Witam, chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest automatyczne usunięcie ograniczenia, którego nie można skonfigurować?
Chodzi mi o to, że kiedy próbuję zastosować wiązanie między dwoma komponentami, ale geometria lub inne wiązania na to nie pozwalają, otrzymuję komunikat o błędzie, który informuje mnie, że nie można dodać wiązania i mnie , czy chcę to wymusić , czy nie (CF IMAGE). Mój problem polega na tym, że jeśli powiem nie, cóż, ograniczenie nadal istnieje, na samym końcu mojego drzewa i muszę go szukać za każdym razem, aby je usunąć, ponieważ jest na czerwono... W jaki sposób mogę powiedzieć Solidworks, aby nie tworzył wiązań, gdy pojawia się ten komunikat o błędzie? Zaczyna być długi, zwłaszcza gdy wykonuję testy pozycjonowania komponentu, kilka razy otrzymuję ten komunikat o błędzie...
Gdy dojdziesz do tego komunikatu, oznacza to, że ograniczenie zostało już zweryfikowane, więc zostało utworzone! Jedynym sposobem jest usunięcie go lub Ctrl + Z, jak mówi Lucas.
Z drugiej strony, wcześniej, jeśli wybrałeś swoje 2 elementy i uruchomiłeś narzędzie "Ograniczenia", pojawiła się podpowiedź z informacją "Wybrane komponenty są już całkowicie ograniczone", lub w najgorszym przypadku, podczas wybierania żądanego wiązania, otrzymałeś podpowiedź "Komponenty nie mogą być umieszczone w pozycji, która spełnia to ograniczenie... ". W tych 2 momentach, jeśli naciśniesz "Cofnij" lub Esc, ograniczenie nie zostanie utworzone.
Tak, testowałem, nic do roboty, ograniczenie zawsze się tworzy...
Wiem, że mogę później anulować ograniczenie, ale to strata dużo czasu... SW wykrywa, że ograniczenie jest niemożliwe do osiągnięcia w 0,5 sekundy, ale czasami, aby je usunąć, czekam nie mniej niż 5-10 sekund... Nie bardzo dobrze zrobione:(
@Benoit tak, ale bardzo często używam skrótów (mała bańka, która otwiera się automatycznie po wybraniu komponentów)! Pozwala mi to uniknąć przechodzenia przez narzędzie do ograniczania (z wyjątkiem złożonych ograniczeń).
@Lucas, cóż, właściwie to nie kreator jest długi, po prostu kiedy robię "Usuń", mój zestaw, który jest dość duży i który dość mocno się psuje ze względu na fakt, że jest to plik zaimportowany z innego oprogramowania 3D, sprawia, że dużo się opóźniasz (a w szczególności podczas usuwania ograniczeń), Kiedy mówiłem o 10 sekundach, nie dodałem czasu na znalezienie ograniczenia w drzewie, ale tylko czas potrzebny oprogramowaniu na jego usunięcie... Dlatego szukałem szybkiego sposobu, aby zapobiec tworzeniu przez oprogramowanie tych niepotrzebnych ograniczeń dla mnie!
@Benoit, nie znałem alt+drag, dzięki za wskazówkę^^ Używam skrótów, które pojawiają się, gdy wybieram dwie powierzchnie / krawędzie / punkty! (ZOBACZ ZDJĘCIE)
Tak, ale przechodząc przez pływające ikony, nie przechodzę przez Property Manager i wydaje mi się, że bezpośrednio zweryfikowałem w zarządcy nieruchomości, to skrót, ale jest źle przemyślany przez SW dla tego rodzaju przypadków:(