Mam zestaw wyższego poziomu z zestawem podrzędnym. Kiedy kliknę część, która jest zawarta w zespole potomnym, usunę ją (usuń/usuń), część zostanie usunięta z zespołu potomnego.
Chciałbym, aby wymazany został cały zespół potomny, a nie tylko jego część.
O ile mi wiadomo, brak konfiguracji, musisz usunąć rodzica klikając na niego w drzewie lub klikając prawym przyciskiem myszy w 3D, wybrać zespół, a następnie go usunąć.
Edytuj to jest nowa funkcja SW 2013 i nie ma rozwiązania, SPR (prośba o ulepszenie) została utworzona w SolidWorks pod odniesieniem:SPR 697503
Problem polega na tym, że osoba może wymazać część w zespole potomnym, nie zdając sobie z tego sprawy.
Natomiast usuwając zestaw potomny, w całości, jest on znacznie bardziej widoczny, ale przede wszystkim nie modyfikuje zestawu potomnego ;o).
@gt22: Po przechwyceniu część 4401-0034 znajduje się w zespole podrzędnym CI 2161. Pracuję nad montażem CI - do wstawienia do ASM. Klikając na komponent 4401-0034 i czyszcząc go (usuń/Usuń), modyfikuję zespół CI 2161.
PDM pozwala na posiadanie niektórych plików w trybie tylko do odczytu, ale bez niego, bez ochrony, z wyjątkiem zamykania, SolidWorks oferuje teraz listę do wyboru plików do zapisania!
Jest to znany problem w SolidWorks, który zostanie rozwiązany w wersji 2015:
Osobiście, aby podążać za ideą @Lucas, przełączyłem moje biblioteki części komercyjnych w tryb tylko do odczytu (bez PDM).
Nie wiem, czy to by Cię dotyczyło?
Nie odpowiada na podstawowe pytanie (usuń podzbiór zamiast części), ale unika popełniania błędów (brak niezamierzonej rejestracji podzbioru z jedną częścią mniej).
Tak, to zależy od architektury, ale jeśli wszystkie standardowe podzbiory znajdują się w folderze (lub drzewie), to łatwo jest przyznać dostęp do zapisu tylko niektórym użytkownikom przez kontroler domeny.
Masz dwa rysunki w dwóch różnych wersjach i nie wiesz, co się różni? Przyjdź i poznaj dwa narzędzia, które pomogą Ci na co dzień. Pierwszym z nich jest Design Checker, który jest narzędziem do sprawdzania rysunków. Standardy punktacji, oszukane wymiary, poprawne formaty itp. to jak korektor w Wordzie, ale dla rysunków. Ponadto Draw Compare to kolejne narzędzie, które pozwoli Ci znaleźć różnice między dwoma rysunkami.