Mój problem: Gdy tworzę podwozie z mechanicznie spawanymi profilami, kolumna " OPIS " na moim zestawie materiałów (lub lista spawanych części) pozostaje pusta w rysunku. Obecnie jestem zmuszony ręcznie edytować właściwości każdego elementu na liście wycięć, aby wpisać oznaczenie.
Kontekst: Na stacji roboczej mojego kolegi, z tymi samymi profilami, problem nie występuje: gdy tylko wybierze profil (np. " 40x40x2 "), nazwa pliku automatycznie zostaje uwzględniona w właściwości " Description " na liście spawanych części.
Co sprawdziłem:
Moje profile są zapisane w .sldlfp.
Folder Moje Profile jest wypełniony w Opcjach Systemowych > Lokalizacjach plików > Profile Konstrukcji Spawanej.
Czy istnieje jakaś konkretna opcja (może w właściwościach dokumentu lub opcjach buildów spawanych), która pozwala wymusić w SolidWorks przypisanie nazwy profilu do opisu Cut-List? Czy muszę bezpośrednio zmienić własność niestandardową w pliku profilu źródłowego?
Prawdę mówiąc, nie do końca rozumiem, do czego zmierzasz. Wyślę ci zdjęcie, mogłoby być prostsze. Chciałem powiedzieć, że w L'Habré nie mam imienia, które mu dałem podczas tej kopii zapasowej
Czy to nie wynika z opcji " automatyczna aktualizacja" lub " automatyczne tworzenie" na liście spawanych części (prawdopodobnie aktywne na jednej stacji roboczej, ale nie na drugiej)?
Mam wrażenie, że mylisz właściwości dokumentu z listami mechanicznie spawanych. Aby sprawdzić, czy właściwość " Opis " istnieje w spawanej maszynie, kliknij prawym przyciskiem myszy na element z listy spawanych części => Własność...
I nie, te właściwości nie pojawiają się na liście właściwości " PLIKU ", To nie są te same listy. Aby sporządzić " opisy " mechanicznie spawanych elementów na arkuszu rysunku, konieczne będzie użycie tabeli sporządzanych części:
Odezwę się do Ciebie po całkowitej reinstalacji SolidWorks, ale problem nadal występuje.
Moja obserwacja: Kilka lat temu moje mechanicznie spawane profile (zarejestrowane w Lib Feat Part) były automatycznie integrowane z moimi nazewnictwami z odpowiednim opisem, bez żadnej szczególnej manipulacji. Dziś ta automatyzacja wydaje się już nie działać domyślnie na mojej stacji roboczej.
Moja metoda pracy ewoluowała: Obecnie dużo pracuję przy podzespołach , aby uzyskać precyzyjne ilości i oznaczenia dla podzespołów. Czy wstawianie mechanicznie spawanych części do podzespołów może blokować przepływ informacji z " Listy Części Spawanych " do BOM głównego zespołu?
Mój obecny problem: Opis nie jest następujący, i zastanawiam się, czy to:
Opcji, o której zapomniałem w właściwościach dokumentu (szablony części).
Problem z przenoszeniem właściwości między ciałem (Cut-list) a komponentem (częścią) w ramach zespołu.
Czy jest ustawienie, żeby SolidWorks domyślnie używał nazwy profilu .sldlfp jako " Description " w liście wycięć, bez konieczności ręcznej edycji właściwości każdego pliku?
Powinieneś nam powiedzieć, nad którą wersją Solidworks pracujesz.
=> Lista materiałów (część spawana) musi być w trybie " tylko część " lub w trybie listy tabulacyjnej" (1) ale przede wszystkim sprawdź " listę spawanych części" (2)
Tutaj odnoszę się do wszystkich podanych powyższych odpowiedzi, nie pokazałeś nam, czy Twoje mechanicznie spawane pliki profilowe zawierają właściwość " Opis ".