**Temat: Problem automatycznego odzyskiwania opisu (spawanie mechaniczne) w rysunku**

Witam wszystkich,

Mam problem z narzędziem Welded Constructions.

Mój problem: Gdy tworzę podwozie z mechanicznie spawanymi profilami, kolumna " OPIS " na moim zestawie materiałów (lub lista spawanych części) pozostaje pusta w rysunku. Obecnie jestem zmuszony ręcznie edytować właściwości każdego elementu na liście wycięć, aby wpisać oznaczenie.

Kontekst: Na stacji roboczej mojego kolegi, z tymi samymi profilami, problem nie występuje: gdy tylko wybierze profil (np. " 40x40x2 "), nazwa pliku automatycznie zostaje uwzględniona w właściwości " Description " na liście spawanych części.

Co sprawdziłem:

• Moje profile są zapisane w .sldlfp.
  • Folder Moje Profile jest wypełniony w Opcjach Systemowych > Lokalizacjach plików > Profile Konstrukcji Spawanej.

Czy istnieje jakaś konkretna opcja (może w właściwościach dokumentu lub opcjach buildów spawanych), która pozwala wymusić w SolidWorks przypisanie nazwy profilu do opisu Cut-List? Czy muszę bezpośrednio zmienić własność niestandardową w pliku profilu źródłowego?

Z góry dziękuję za pomoc!

Cześć

Czy rozwiązałeś podstawową część w dialogu BOM?

Prawdę mówiąc, nie do końca rozumiem, do czego zmierzasz. Wyślę ci zdjęcie, mogłoby być prostsze. Chciałem powiedzieć, że w L'Habré nie mam imienia, które mu dałem podczas tej kopii zapasowej

Cześć,
Otwiera plik profilu sldlfp.
Następnie przechodzisz do edytora właściwości i sprawdzasz, czy właściwie jest wypełniona:

2 polubienia

Cześć;

Czy to nie wynika z opcji " automatyczna aktualizacja" lub " automatyczne tworzenie" na liście spawanych części (prawdopodobnie aktywne na jednej stacji roboczej, ale nie na drugiej)?
image

2 polubienia

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA WASZE OPINIE!
Wysyłam ci zdjęcia, o które mnie prosiłeś. Ale nie rozumiem, bo od rana biorę go i nie mogę znaleźć rozwiązania.

Wysyła część bezpośrednio.

Na tym samym etapie co ty rozumiem

Problem znalazłeś już na swoim pierwszym zdjęciu
Dodaje właściwość opisu oraz pożądaną wartość.

Następnie, gdy użyjesz tego profilu w nowym pokoju, zostanie on automatycznie pobrany.

Dla tych już utworzonych, w liście spawanych części wybierasz użyty profil i dodajesz właściwość.

Miłego dnia

1 polubienie

Mam wrażenie, że mylisz właściwości dokumentu z listami mechanicznie spawanych.
Aby sprawdzić, czy właściwość " Opis " istnieje w spawanej maszynie, kliknij prawym przyciskiem myszy na element z listy spawanych części => Własność...
image

I nie, te właściwości nie pojawiają się na liście właściwości " PLIKU ",
To nie są te same listy.
Aby sporządzić " opisy " mechanicznie spawanych elementów na arkuszu rysunku, konieczne będzie użycie tabeli sporządzanych części:

image

Cześć
Miałem problem z właściwościami mechaniki, usunąłem opcję mechaniki

I ponownie uruchomiłem tę funkcję, a właściwości wróciły.

Nie twierdzę, że to rozwiązanie, ale tego dnia rozwiązało mój problem

Witam wszystkich,

Odezwę się do Ciebie po całkowitej reinstalacji SolidWorks, ale problem nadal występuje.

Moja obserwacja: Kilka lat temu moje mechanicznie spawane profile (zarejestrowane w Lib Feat Part) były automatycznie integrowane z moimi nazewnictwami z odpowiednim opisem, bez żadnej szczególnej manipulacji. Dziś ta automatyzacja wydaje się już nie działać domyślnie na mojej stacji roboczej.

Moja metoda pracy ewoluowała: Obecnie dużo pracuję przy podzespołach , aby uzyskać precyzyjne ilości i oznaczenia dla podzespołów. Czy wstawianie mechanicznie spawanych części do podzespołów może blokować przepływ informacji z " Listy Części Spawanych " do BOM głównego zespołu?

Mój obecny problem: Opis nie jest następujący, i zastanawiam się, czy to:

1. Opcji, o której zapomniałem w właściwościach dokumentu (szablony części).
  2. Problem z przenoszeniem właściwości między ciałem (Cut-list) a komponentem (częścią) w ramach zespołu.

Czy jest ustawienie, żeby SolidWorks domyślnie używał nazwy profilu .sldlfp jako " Description " w liście wycięć, bez konieczności ręcznej edycji właściwości każdego pliku?

Dziękuję za pomoc!

Powinieneś nam powiedzieć, nad którą wersją Solidworks pracujesz.

=> Lista materiałów (część spawana) musi być w trybie " tylko część " lub w trybie listy tabulacyjnej" (1)
ale przede wszystkim sprawdź " listę spawanych części" (2)

image

Tutaj odnoszę się do wszystkich podanych powyższych odpowiedzi, nie pokazałeś nam, czy Twoje mechanicznie spawane pliki profilowe zawierają właściwość " Opis ".