Cze wszystkim
Czy możliwe jest pominięcie symbolu "Kopia" przed nazwą części, gdy staje się ona wirtualna w zespole?
SW2018SP5
Dziękuję za odpowiedzi.
Cze wszystkim
Czy możliwe jest pominięcie symbolu "Kopia" przed nazwą części, gdy staje się ona wirtualna w zespole?
SW2018SP5
Dziękuję za odpowiedzi.
Witam
O ile mi wiadomo, rozwiązaniem jest zmiana nazwy części w drzewie budowania i usunięcie "Kopii".
Dzięki Rim-b; Tego się bałam...
Ktoś?
Nie lepiej, musisz ręcznie zmienić nazwę części, nie ma możliwości automatycznego nazewnictwa reguł.
W moim przypadku myślę, że to dobrze, ponieważ wiemy, jaka była oryginalna część zewnętrzna i że część wirtualna została z niej zduplikowana .
Odpowiednia strona pomocy: http://help.solidworks.com/2019/french/SolidWorks/sldworks/c_VC_Virtual_Components_Overview.htm
Witam
Rzeczywiście, w tej chwili nie jest możliwa domyślna zmiana nazwy pliku. Konieczne jest przejście przez prawy przycisk myszy!
Pozdrowienia
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Bałam się tego.
Szkoda, bo kiedy sprawiasz, że komponenty wielopoziomowego złożenia stają się wirtualne, z akumulacją "Kopia...^Kopia...^Kopia..." ", nazwa staje się zbyt długa i powoduje pewne problemy w PDM (zbyt długa nazwa pliku...), jesteśmy wtedy zmuszeni do zmiany nazw wszystkich części i zespołów, aby zmniejszyć liczbę znaków i jest to bardzo żmudne!
Nic nie szkodzi...
Ale jeśli uczynisz je wirtualnymi, w jaki sposób zapiszesz je w PDM?
Właściwie zapisuję zestaw, w którym są wirtualne, a a priori, SW buduje ten zestaw jako katalog z podfolderami (zestawami) i plikami (częściami), a zatem, gdy archiwizujesz lub rozpakowujesz za pomocą PDM, ponieważ bierze pod uwagę wszystkie znaki, gdy jesteś na ostatnim poziomie struktury ("Kopia...^Kopia...^Kopia z...^Kopia ... "), liczba znaków przekracza próg (chyba 256) pojawia się komunikat o błędzie informujący, że nazwa pliku jest za długa...