Myślę, że jest to wykonalne, jeśli za twoim modelem 3D przechodzi oprogramowanie CAD/CAM do obróbki.
Jeśli tak nie jest (czyli Twoja część jest wykonywana "tradycyjnie"), to nie do końca w to wierzę, bo jak Twój podwykonawca produkcyjny będzie przestrzegał tolerancji...
Robię to już z dostawcą, który ma licencję SW. Z drugiej strony wysyłam mu 3D o wymiarach tolerowanych w 3D, podczas gdy wcześniej robiłem to tylko na planie. Dla mnie była to konieczność, ponieważ moje mechaniczne MeP są oceniane przez technika elektronika (tak, nauczyłem się mecha w pracy)
Same zalety, ponieważ jeśli moje części nie są "wykonalne", mój dostawca odsyła je do mnie poprawione (po konsultacji).=> 0% straty
Mamy klienta, który przesyła nam tylko rysunki 3D z wymiarami lub tolerancjami bezpośrednio na modelu (w tym przypadku pod Catia) zamiast planów.
W praktyce często konieczne jest przerabianie pseudoplanów, ponieważ niektórych operacji nie można przeprowadzić bezpośrednio z 3D. Jest to jeszcze bardziej prawdziwe w przypadku identyfikowalności kontroli.
Kolejną wadą jest to, że zarządzanie konfiguracją jest trudniejsze (monitorowanie zmian, ostatnio obowiązujący indeks itp.).
W zależności od projektu, czas zaoszczędzony w biurze projektowym niekoniecznie będzie miał znaczący wpływ na ogólną cenę i termin realizacji.
Może to być problem, który można rozwiązać za pomocą wersji sw2014 i jej historii.
Moja uwaga jest być może nieco zbyt uproszczona ze względu na fakt, że jestem jedynym mistrzem na pokładzie i nie mam żadnych reperkusji dla kolegów. Więc zarządzam moimi wskazówkami, po prostu zapisując 3D z moją dodatkową wskazówką.
@ Gerald: Rzeczywiście, istnieje kilka rozwiązań, aby zachować historię projektowania. Ale w tym przypadku jesteśmy odbiorcami i dlatego nie możemy działać na plikach źródłowych...
Chciałem zwrócić uwagę na to, że taki sposób działania wymaga dostosowania metody pracy, zarówno po stronie klienta, jak i dostawcy. Z drugiej strony stwierdzenie, że nie robisz już planów, nie oznacza, że możesz się bez nich całkowicie obejść. Jest to raczej częściowe przeniesienie tej działalności.