Mój problem: Gdy tworzę podwozie z mechanicznie spawanymi profilami, kolumna " OPIS " na moim zestawie materiałów (lub lista spawanych części) pozostaje pusta w rysunku. Obecnie jestem zmuszony ręcznie edytować właściwości każdego elementu na liście wycięć, aby wpisać oznaczenie.
Kontekst: Na stacji roboczej mojego kolegi, z tymi samymi profilami, problem nie występuje: gdy tylko wybierze profil (np. " 40x40x2 "), nazwa pliku automatycznie zostaje uwzględniona w właściwości " Description " na liście spawanych części.
Co sprawdziłem:
Moje profile są zapisane w .sldlfp.
Folder Moje Profile jest wypełniony w Opcjach Systemowych > Lokalizacjach plików > Profile Konstrukcji Spawanej.
Czy istnieje jakaś konkretna opcja (może w właściwościach dokumentu lub opcjach buildów spawanych), która pozwala wymusić w SolidWorks przypisanie nazwy profilu do opisu Cut-List? Czy muszę bezpośrednio zmienić własność niestandardową w pliku profilu źródłowego?
Prawdę mówiąc, nie do końca rozumiem, do czego zmierzasz. Wyślę ci zdjęcie, mogłoby być prostsze. Chciałem powiedzieć, że w L'Habré nie mam imienia, które mu dałem podczas tej kopii zapasowej
Czy to nie wynika z opcji " automatyczna aktualizacja" lub " automatyczne tworzenie" na liście spawanych części (prawdopodobnie aktywne na jednej stacji roboczej, ale nie na drugiej)?
Mam wrażenie, że mylisz właściwości dokumentu z listami mechanicznie spawanych. Aby sprawdzić, czy właściwość " Opis " istnieje w spawanej maszynie, kliknij prawym przyciskiem myszy na element z listy spawanych części => Własność...
I nie, te właściwości nie pojawiają się na liście właściwości " PLIKU ", To nie są te same listy. Aby sporządzić " opisy " mechanicznie spawanych elementów na arkuszu rysunku, konieczne będzie użycie tabeli sporządzanych części:
Odezwę się do Ciebie po całkowitej reinstalacji SolidWorks, ale problem nadal występuje.
Moja obserwacja: Kilka lat temu moje mechanicznie spawane profile (zarejestrowane w Lib Feat Part) były automatycznie integrowane z moimi nazewnictwami z odpowiednim opisem, bez żadnej szczególnej manipulacji. Dziś ta automatyzacja wydaje się już nie działać domyślnie na mojej stacji roboczej.
Moja metoda pracy ewoluowała: Obecnie dużo pracuję przy podzespołach , aby uzyskać precyzyjne ilości i oznaczenia dla podzespołów. Czy wstawianie mechanicznie spawanych części do podzespołów może blokować przepływ informacji z " Listy Części Spawanych " do BOM głównego zespołu?
Mój obecny problem: Opis nie jest następujący, i zastanawiam się, czy to:
Opcji, o której zapomniałem w właściwościach dokumentu (szablony części).
Problem z przenoszeniem właściwości między ciałem (Cut-list) a komponentem (częścią) w ramach zespołu.
Czy jest ustawienie, żeby SolidWorks domyślnie używał nazwy profilu .sldlfp jako " Description " w liście wycięć, bez konieczności ręcznej edycji właściwości każdego pliku?
Powinieneś nam powiedzieć, nad którą wersją Solidworks pracujesz.
=> Lista materiałów (część spawana) musi być w trybie " tylko część " lub w trybie listy tabulacyjnej" (1) ale przede wszystkim sprawdź " listę spawanych części" (2)
Tutaj odnoszę się do wszystkich podanych powyższych odpowiedzi, nie pokazałeś nam, czy Twoje mechanicznie spawane pliki profilowe zawierają właściwość " Opis ".
Moje profile spawanych mechaników nie mają opisu, więc to ode mnie zależy, czy je zabieram do domu, nie robią się automatycznie przy tworzeniu profilu. ale moje pytanie brzmi: wcześniej miałem SolidWorks i nie znałem właściwości tych części, więc to część tego (opis) i nie musiałem tego tam umieszczać. Jednak w nowej wersji czy jesteśmy zobowiązani ręcznie wprowadzać opis?
Cześć, To dziwne, bo uważam, że profile spawania, które chyba są dołączone do SW, zawierają wszystkie niezbędne właściwości, a listę można oczywiście rozszerzyć.
Najprostszym sposobem w tym przypadku byłoby pobranie ustawień i konfiguracji Solidworks (*.sldreg) ze stacji roboczej kolegi, jeśli używasz dokładnie tych samych wersji, w przeciwnym razie spróbuj już po odzyskaniu profili)...
Witam wszystkich! Udało mi się rozwiązać problem, nadając każdemu opis po osobie. Aby uniknąć tworzenia 1000 opisów dla różnych profili, po prostu stworzyłem tabelę w Excelu. Zajęło mi to znacznie mniej czasu. Więc domyślnie byłem w swoim pokoju; Opis (rurka 50x50x2) Aby to się stało automatycznie, wybrałem cytaty. następnie wstawiłem tabelę w Excelu. Wyszedłem z niego i otworzyłem go ponownie, żeby wykrył opis za mnie. w tym przypadku zrobiłem coś automatycznego, wybierając ale uszkodzone (A&" x "&B2&" x "&C) = 50X50X5, na przykład. Następnie zweryfikowałem mój stół i usunąłem domyślną konfigurację (pierwotną) i od tego momentu robię klasyczną rejestrację dla typowego profilu dla konstrukcji spawanej. Dziękuję każdemu z Was i mam nadzieję, że moje wyjaśnienie może wam pomóc.