Usuwanie strategii w środowisku produkcyjnym

Witam, czy ktoś pracuje lub kiedykolwiek widział firmę pracującą tylko z modelami 3D (nie ma już planów do wykonania)?

Notowanie SolidWorks DimXpert Wierceń ma przynieść taki wynik, ale kiedy tak naprawdę jest?

Dziękuję za Twoje doświadczenie lub opinię.

Dominika

Myślę, że jest to wykonalne, jeśli za twoim modelem 3D przechodzi oprogramowanie CAD/CAM do obróbki.

Jeśli tak nie jest (czyli Twoja część jest wykonywana "tradycyjnie"), to nie do końca w to wierzę, bo jak Twój podwykonawca produkcyjny będzie przestrzegał tolerancji...

Robię to już z dostawcą, który ma licencję SW. Z drugiej strony wysyłam mu 3D o wymiarach tolerowanych w 3D, podczas gdy wcześniej robiłem to tylko na planie. Dla mnie była to konieczność, ponieważ moje mechaniczne MeP są oceniane przez technika elektronika (tak, nauczyłem się mecha w pracy)

Same zalety, ponieważ jeśli moje części nie są "wykonalne", mój dostawca odsyła je do mnie poprawione (po konsultacji).=> 0% straty

Witam

Mamy klienta, który przesyła nam tylko rysunki 3D z wymiarami lub tolerancjami bezpośrednio na modelu (w tym przypadku pod Catia) zamiast planów.

W praktyce często konieczne jest przerabianie pseudoplanów, ponieważ niektórych operacji nie można przeprowadzić bezpośrednio z 3D. Jest to jeszcze bardziej prawdziwe w przypadku identyfikowalności kontroli.

Kolejną wadą jest to, że zarządzanie konfiguracją jest trudniejsze (monitorowanie zmian, ostatnio obowiązujący indeks itp.).

W zależności od projektu, czas zaoszczędzony w biurze projektowym niekoniecznie będzie miał znaczący wpływ na ogólną cenę i termin realizacji.

@chamade

Może to być problem, który można rozwiązać za pomocą wersji sw2014 i jej historii.

Moja uwaga jest być może nieco zbyt uproszczona ze względu na fakt, że jestem jedynym mistrzem na pokładzie i nie mam żadnych reperkusji dla kolegów. Więc zarządzam moimi wskazówkami, po prostu zapisując 3D z moją dodatkową wskazówką.

@ Gerald: Rzeczywiście, istnieje kilka rozwiązań, aby zachować historię projektowania. Ale w tym przypadku jesteśmy odbiorcami i dlatego nie możemy działać na plikach źródłowych...

Chciałem zwrócić uwagę na to, że taki sposób działania wymaga dostosowania metody pracy, zarówno po stronie klienta, jak i dostawcy. Z drugiej strony stwierdzenie, że nie robisz już planów, nie oznacza, że możesz się bez nich całkowicie obejść. Jest to raczej częściowe przeniesienie tej działalności.

Dziękuję za te wszystkie odpowiedzi,

Dochodzę do wniosku, że jeśli pracuje się w małej strukturze z niewielką liczbą podwykonawców, to może to być do opanowania,

Dominika

1 polubienie

Dodałbym, że jest to również możliwe w dużej strukturze, jeśli kontrolujesz cały łańcuch produkcyjny i produkujesz swoje części we własnym zakresie!

Albo musisz mieć uprzywilejowane relacje ze swoimi dostawcami, niezależnie od tego, czy korzystają z tej samej wersji SolidWorks itp.

Proszę wskazać najlepszą odpowiedź, aby zamknąć pytanie!

1 polubienie