Eksportujemy rysunki w formacie DXF, aby dostawcy mogli je włączyć bezpośrednio do swoich narzędzi produkcyjnych. Jednak logo kartusza jest również konwertowane podczas eksportu, co powoduje tworzenie plików o wielkości kilkudziesięciu megabajtów, do niewielkiego użytku.
Czy istnieje automatyczny sposób na wskazanie wykluczenia logo podczas eksportu? Nie znalazłem tego w parmasterach SW. FYI, eksport jest wykonywany za pośrednictwem ePDM podczas przejścia, przez zadanie DocPublication dodatku MyPDMTools.
Pewnie doprowadzam do tego, że moi koledzy na tym forum krzyczą, ale w swojej praktyce wykonuję eksport DXF sterowania maszyną (w szczególności laserową) z części. PRT, a nie plan. Eksport z MEP służy mi do wysyłania planów na przykład do autocradu.
DXF może być używany przez prawie wszystkie programy CAD, a także oprogramowanie CNC i GIS : ze względu na fakt, że jest to format pliku typu open source, który jest bezpłatny dla każdego użytkownika.
Nie widzę wiele innego rozwiązania niż makro, które zmienia mapę tła (aby zastąpić tę z logo uproszczoną). W przypadku istniejących planów jest to zrobione lub prawie gotowe, ale na przyszłość możesz również edytować logo, aby podczas eksportowania generowało mniej encji.
@Zozo_mp: często nasi klienci proszą nas o dxf MEP, w przeciwnym razie w przypadku 3d zapewniamy krok.
Mówisz mi, że Twoi klienci proszą Cię o dxf MEP: czy to dlatego, że w MEP jest więcej informacji (dodatkowe wymiary, adnotacje itp.). Więc to, czego potrzebuje maszyna, jest bardziej zgodne z MEP, czy są inne powody.
Czysta ciekawość z mojej strony :-) Ponieważ zawsze dobrze jest zintegrować ograniczenia swoich współpracowników.
Nie martw się o niedyskrecję, moi drodzy Zozo_mp, Nie wiem, to po prostu fakt. Moi klienci czasami zlecają podwykonawstwo produkcji swojej części, co pozwala mi wysłać pojedynczy plik ze wszystkimi informacjami (w przeciwnym razie potrzebujesz pdf + dxf). Czasami jesteśmy proszeni o "czysty" DXF w przypadku płaskich części (w przypadku cięcia laserem/strumieniem wody), ale w tym przypadku po prostu zostawiamy wymiar, aby zatwierdzić import.
W domu mamy bardziej podstawowy sposób postępowania :)
W MEP mam zakładkę FLOW , gdzie znajdują się wszystkie moje drewniane panele wraz z bokami i kartuszem + znakiem wodnym.
W celu wyeksportowania go w formacie dwg (ale dxf jest taki sam) kopiuję zakładkę BITS, którą zmieniam nazwę DWG, następnie ctrl+A, aby usunąć wszystkie adnotacje i w drzewie usuwam mapę bazową (która znajduje się na górze tabelki rysunkowej + znak wodny) Uważaj, aby zmienić skalę arkusza, Pracujemy na skali 1 przez 90% czasu.
I na koniec, zapisz jako DWG i mogę go otworzyć w moim innym oprogramowaniu, aby wykonać zagnieżdżanie dla CAD/CAM.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Niestety, żadne z proponowanych rozwiązań nie jest możliwe. Nadal muszę wybrać makro, które usuwa logo przed eksportem w formacie dxf, ale ponieważ pracuję w pudełku EPDM, muszę zobaczyć, co to oznacza...
Ponieważ logo znajduje się w dobrze zdefiniowanym obszarze, możesz być w stanie zmodyfikować plik dxf, a nie plik SW. Ponieważ dxf jest plikiem tekstowym, logo można umieścić na określonej warstwie na poziomie oprogramowania, wtedy "łatwo" jest usunąć elementy na określonej warstwie. Zobaczmy, czy dxf jest również w EPDM.