Usuń zbieżną geometrię/przenikanie podczas eksportowania do formatu STL

Witam

Niedawno rozpocząłem druk 3D i modelowanie na Solidworks.

Wykonałem już kilka części, które wyeksportowałem w formacie STL. Jednak obecnie mam kilka egzemplarzy ze składarką.

Na początek zaimportowałem (chyba w woluminie) plik STL, który zmodyfikowałem . Powtórzyłem operację z drugim plikiem również w formacie STL.

Następnie utworzyłem zespół zawierający te 2 części, związałem elementy, aby umieścić je zgodnie z życzeniem.

Poniższy obrazek przedstawia 2 pokoje (jeden szary, a drugi niebieski).

Tylko wtedy, gdy chcę wyeksportować plik w formacie STL, otrzymuję ten komunikat o błędzie:

A jeśli kontynuuję nagrywanie, kończę z plikiem, którego nie można używać na mojej drukarce 3D.

Korzystając z narzędzia do wykrywania zakłóceń, mogę podświetlić obszar, który odpowiada skrzyżowaniu między 2 pomieszczeniami. Czy Twoim zdaniem ten obszar ma coś wspólnego z moim błędem podczas rejestracji?

Szukając w internecie widziałam różne rozwiązania: szycie powierzchni, pogrubianie itp.

Niestety, żadne rozwiązanie nie rozwiązało mojego problemu (swoją drogą, może nadużywam tych funkcji??).

Dlatego proszę o pomoc, aby dowiedzieć się, jak prawidłowo wyeksportować mój zestaw :-)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, jakiej możesz mi udzielić.

Dobranoc

Adrien

Witam.

Musi być problem z twoim plikiem STL (strona nierównoległa lub coś w tym stylu). Czy zdiagnozowałeś błąd i czy jesteś pewien, że są one w dużej ilości??? W przeciwnym razie otwierasz plik, a następnie wybierasz STL jako typ i przechodzisz do opcji, a tam zobaczysz, co zaznaczyłeś jako opcję.... A jeśli nie, edytuj drugi element i wyciągnięcie, zrób to aż do twarzy, a następnie wybierz tam...

1 polubienie

W końcu, czy powinieneś mieć jeden czy 2 pokoje?

Jeśli ma mieć pojedynczą część, spróbuj wyeksportować zespół jako część, a następnie wykonaj wyciągnięcie, aby mieć tylko jedną bryłę.

W przeciwnym razie wydrukuj 2 części osobno lub rozłóż je w zespole (tylko do drukowania).

2 polubienia