymiarowania w standardzie zawijania jest plikiem sldstd. ?????

Dla plików "Szablony" zacząłem tworzyć samouczki na Lynkoa:

https://www.lynkoa.com/contenu/création-dun-modèle-de-mep-1

https://www.lynkoa.com/contenu/modifier-une-propriété-dun-template

https://www.lynkoa.com/contenu/modifier-les-options-dun-template

Dla pierwszych 3

Ale odpowiadając na twoje pytanie, jest to styl żeberkowy, którego powinieneś używać bezpośrednio po jego zapisaniu:

"Pozycja sworznia" to zapisany styl wymiarowania.

Po zapisaniu przechodzimy do szukania go za pomocą ostatniej ikony (mam folder zawierający moje różne style wymiarowania).

Nie można go jednak przypisać bezpośrednio w szablonie; w "Opcjach" nie ma na to nic.

Przepraszam.

Na razie po prostu powtórzyłem test, który mnie zastanowił . Styl, który stworzyłem w moim MeP, a następnie zapisałem w drwdot. Zamykam je.

Tworzę nowy plan z tego drwdot i mam swój "testtt" w stylu

Bez konieczności ponownego ładowania lub tworzenia go. Z drugiej strony musisz dołożyć starań, aby go wybrać , aby zaczął obowiązywać, styl nie jest automatycznie ustawiany na "Pozycja pinu"

Kiedy robiłeś swój test, ponownie nagrałeś plan w drwdot, a nie w slddrw? To błąd, który zdarza się często.

Alrauna

Nagrywałem w drwdot a nie slddrw.

Z drugiej strony jestem w SDW2018 SP5..... Może to wynika z wersji?

Jest taka możliwość, korzystam z Solidworks 2017 SP5.

Aby wznowić, utwórz plan, zarządzaj wszystkimi wymiarami i właściwościami, które chcesz umieścić na wszystkich planach.

Weź narzędzia do wymiarowania i inne narzędzia, w których chcesz wstępnie wczytać określone style. Załaduj style i zapisz dokument w drwdot.

Udało się po tym, jak już próbowałem mieć konkretne narzędzia do bąbelków i mieliśmy trudności z dotarciem do naszego końca.

Pozdrowienia

@mandragore,

Rzeczywiście, wszystkie style są hermetyzowane, jeśli są zarejestrowane w szablonie "DRWDOT"; Aby to zrobić, po prostu kliknij "Wymiar", załaduj niestandardowe style i zapisz plik szablonu.

Podczas otwierania rysunku z tego Szablonu domyślnie mamy styl <NO>, ale style wczytane w Szablonie znajdują się na liście rozwijanej.

1 polubienie

Alrauna

Czy podczas tworzenia drwdot wszystkie wymiary i style wymiarowania są wyświetlane na rysunku?

@Aliende,

Cóż, to nie działa!!! ......... Wąchanie

Robię wszystko, jak mówisz, ale nic....

Nie mogę znaleźć swoich stylów w menu rozwijanym w obszarze < BRAK>

Może o czymś zapomniałem, możesz mi podać procedurę, którą mam postępować, tak jak to zrobiłeś.

DZIĘKUJĘ.

Nie rozumiem pytania.

Podczas tworzenia drwdot możesz skorzystać z narzędzia do inteligentnego wymiarowania i dodać style w menu rozwijanym, aby znaleźć je na innej płaszczyźnie.

Mój drwdot nie ma żadnej szczególnej adnotacji ani wymiaru.

@OlivierH,

Jak @mandragore mówi, musisz otworzyć szablon rysunku (rozszerzenie "drwdot")

I zapisz ten szablon.

Możesz mieć kilka szablonów i dlatego sprawdź, czy jest to właściwy, który modyfikujesz i otwierasz (zobacz moje samouczki, jeśli tak naprawdę nie rozumiesz, co mówię)

Rozchmurz się!

Wróćmy do tego, otwierasz rysunek. Bierzesz narzędzie do inteligentnego wymiarowania i ładujesz jeden lub więcej stylów do swojego szablonu (plik .drwdot)

Po załadowaniu różnych stylów do narzędzia do "inteligentnego wymiarowania" możesz zrobić to samo dla innych funkcji.

Następnie zapisujesz plik planu w tym samym miejscu, co inne szablony, plik drwdot. i dobrze rejestruje się w .drwdot

Pozdrowienia

1 polubienie

W PORZĄDKU, TO DZIAŁA!!!

Zrestartowałem SDW i mój komputer i teraz wszystko działa!!

Dziękuję Mandragore i Aliende!!